GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο Σέσελι ζητεί αποζημίωση 12 εκατ. ευρώ από το ICTY

Ο αρχηγός του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος (SRS), Βόισλαβ Σέσελι ζήτησε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην...


Ο αρχηγός του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος (SRS), Βόισλαβ Σέσελι ζήτησε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) αποζημίωση ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ για την αδικαιολόγητη, όπως αναφέρει, κράτησή του στη φυλακή του δικαστηρίου, εδώ και 11 χρόνια, σύμφωνα με ανακοίνωση από τη Χάγη.
Ο κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου, με αίτημα που κατέθεσε στις 10 Ιουνίου προς το δικαστήριο, υπενθύμισε ότι παραδόθηκε οικειοθελώς στις 24 Φεβρουαρίου του 2003 στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία και ότι από τότε κρατείται στη φυλακή Σεβενίγκεν.
Επικαλούμενος το Διεθνές Σύμφωνο για τα Αστικά και Πολιτικά Δικαιώματα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, το πρωτόκολλο επτά της συγκεκριμένης Σύμβασης, το Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, ο αρχηγός του SRS ανέφερε ότι "θα ήταν άκρως απίστευτο τα διεθνή πρότυπα να μην ισχύουν ή να μην εφαρμόζονται στο ICTY", όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
O Βόισλαβ Σέσελι ζητά αποζημίωση "για την απώλεια εσόδων, τα αναξιοποίητα δικαιώματα από σχέση εργασίας, την απώλεια εισφορών για σύνταξη και αναπηρική ασφάλιση, για τα έξοδα των επισκέψεων της οικογένειάς του, για τα έξοδα διαμονής στη φυλακή και για ό,τι θεωρείται υλική και μη υλική ζημιά".
Ο αρχηγός του SRS τονίζει ότι υφίσταται άμεση και έμμεση ζημία λόγω της αδυναμίας να εργαστεί και να κερδίσει χρήματα, ότι επλήγησαν το κύρος και η τιμή του, "λόγω διαρκούς επιδείνωσης της υγείας του στη διάρκεια των 135 μηνών στη φυλακή και ότι δικαιούται αποζημίωση υπό τη μορφή χρηματικής ισόβιας προσόδου".
Υπενθυμίζει ότι στη Χάγη έφυγε ως βουλευτής της Σερβικής Βουλής, αναφέρει ότι θα ήταν μέλος της μέχρι σήμερα και υπολογίζει ότι σε 11 χρόνια από τους ακαθάριστους μισθούς θα κέρδιζε 210.245 ευρώ και επιπλέον 11.927 ευρώ.
Ο Βόισλαβ Σέσελι υπολόγισε ότι τα έξοδα των επισκέψεων των μελών της οικογένειάς του ανέρχονται σε 502.067 ευρώ και ότι το κόστος των επισκέψεων των μελών του SRS, νομικών συμβούλων και οικογενειακών φίλων ανέρχεται στα 121.257,50 ευρώ.
Τα έξοδα παραμονής στη φυλακή, για την εξασφάλιση τροφίμων, ποτών και το κόστος τηλεφωνικών συνομιλιών ανέρχονται σε 138.900 ευρώ.
Επιπλέον, λόγω διαρκούς βλάβης της υγείας του, ο κατηγορούμενος εκτιμά ότι χρειάζεται επίδομα 2000 ευρώ μηνιαίως, συνολικά 280.800 ευρώ.
Για την προσβολή της τιμής και τη διάδοση αναληθών ισχυρισμών ο Σέσελι διεκδικεί το ποσό των 675.000 ευρώ.
Ως αποζημίωση για ψυχική οδύνη, ο αρχηγός του SRS ζητά 5.150.000 ευρώ, για ψυχική οδύνη λόγω της κατάστασης της υγείας του άλλα 470.000 ευρώ και για το φόβο που έχει βιώσει 337.933 ευρώ.
Τα έξοδα υπεράσπισης, σύμφωνα με τον κατηγορούμενο ανέρχονται σε 3.941.561 ευρώ και η αποζημίωση για τα μέλη της οικογένειάς του είναι 310.309, 50 ευρώ.
Πηγή: www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση