GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αναζητώντας το θρύλο στο γιοφύρι της Άρτας [photos]

Το θρυλικό γιοφύρι της Άρτας προσελκύει εκατοντάδες επισκέπτες καθημερινά, ιδίως κατά την καλοκαιρινή περίοδο, που αναζητούν το...



Το θρυλικό γιοφύρι της Άρτας προσελκύει εκατοντάδες επισκέπτες καθημερινά, ιδίως κατά την καλοκαιρινή περίοδο, που αναζητούν τον θρύλο…
Ένα θρύλο, που αν και προέρχεται από τα βάθη των αιώνων, δεν λέει να χαθεί... Οι μάστοροι ολημερίς το έχτιζαν και το γιοφύρι ολονυχτίς εγκρεμίζονταν…
Πίσω από τα θρυλούμενα κρύβεται η ιστορική αλήθεια, υποστηρίζουν οι ερευνητές. Όταν χρειάστηκε να περάσει από την περιοχή μεγάλη δύναμη τουρκικού στρατού, οι Τούρκοι ζήτησαν από τους κατοίκους βοήθεια. Πολλοί μάστορες και τεχνίτες προστρέξανε για να βοηθήσουν. Όταν όμως έμαθαν το λόγο που έπρεπε να κατασκευαστεί, πήγαιναν τη νύχτα και γκρέμιζαν ό,τι την προηγούμενη μέρα οι ίδιοι είχαν φτιάξει.
Οι Τούρκοι ζήτησαν να μάθου γιατί αργεί τόσο πολύ το έργο και εκείνοι απάντησαν ότι τελικά το μέρος είναιστοιχειωμένο. Ο Τούρκος διοικητής διέταξε τη σύλληψη του Πρωτομάστορα και της γυναίκας του και τη θανάτωσή τους. Τότε όλοι φοβήθηκαν και ολοκλήρωσαν το γεφύρι. Το τούρκικο ασκέρι συνόδευαν οι κατάρες των Ελλήνων. Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον Τουρκικό ζυγό, οι κατάρες έγιναν ευχές για τον ελληνικό στρατό. Κατά το δημοτικό τραγούδι που ανήκει στα άσματα του ακριτικού κύκλου, 1300 κτίστες, 60 μαθητές, 45 μάστοροι (μηχανικοί) υπό τον Αρχιμάστορα προσπαθούσαν να κτίσουν τη γέφυρα, της οποίας τα θεμέλια κάθε πρωί ήταν καταστραμμένα.
Μέχρι που πτηνό με ανθρώπινη φωνή γνωστοποίησε πως για να στεριώσει η γέφυρα απαιτείται η ανθρωποθυσία της συζύγου του Πρωτομάστορα. Να σημειωθεί ότι το γεφύρι της Άρτας είναι γέφυρα του ποταμού Άραχθου. Η γέφυρα αυτή, είναι κτίσμα των προ Χριστού Ρωμαϊκών χρόνων. Σύμφωνα όμως με άλλεςπαραδόσεις, κτίσθηκε όταν η Άρτα έγινε πρωτεύουσα πόλη στο Δεσποτάτο της Ηπείρου το 1602 ή το 1606.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση