GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ι. Παπαδογιάννης: «Τα προβλήματα φύλαξης και καθαριότητας πρέπει να λυθούν άμεσα»

Συνέντευξη στον Βασίλη Παναγιωτίδη. Την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, με την αξιοποίηση των πρώην δημοτικών αστυνομικών,...



Συνέντευξη στον Βασίλη Παναγιωτίδη.

Την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, με την αξιοποίηση των πρώην δημοτικών αστυνομικών, πρότεινε σε συνέντευξή του στο
Thousandnews.gr, ο καθηγητής του τμήματος Χημείας και υποψήφιος πρύτανης του ΑΠΘ, Ιωάννης Παπαδογιάννης, προκειμένου να λυθεί άμεσα το πρόβλημα της φύλαξης του πανεπιστημίου. Παράλληλα επισήμανε το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ίδρυμα στον τομέα της καθαριότητας, επιρρίπτοντας ευθύνες στην νυν διοίκηση για τους χειρισμούς της στο θέμα των εργολαβιών και εστίασε το πρόβλημα στην απειρία της, σε θέματα διοίκησης.

Η συνέντευξη που παραχώρησε στο Thousandnews.gr ο κ. Παπαδογιάννης, έγινε στο πλαίσιο των επερχόμενων πρυτανικών εκλογών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 12 Ιουνίου.

Ο νέος πρύτανης θα βρεθεί αντιμέτωπος με πολλά προβλήματα κυρίως οικονομικά. Παράλληλα θα έχει να λύσει και άλλα σοβαρά θέματα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του πανεπιστημίου. Ποιες είναι οι θέσεις σας όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα;

Πέρα από τα οικονομικά προβλήματα, υπάρχουν, όπως αναφέρατε, και άλλα σοβαρά θέματα που πρέπει να λυθούν μέσα στο πανεπιστήμιο, τα οποία είναι πραγματικά «βουνά». Θα πρέπει αρχικά να λύσουμε διαδικαστικά ζητήματα τα οποία και σηματοδοτούν την πορεία του πανεπιστημίου. Μιλάμε δηλαδή για το οργανόγραμμα της λειτουργίας του ιδρύματος, έναν εσωτερικό κανονισμό που θα πρέπει να φτιάξουμε, ώστε να μπορέσει το πανεπιστήμιο να πορευτεί.
Από κει και πέρα υπάρχουν τα προβλήματα της καθημερινότητας. Πρώτα στη λίστα επίλυσης είναι αυτά της καθαριότητας και της φύλαξης.
Το πανεπιστήμιο ταλαιπωρείται τα τελευταία χρόνια από το γεγονός πως δεν έχουν τελεσφορήσει οι προκηρύξεις των εργολαβιών φύλαξης, καθαριότητας και συντήρησης πρασίνου με αποτέλεσμα να μην έχουμε καθαριότητα και να μην έχουμε φύλαξη στο μέτρο που θα θέλαμε.
Παράλληλα εφόσον αναλάβουμε την πρυτανεία θα πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρά
και με τα προβλήματα διοικητικής φύσης.

Τα προβλήματα φύλαξης και καθαριότητας που είναι μείζονος σημασίας και χρήζουν άμεσης επίλυσης πώς θα τα χειριστείτε, εφόσον εκλεγείτε;

Υπάρχουν αυτή την περίοδο σε εξέλιξη δυο εργολαβίες. Η μία αφορά τη φύλαξη και ισχύει μέχρι τέλος της χρονιάς. Η δεύτερη που αφορά την καθαριότητα δεν έχει ανοίξει ακόμα, καθώς έχουν κατατεθεί ασφαλιστικά μέτρα και υπάρχει δικαστική εμπλοκή. Εάν δεν τελεσφορήσει και ακυρωθεί η συγκεκριμένη εργολαβία, θα πρέπει από την 1η Σεπτεμβρίου, αν όχι νωρίτερα, να προκηρυχτεί νέα εργολαβία καθαριότητας για να μας δώσει το δικαίωμα να κάνουμε διαπραγμάτευση, ούτως ώστε από 1η Σεπτεμβρίου να έχουμε καθαριότητα για να πορευτούμε για 3-4 μήνες, μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Όσον αφορά τη φύλαξη του πανεπιστημίου, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τους εξωπανεπιστημιακούς, με αποτέλεσμα να σημειώνονται αρκετά περιστατικά κατά διαστήματα, που θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας. Πώς θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί όλο αυτό το φαινόμενο;

Το πανεπιστήμιο δεν μπορεί με πενιχρούς προϋπολογισμούς να φυλάει και να καθαρίζει δημόσια κτίρια, τουλάχιστον εξωτερικά. Εμείς προτείνουμε να υπάρχει στο εσωτερικό των κτιρίων φύλαξη σε 24ωρη βάση, με δυο βάρδιες, πρωινή, και απογευματινή από θυρωρούς και να υπάρχει και ένας νυχτοφύλακας. Σε ό,τι αφορά το εξωτερικό μέρος της φύλαξης της πανεπιστημιούπολης, όπως ξέρετε το άσυλο με τον καινούργιο Νόμο του 4009 έπαψε να ισχύει. Αυτό συνεπάγεται ότι θα πρέπει να αναλάβουν τη φύλαξη τα εντεταλμένα όργανα της πολιτείας.

Θεωρείτε δηλαδή απαραίτητη την παρουσία της αστυνομία στους εξωτερικούς χώρους του πανεπιστημίου;

Βεβαίως. Πάνω σε αυτό μάλιστα έκανα και μία πρόταση, να δρομολογηθεί η ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, όπως συμβαίνει σε όλα τα πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής. Θα μπορούσαν, π.χ. οι διαθέσιμοι της δημοτικής αστυνομίας να προσληφθούν στο πανεπιστήμιο και να συγκροτήσουν μία πανεπιστημιακή αστυνομία, η οποία βέβαια θα είναι άοπλη και θα φυλάει τους εξωτερικούς χώρους του πανεπιστημίου.

Το οικονομικό σκέλος αυτής της πρότασης ποιος θα το αναλάβει;

Πιστεύω πως είναι υποχρέωση της πολιτείας να εξασφαλίζει την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών σε οποιοδήποτε μέρος της επικράτειας.

Αναφερθήκατε στο άσυλο. Ποια είναι η άποψή σας όσον αφορά την κατάργησή του;

Καταρχήν δεν αισθάνομαι σήμερα ότι δεν έχω τη δυνατότητα να εκφράσω την άποψή μου σε οποιοδήποτε σημείο της ελληνικής επικράτειας. Συνεπώς το άσυλο με την έννοια της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών δεν υφίσταται σήμερα ως πρόβλημα. Μπορούμε να εκφράζουμε τις απόψεις μας ελεύθερα παντού.

Υπάρχει βέβαια μία ευαισθησία όσον αφορά την παρουσία της αστυνομίας μέσα στο πανεπιστήμιο. Αυτό δεν είναι ένα θέμα;

Φυσικά και υπάρχει ευαισθησία όσον αφορά αυτό το ζήτημα τόσο στους φοιτητές όσο και στο εκπαιδευτικό προσωπικό. Όμως σε ένα ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα όπου πρέπει να διακινούνται οι ιδέες, να γίνεται έρευνα, να παράγεται γνώση, δεν νοείται ότι πρέπει να υπάρχει άσυλο στη διακίνηση ναρκωτικών, να υπάρχουν έμποροι, να υπάρχουν βαποράκια.

Εδώ πρέπει να διακρίνουμε πως υπάρχουν ασθενείς που πρέπει να προστατευτούν. Επίσης πρέπει να διακρίνουμε όμως πως υπάρχουν άτομα τα οποία διαπράττουν αδικήματα του κοινού ποινικού κώδικα και θα πρέπει να διωχθούν. Για να διωχθούν αυτά τα άτομα θα πρέπει να υπάρξει από την πλευρά της πολιτείας αντιμετώπιση μέσα από τις εισαγγελικές και τις αστυνομικές αρχές.

Σχετικά με τους υπόλοιπους υποψηφίους ένα σχόλιο;

Είμαστε τρεις αξιόλογες υποψηφιότητες και διεκδικούμε επί ίσοις όροις την πρυτανεία. Από τη στιγμή που φέτος, υπάρχει το πλεονέκτημα να ψηφίζουν μόνο καθηγητές και λέκτορες που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, η νέα διοίκηση που θα εκλεγεί θα μπορέσει να διοικήσει επαρκώς το πανεπιστήμιο τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Ποια είναι η γνώμη σας για τις φοιτητικές εκλογές;

Οι φοιτητικές εκλογές τα τελευταία χρόνια, έτσι όπως παρουσιάζονται στην ελληνική κοινωνία, έχουν χάσει την αξιοπιστία τους. Δεν μπορεί κάθε φορά στις εκλογές, κάθε παράταξη να βγάζει δικά της αποτελέσματα. Φανταστείτε σε βουλευτικές εκλογές να βγαίνει κάθε κόμμα και να λέει ό,τι θέλει αυτό. Πρέπει να υπάρχει μία κοινή αντιμετώπιση, να βγαίνουν κοινά εκλογικά αποτελέσματα που να λένε ότι συμμετείχαν αυτές οι παρατάξεις και έλαβαν αυτά τα αποτελέσματα, και τελειώσαμε. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με συγκρότηση κεντρικών οργάνων, όπως υπήρχαν παλιά.

Ένα σχόλιο σχετικά με την απερχόμενη διοίκηση;

Η απερχόμενη διοίκηση ήταν μία διοίκηση αποτελούμενη από ένα ετερόκλητο σχήμα, χωρίς εμπειρία. Τα μέλη της αντιμετώπισαν προβλήματα απειρίας και αυτό γιατί, με εξαίρεση μία αντιπρύτανη που διετέλεσε πρόεδρος στο τμήμα της, κανείς δεν είχε συμμετέχει σε κάποια άλλη μορφή διοίκησης και η διοίκηση στον ύψιστο βαθμό απαιτεί εμπειρία. Τα λάθη που έγιναν είναι κυρίως αυτά που βλέπουμε στην καθημερινότητα, δηλαδή στα θέματα της φύλαξης και της καθαριότητας. Θεωρώ πως ήταν καθαρά ευθύνη της διοίκησης του πανεπιστημίου να επιλύσει τα ζητήματα αυτά. Όμως δεν μπορώ να αμφισβητήσω πως υπήρξαν και θετικά στοιχεία. Ήταν μία επικοινωνιακή διοίκηση, που μέσα από τα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα επικοινωνίας, πρόβαλλε το πανεπιστήμιο.

Μας είπατε για τα άμεσα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν. Πείτε μας και κάποια από τα δευτερεύοντα προβλήματα που υπάρχουν στο πανεπιστήμιο;

Υπάρχει αυτό της έλλειψης προσωπικού. Το πανεπιστήμιο με τις διαθεσιμότητες χάνει στελέχη, χάνει δυναμικό το οποίο βοηθάει στην εύρυθμη λειτουργία του με τρανταχτό παράδειγμα το τεχνικό συνεργείο. Έχουμε μία πόλη 100.000 κατοίκων, την πανεπιστημιούπολη, και δεν έχουμε για παράδειγμα έναν υδραυλικό, έναν ηλεκτρολόγο, έναν ξυλουργό. Αυτά λύνονται με δυο τρόπους. Άμεση αντιμετώπιση με την εργολαβία της συντήρησης και από κει και πέρα διεκδίκηση από την πολιτεία προσωπικού μόνιμου που θα κάνει αυτήν τη δουλειά.

Οι πολιτεία δεν έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο πανεπιστήμιο;

Πιστεύω πως η πολιτεία τα τελευταία χρόνια ήθελε να κάνει πράξη τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Τελικά δεν τα κατάφερε λόγω συνταγματικής επιταγής και προσπαθεί τώρα να μετατρέψει το δημόσιο πανεπιστήμιο σε ιδιωτικό και αυτό είναι άδικο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση