GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η Greenpeace Ελλάδας κάνει λόγο για τον πρώτο «Υπουργό Μεταλλαγμένων της Ελλάδας»

Σήμερα, οι Υπουργοί Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν ότι θέλουν να έχουν το δικαίωμα να απαγορεύουν τα μεταλλαγμέ...



Σήμερα, οι Υπουργοί Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν ότι θέλουν να έχουν το δικαίωμα να απαγορεύουν τα μεταλλαγμένα στην επικράτεια τους. Το σχέδιο νόμου όμως στο οποίο κατέληξαν (πρόταση του κ. Μανιάτη επί ελληνικής προεδρίας), είναι γεμάτο κενά και δεν τους δίνει το ισχυρό νομικό δικαίωμα που χρειάζονται για κάτι τέτοιο. Ο κ. Μανιάτης έχασε την ευκαιρία να προστατεύσει πραγματικά την Ευρώπη από την εισβολή των μεταλλαγμένων και έγινε πλέον και επίσημα ο πρώτος «Υπουργός Μεταλλαγμένων της Ελλάδας». Η Greenpeace ζητά τη συνολική αναθεώρηση του νομικού πλαισίου αδειοδότησης για τα μεταλλαγμένα στην Ευρώπη και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά να ενισχύσει το κείμενο στην τελική εκδοχή του.

Επί του πιεστηρίου: Στο κλείσιμο της ομιλίας του στη συνέντευξη τύπου (Λουξεμβούργο, σήμερα), ο κύριος Μανιάτης αναγνώρισε την ανάγκη να γίνουν σημαντικές βελτιώσεις στο νομοθετικό πλαίσιο των μεταλλαγμένων στην Ευρώπη από την Επιτροπή. Αυτό ακριβώς ζητούσαν η Greenpeace μαζί με περίπου 27.000 πολίτες την τελευταία εβδομάδα, αλλά ο Υπουργός δεν τόλμησε. Στα θετικά, αναγνωρίζουμε ότι – έστω και την τελευταία στιγμή – έβαλε στο τραπέζι την ανάγκη αυτής της ριζικής αναθεώρησης του ισχύοντος πλαισίου.

Έπειτα από τρία χρόνια αδιέξοδων συζητήσεων, οι Υπουργοί Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπάθησαν σήμερα να δώσουν στα κράτη-μέλη το δικαίωμα να απαγορεύουν τα μεταλλαγμένα στην επικράτεια τους. Δυστυχώς απέτυχαν. Το σχέδιο νόμου στο οποίο συμφώνησαν οι ευρωπαίοι υπουργοί, αφήνει τα κράτη-μέλη εκτεθειμένα στις επιθέσεις των πολυεθνικών των μεταλλαγμένων. Ακόμη χειρότερα, η ελληνική πρόταση μετατρέπει τις πολυεθνικές των μεταλλαγμένων σε «επίσημους συνομιλητές» στη διαδικασία απαγόρευσης.

«Ο κ. Μανιάτης, επίσημα πλέον ο πρώτος “υπουργός μεταλλαγμένων της Ελλάδας”, έχασε σήμερα την τελευταία του ευκαιρία να αποδείξει ότι ενδιαφέρεται πραγματικά για την προστασία του περιβάλλοντος. Η ελληνική κοινωνία που εδώ και χρόνια αναλαμβάνει δράση για να κρατήσει τα μεταλλαγμένα μακριά από το πιάτο και το χωράφι θα συνεχίσει να λέει “Όχι στα μεταλλαγμένα” και να απαιτεί ουσιαστικές αλλαγές που προστατεύουν το περιβάλλον και την τροφή μας», δήλωσε η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για τη Βιώσιμη Γεωργία.

«Οι Υπουργοί Περιβάλλοντος θέλησαν να δώσουν στα κράτη-μέλη το δικαίωμα να απαγορεύουν τα μεταλλαγμένα, όμως το κείμενο στο οποίο συμφώνησαν σήμερα δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που ισχυρίζεται και αφήνει τις χώρες που δεν θέλουν μεταλλαγμένα εκτεθειμένες στις νομικές επιθέσεις των πολυεθνικών», δήλωσε ο Μάρκο Κοντιέρο, Διευθυντής Πολιτικής για θέματα Βιώσιμης Γεωργίας του ευρωπαϊκού γραφείου της Greenpeace.

Η Greenpeace ζητά τη συνολική αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα μεταλλαγμένα καθώς και την αναθεώρηση του τρόπου με τον οποίο αξιολογούνται οι επιπτώσεις των μεταλλαγμένων στην υγεία και το περιβάλλον. Μέχρι να γίνει η αναθεώρηση, δεν πρέπει να προχωρήσει καμία έγκριση για καλλιέργεια μεταλλαγμένου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το επόμενο βήμα της πρότασης που σήμερα συμφώνησαν τα κράτη-μέλη είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο θα διαμορφώσει την τελική εκδοχή του κειμένου το Φθινόπωρο του 2014. Η Greenpeace ζητά από τους Ευρωβουλευτές να ενισχύσουν το σχέδιο νόμου ώστε στην τελική του εκδοχή να ανταποκρίνεται πραγματικά σε αυτό το οποίο ισχυρίζεται: να δίνει δηλαδή στα κράτη-μέλη το νομικά συμπαγές δικαίωμα να απαγορεύσουν τα μεταλλαγμένα στα εδάφη τους.

Η μόνη λύση για να προστατεύσουμε την Ελλάδα από τα μεταλλαγμένα είναι να μην επιτρέψουμε ποτέ καμία καλλιέργεια μεταλλαγμένων στη χώρα. Παράλληλα, πρέπει να στραφούμε άμεσα στην αντικατάσταση της σόγιας στη διατροφή των ζώων από πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά φυτά (δεδομένου ότι σήμερα πάνω από το 80% της σόγιας χρησιμοποιείται σε ζωοτροφές). Σε αντίθεση με τη σόγια, τα ελληνικά πρωτεϊνούχα φυτά όπως το κουκί, το μπιζέλι, το ρεβίθι και το λούπινο δεν είναι μεταλλαγμένα ενώ προσφέρουν πολλαπλά οφέλη για την οικονομία και την κοινωνία.

2 σχόλια

  1. ΒΡΕ ΣΤΟ ΚΟΛΠΟ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΕΛΕΕΙΝΟΙ. ΤΟΥΣ ΘΕΩΡΕΙΣ ΧΑΖΟΥΣ; ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΕΝΤΟΛΕΣ ΓΙΑ ΚΑΡΕΚΛΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΑΝ ΚΟΡΑΚΙΑ ΕΠΕΣΑΝ ΠΑΝΩ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΠΕΛΥΣΑΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ
    ΨΥΧΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΕ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΝ ΦΟΡΟΥΣ ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ ΜΑΓΑΖΙΑ ΜΕ ΛΟΥΚΕΤΑ ΚΑΙ Η ΑΓΟΡΑ ΝΕΚΡΗ .ΚΑΠΟΤΕ Η ΑΘΗΝΑΣ ΕΣΦΙΖΕ ΑΠΟ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΨΩΝΙΖΑΝ
    ΦΘΗΝΑ ΨΑΡΙΑ ΖΑΡΖΑΒΑΤΙΚΑ .ΜΕ ΕΠΙΑΣΕ ΘΛΙΨΗ ΑΠΕΡΑΝΤΗ ΟΤΑΝ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΨΑΡΡΑΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΓΚΟ ΠΑΝΕ ΠΕΘΑΝΑΝΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΑΡΡΩΣΤΗΣΑΝ. ΗΡΘΑΤΕ ΤΟΜΑΡΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΤΕ .ΣΩΣΑΤΕ ΤΑ ΚΕΚΤΗΜΕΝΑ ΣΑΣ .ΕΣΕΙΣ ΤΙ ΠΑΘΑΤΕ ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΣΑΣ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΑΣ ΚΑΝΑΤΕ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝ ΓΝΩΣΕΙ ΣΑΣ
    ΔΥΣΤΥΧΙΣΜΕΝΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση