GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Facebook: “Πειραματόζωα” εν αγνοία τους 700.000 χρήστες

Ένα πείραμα ψυχολογίας πρωτοφανούς κλίμακας με «πειραματόζωα» 700.000 χρήστες του, έκανε το Facebook, σύμφωνα με πληροφορίες που ήρθ...


Ένα πείραμα ψυχολογίας πρωτοφανούς κλίμακας με «πειραματόζωα» 700.000 χρήστες του, έκανε το Facebook, σύμφωνα με πληροφορίες που ήρθαν πρόσφατα στη δημοσιότητα και αναφέρουν πως χειραγωγούσε τα συναισθήματά και τις σκέψεις τους χωρίς αυτοί να το γνωρίζουν και φυσικά χωρίς τη συγκατάθεσή τους.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Independent, το 2012 και για μία εβδομάδα το Facebook επενέβαινε στους λογαριασμούς 700.000 χρηστών και τους τροφοδοτούσε με θετικές ή αρνητικές ειδήσεις, έτσι ώστε οι χρήστες αυτοί να βλέπουν είτε κυρίως θετικές είτε κυρίως αρνητικές ειδήσεις, ενώ τους απέκρυπτε άλλες.
Διαπιστώθηκε πως στο τέλος του πειράματος η ψυχολογία τους είχε αλλάξει και αυτό ήταν εμφανές στα σχόλια που έκαναν και σε όσα επέλεγαν να δημοσιεύσουν στη σελίδα τους.
Σημειώνεται ότι κάθε στιγμή στο news feed μπορούν να εμφανιστούν 1.500 διαφορετικά posts και το Facebook επιλέγει τι θα μας δείξει ανάλογα με το τι μας ενδιαφέρει, πράγμα που συμπεραίνει από την συμπεριφορά μας (likes, shares κ.οκ.).
Στην προκειμένη περίπτωση οι ερευνητές εμφάνιζαν τις ειδήσεις που ήθελαν κατά προτεραιότητα, σε όσους είχαν επιλέξει για το πείραμά τους, βγάζοντας συμπεράσματα.
Το πείραμα έγινε γνωστό και επέσυρε σφοδρή κριτική γιατί αποδεικνύεται πως «στρατιές» ανθρώπων μπορούν να χειραγωγηθούν εν αγνοία τους μέσα από ένα τέτοιο site κοινωνικής δικτύωσης, ανάλογα με το τι πληροφορίες τους δίνει κανείς και αυτό μπορεί να είναι ένα χρήσιμο «όπλο» στα χέρια κυβερνήσεων κ.α.
Η καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Princeton, Susan Fiske, η οποία συμμετείχε στο πείραμα ανέφερε ότι από την σκοπιά των κανονισμών του Facebook ήταν ηθικό γιατί αυτοί προβλέπουν πως το site μπορεί να χρησιμοποιεί πληροφορίες για ερευνητικούς λόγους, αλλά παράλληλα παραδέχτηκε πως ίσως αυτό δεν έπρεπε να συμβεί.
«Ακόμη το σκέφτομαι και ανατριχιάζω κι εγώ» προσθέτει.
Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι τα social media, έχουν παίξει πολύ σημαντικό ρόλο και στην οργάνωση κινημάτων πολιτών όπως έδειξε η εμπειρία της Τουρκίας και άλλων χωρών, παρακάμπτοντας την κυβερνητική προπαγάνδα και φέρνοντας με αμείλικτο τρόπο στο φως την αλήθεια.
Πηγή: www.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση