GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

e-πλατφόρμα Car Pooling από τη Θεσσαλία

Μια ηλεκτρονική πλατφόρμα Car Pooling δημιούργησε η Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις α...


Μια ηλεκτρονική πλατφόρμα Car Pooling δημιούργησε η Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες φοιτητών, καθηγητών και του υπόλοιπου προσωπικού του ιδρύματος.
«Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας υπάρχουν πολλοί άνθρωποι (καθηγητές, άλλο προσωπικό, φοιτητές) που ταξιδεύουν συχνά από και προς τις πόλεις του Πανεπιστημίου και οι οποίοι, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, θα ήθελαν να συνταξιδέψουν με άλλους. Έτσι, λοιπόν, με πρωτοβουλία της Κοσμητείας της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οργανώσαμε μια διαδικτυακή εφαρμογή Car Pooling, μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, που ονομάσαμε UthPool. Το UthPool έχει σκοπό να διευκολύνει τη συνεννόηση μεταξύ οδηγών και άλλων μελών της Πανεπιστημιακής Κοινότητας που επιθυμούν να συνταξιδέψουν μαζί τους (προς το παρόν από και προς τον Βόλο)» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής Παντελής Σκάγιαννης.
Μέσα από την πλατφόρμα αυτή, κάθε μέλος του Πανεπιστημίου μπορεί να μπει με τους κωδικούς του για να βρει συνταξιδιώτες για το συγκεκριμένο ταξίδι που σκοπεύει να κάνει, είτε ως οδηγός είτε ως συνταξιδιώτης.
Αφού δηλώσει αν είναι οδηγός ή συνταξιδιώτης, προσδιορίζει πάνω στον χάρτη τη διαδρομή που σκοπεύει να κάνει και τις ώρες. Το σύστημα τα καταγράφει και εάν άλλος οδηγός ή επίδοξος συνταξιδιώτης θέλει να κάνει αντίστοιχη διαδρομή, και τους φέρνει σε επαφή με τηλέφωνα και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.
Επειδή το σύστημα απευθύνεται σε μια συγκεκριμένη κοινότητα και επειδή τα αιτήματα για τα ταξίδια καταγράφονται, το σύστημα θεωρείται επίσης απολύτως ασφαλές. Από εκεί και πέρα, οι συνεννοήσεις είναι αποκλειστικά δικές τους για όλες τις λεπτομέρειες.
Την ηλεκτρονική πλατφόρμα κατασκεύασαν ο Ορέστης Μεϊκόπουλος Μηχανικός Η/Υ και Δικτύων, και ο καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Μανόλης Βάβαλης, ενώ ο Γιώργος Καλαούζης, επίσης μηχανικός Η/Υ έκανε στην τελική φάση χρήσιμες παρατηρήσεις.
Με την πλατφόρμα αυτή, η Πολυτεχνική Σχολή προσφέρει, σύμφωνα με τον κ. Σκάγιαννη, μια υπηρεσία στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα που νομίζω πως θα έχει θετική ανταπόκριση. Είναι κάτι μοντέρνο, δοκιμασμένο, χρήσιμο και ευχάριστο.
Μια «δοκιμασμένη» ιδέα
Η ιδέα του να μετακινούνται οι άνθρωποι μαζί δεν είναι καινούργια. Έχουμε μέχρι σήμερα εφεύρει τις μαζικές μεταφορές (λεωφορεία, τρένα, κ.λπ) και τις ιδιωτικές μεταφορές (Ι.Χ., ταξί). Οι πιεστικές ανάγκες, όμως, για νέα είδη διαχείρισης των μετακινήσεων των ανθρώπων με τα υφιστάμενα τεχνολογικά μέσα, έφεραν και νέες μορφές διαχείρισης των μετακινήσεων ανά τον κόσμο.
Τέτοιες μορφές είναι το μοίρασμα των αυτοκινήτων(πολλοί άνθρωποι μοιράζονται ένα αυτοκίνητο – Car Sharing με πολυποίκιλες μορφές ιδιοκτησίας), και οι από κοινού μετακινήσεις (πολλοί άνθρωποι μετακινούνται με το αυτοκίνητο ενός ιδιοκτήτη-οδηγού- Car Pooling).
To Car Pooling, εξηγεί ο κ. Σκάγιαννης, που χρησιμοποιείται διεθνώς σε μεγάλη κλίμακα θα μπορούσε για την Ελλάδα να είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση.
Οι λόγοι, όπως λέει, είναι πολλοί: τόσο η ευχαρίστηση να βρίσκεσαι μαζί με άλλους σε μια πολύωρη μετακίνηση, όπως σε ένα ταξίδι όσο και ο περιορισμός της κυκλοφοριακής επιβάρυνσης (και των καυσαερίων), ιδιαίτερα στις εντός των πόλεων μετακινήσεις. Το τελευταίο, σε πόλεις όπως το Λος Άντζελες, έχει υπάρξει ως σοβαρό πρόβλημα, και απαγορεύεται να κυκλοφορεί αυτοκίνητο με έναν μόνο επιβάτη σε ειδικές λωρίδες των αστικών αυτοκινητοδρόμων.
Πηγή: www.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση