GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Δεν υπάρχει πρόβλημα ονόματος, υπάρχει πρόβλημα ουσίας»

H πολιτική διεύρυνσης του ΝΑΤΟ εξετάστηκε στο χθεσινό δείπνο εργασίας των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Ο αντιπρόεδρ...


H πολιτική διεύρυνσης του ΝΑΤΟ εξετάστηκε στο χθεσινό δείπνο εργασίας των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε σήμερα ότι το ΝΑΤΟ αποφάσισε να προτείνει στη Γεωργία δέσμη μέτρων αναβάθμισης της εξωτερικής σχέσης της με τη Συμμαχία.
«Επίσης, αποφασίσαμε, σε σχέση με το Μαυροβούνιο, να ξεκινήσουν εντατικές διαπραγματεύσεις με στόχο, μέχρι το τέλος του 2015, να εκτιμήσουν οι υπουργοί Εξωτερικών ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για να προσκληθεί το Μαυροβούνιο να συναντήσει τη Συμμαχία» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.
Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις αποφάσεις που έλαβε η διακυβερνητική διάσκεψη ΕΕ- Μαυροβουνίου, τονίζοντας ότι άνοιξε τρία νέα κεφάλαια, μεταξύ των οποίων και το κεφάλαιο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας. Όπως επισήμανε, η συζήτηση επεκτάθηκε και στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, όπου πρέπει να υπάρχει κρατική ενότητα, οντότητα και ασφάλεια και όχι η ενταξιακή προοπτική της Βοσνίας.
Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, συζητήθηκε και το πρόβλημα της ΠΓΔΜ, «όπου μείναμε στο πλαίσιο του Βουκουρεστίου, αλλά είχα την ευκαιρία να εξηγήσω για ακόμα μία φορά ότι εδώ δεν μιλάμε για μία διμερή διαφορά, αλλά για ένα διεθνές ανοιχτό ζήτημα, στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας» σημείωσε.
Επίσης, υπενθύμισε στους συναδέλφους του ότι κατά την τελευταία επίσκεψή του στα Σκόπια, υπό την ιδιότητα του προεδρεύοντος του Συμβουλίου της ΕΕ, συζήτησε με τον κ. Γκρούεφσκι και συμφωνήθηκε να εντατικοποιηθεί η διαδικασία υπό τον κ. Νίμιτς, η οποία προβλέπεται από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.
«Και αυτό κάνουμε- η διαδικασία υπό τον κ. Νίμιτς- είναι η κατάλληλη και αρμόζουσα διαδικασία» είπε χαρακτηριστικά.
«Επίσης, πρέπει να εξηγούμε πάντα ότι δεν υπάρχει ένα πρόβλημα ονόματος, υπάρχει ένα πρόβλημα ουσίας.
Το όνομα κωδικοποιεί ένα ουσιαστικό πρόβλημα περιφερειακής σταθερότητας, δημοκρατίας, σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, σεβασμού της Συμφωνίας της Αχρίδας, σεβασμού της συμφωνίας του Μαρτίου του 2013, μεταξύ των βασικών πολιτικών κομμάτων της γειτονικής μας χώρας, για την οποία ενδιαφερόμαστε πολύ, έχουμε έντονη οικονομική και επενδυτική παρουσία, έχουμε πάντα ανοιχτές τις πόρτες μας στους επισκέπτες από τη γειτονική μας χώρα», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
«Αλλά πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η ελληνική θέση είναι συγκεκριμένη, μετριοπαθής, υπεύθυνη, σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και περιμένουμε ανταπόκριση από την άλλη πλευρά» κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση