GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τροφές & γλυκά light που ενυδατώνουν τον οργανισμό

Το καλοκαίρι υπάρχει μία τεράστια ποικιλία τροφών που συνεισφέρουν στην καλύτερη ενυδάτωση του οργανισμού δεδομένου των... μεγά...



Το καλοκαίρι υπάρχει μία τεράστια ποικιλία τροφών που συνεισφέρουν στην καλύτερη ενυδάτωση του οργανισμού δεδομένου των... μεγάλων απωλειών σε υγρά και ηλεκτρολύτες λόγω της εφύδρωσης. Η πλειοψηφία των τροφών αυτών ανήκει στην κατηγορία των φρούτων και των λαχανικών αλλά και γλυκών της εποχής.
Τα φρούτα και τα λαχανικά εκτός της αυξημένης περιεκτικότητας τους σε υγρά περιέχουν και μιά τεράστια γκάμα βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων αλλά και αντιοξειδωτικών που τα καθιστά απαραίτητα στοιχεία της καθημερινής μας διατροφής.

Παράλληλα και οι τροφές συνεισφέρουν μεγάλες ποσότητες νερού στον οργανισμό και ιδιαιτέρως τα φρούτα και τα λαχανικά, που η περιεκτικότητά τους σε νερό προσεγγίζει το 90% της σύνθεσής τους. Η ντομάτα για παράδειγμα, που είναι μια στερεή τροφή, προσφέρει στο σώμα μας περισσότερο νερό από ότι το γάλα που θεωρείται μια υγρή τροφή.

• Τα δημητριακά περιέχουν έως και 40% νερό,
• Τα μεικτά γεύματα 40-70%,
• Οι σούπες, το γιαούρτι, τα φρούτα και τα λαχανικά 80%.

Γι’ αυτό και εκτιμούν ότι, το 20% των ημερήσιων αναγκών ενός ενήλικα για νερό, καλύπτεται με τα τρόφιμα και το υπόλοιπο 80% με τα ροφήματα, τα οποία, εκτός από το πόσιμο νερό, περιλαμβάνουν και όλα τα μη-αλκοολούχα ποτά.

Εκτός από το νερό, το τσάι και τον ελληνικό ή στιγμιαίο καφέ που αποτελούν τις κλασσικές μας επιλογές, τα καλοκαιρινά φρούτα και λαχανικά μας προσφέρουν εξίσου σημαντικές ποσότητες υγρών καθώς η περιεκτικότητά τους σε νερό φτάνει έως και το 90%. ‘Ακούγοντας’ λοιπόν τις ανάγκες του σώματός μας, η τάση να καταναλώνουμε φρούτα, χυμούς και λαχανικά είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη εποχή του χρόνου. Παράλληλα με την συμβολή τους στην ενυδάτωση, τα φρούτα και τα λαχανικά μας παρέχουν και τις απαραίτητες αντιοξειδωτικές βιταμίνες (κυρίως Α και C) για προστασία απέναντι στην βλαπτική επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας.Την προσπάθειά μας για σωστή ενυδάτωση συμπληρώνουν και τα αμυλούχα τρόφιμα που προσφέρουν υδατάνθρακες, οι οποίοι καθώς αποθηκεύονται στο σώμα μας, συγκρατούν συγχρόνως και σημαντικές ποσότητες νερού. Αντίθετα, η υπερβολική κατανάλωση κρέατος, τα μεγάλα γεύματα με παχιές σάλτσες ή φαγητά τύπου fast-food αυξάνουν χωρίς λόγο τις ήδη αυξημένες απαιτήσεις σε υγρά και οι καύσεις που γίνονται στον οργανισμό για να πέψουν τα βαριά αυτά φαγητά, παράγουν επιπλέον θερμότητα. Για το λόγο αυτό συστήνεται να προτιμάμε τα ψάρια και τα θαλασσινά που είναι πιο φτωχά σε λιπαρά και σαφώς πιο εύπεπτα από το κόκκινο κρέας.

Light επιλογές γλυκών

Το καλοκαίρι προσφέρει επίσης μία μεγάλη ποικιλία όσον αφορά τα γλυκίσματα τα οποία μπορεί να είναι κάθε λογής από τα παγωτά εώς και τα τις γρανίτες και τα ζελέ φρούτων. Τα παγωτά ενδείκνυνται για κατανάλωση καθότι ιδανικά περιέχουν γάλα και είναι πλούσια σε υγρά. Από την άλλη πλευρά δεν θα πρέπει ξεχνάμε ότι περιέχουν και θερμίδες οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν είνια αμελητέες, πχ ένα απλό παγωτό που μπορούμε να βρούμε σε περίπτερα περιέχει περίπου 300-450 θερμίδες ενώ το ενεργειακό περιεχόμενο των παρφέ παγωτών αυξάνεται δραματικά. Βέλτιστη διατροφική επιλογή θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελούν τα ζελέ φρούτων και κάποιες γρανίτες.

Με την συνεργασία της Μαριέτας Μαρκούση, Κλινικής Διαιτολόγου- Διατροφολόγου, ΜSc Αθλητικής Διατροφής, Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νέας Ερυθραίας,, Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, logodiatrofis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση