GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ναι σε δημοψήφισμα για τη μοναρχία λέει η πλειοψηφία των πολιτών στην Ισπανία

Υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το μέλλον της μοναρχίας τάσσεται η πλειοψηφία των Ισπανών, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δη...



Υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το μέλλον της μοναρχίας τάσσεται η πλειοψηφία των Ισπανών, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «El Pais», σχεδόν μια εβδομάδα μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του βασιλιά Χουάν Κάρλος από τον θρόνο.

Το 62% των ερωτηθέντων πιστεύει πως θα πρέπει να οργανωθεί κάποια στιγμή ένα δημοψήφισμα για να αποφασίσουν οι πολίτες αν η Ισπανία πρέπει να παραμείνει μια μοναρχία ή να ξαναγίνει δημοκρατία.

Μόλις έγινε γνωστή η είδηση, στις 2 Ιουνίου, δεκάδες χιλιάδες αντίπαλοι της μοναρχίας διαδήλωσαν παντού στην Ισπανία ζητώντας να διεξαχθεί δημοψήφισμα και να εγκαθιδρυθεί δημοκρατία.

Χθες Σάββατο νέες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν, με σύνθημα «Η Ισπανία αύριο θα είναι δημοκρατική».

Ο 46χρονος διάδοχος του Χουάν Κάρλος, πρίγκιπας Φελίπε αναμένεται να ορκιστεί βασιλιάς μέσα στις επόμενες ημέρες -πιθανον στις 19 Ιουνίου- ενώπιον των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου. Προηγουμένως η βουλή και η γερουσία θα ψηφίσουν έναν νόμο που θα επιτρέπει την παραίτηση του Χουάν Κάρλος.

Δεν υπάρχει αμφιβολία για την έκβαση της ψηφοφορίας αυτής, καθώς τα κόμματα που υποστηρίζουν τη μοναρχία, κυρίως το δεξιό Λαϊκό Κόμμα -που κυβερνά την Ισπανία- και το σοσιαλιστικό -πρώτη δύναμη της αντιπολίτευσης-, συγκεντρώνουν άνω του 80% των εδρών.

Από το 2011 η οικονομική κρίση και τα σκάνδαλα που κηλίδωσαν το τέλος της βασιλείας του Χουάν Κάρλος έχουν μειώσει σημαντικά τη δημοτικότητά του και η μοναρχία δεν έχει ξεφύγει από τη γενική απώλεια εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς.

Αν οργανωνόταν δημοψήφισμα, το 49% των Ισπανών θα επέλεγε τη μοναρχία με τον 46χρονο Φελίπε για βασιλιά, έναντι 36% που δηλώνει πως τάσσεται υπέρ της δημοκρατίας.

Η δεύτερη ισπανική δημοκρατία, η οποία είχε ανακηρυχθεί τον Απρίλιο του 1931, είχε σαρωθεί το 1939 από τη δικτατορία του Φρανθίσκο Φράνκο, έπειτα από τρία χρόνια εμφύλιο πόλεμο. Η μοναρχία αποκαταστάθηκε μετά τον θάνατο του Φράνκο στις 20 Νοεμβρίου 1975.

Η δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα χιλίων προσώπων στις 4 και 5 Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση