GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αυστρία: Πάνω από 120 εκδηλώσεις για επετείους

Σε πάνω από 120 ανέρχονται οι εκδηλώσεις μνήμης που διοργανώνει φέτος στο εξωτερικό, με τις πρεσβείες του και τα πολιτιστικά ινστιτο...


Σε πάνω από 120 ανέρχονται οι εκδηλώσεις μνήμης που διοργανώνει φέτος στο εξωτερικό, με τις πρεσβείες του και τα πολιτιστικά ινστιτούτα, το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών, με την ευκαιρία, μέσα στο 2014, των «σημαδιακών» επετείων των γεγονότων που υπήρξαν καθοριστικά για την ιστορία της Αυστρίας και της Ευρώπης.
Κορυφαία, μεταξύ των εκδηλώσεων, είναι η 100ή επέτειος από το ξέσπασμα του «Μεγάλου Πολέμου» – του Α” Παγκοσμίου Πολέμου – στις 28 Ιουλίου του 1914.
Σημαντικές είναι επίσης οι εκδηλώσεις για τα 75 χρόνια από την έναρξη του Β” Παγκοσμίου Πολέμου, η 25η επέτειος από το «άνοιγμα» των συνόρων και την πτώση του «Σιδηρού Παραπετάσματος» το 1989 και τα 10 χρόνια από τη μεγαλύτερη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ένταξη, το 2004, των οκτώ χωρών της κεντροανατολικής Ευρώπης, της Κύπρου και της Μάλτας.
Η πρώτη εκδήλωση που συνδιοργάνωσε το υπουργείο Εξωτερικών, υπήρξε η μεγάλη Συναυλία Μνήμης με τη φημισμένη «Φιλαρμονική της Βιέννης», που πραγματοποιήθηκε στο Σαράγεβο στις 28 Ιουνίου – στην 100ή επέτειο της δολοφονίας του αρχιδούκα και διαδόχου του αυστροουγγρικού θρόνου, Φερδινάνδου και της συζύγου του Σοφίας, που υπήρξε η αφορμή για το ξέσπασμα του Α” Παγκοσμίου Πολέμου, ένα μήνα αργότερα – και μεταδόθηκε τηλεοπτικά σε όλη την Ευρώπη.
Μιλώντας για αυτές τις εκδηλώσεις του υπουργείου του με την ευκαιρία των φετινών επετείων, ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, υπογράμμισε πως το ξεπέρασμα της διαίρεσης της Ευρώπης μετά από όλα όσα συνέβησαν τον προηγούμενο αιώνα, ενθαρρύνει όλους, και προπάντων τους νέους, για το μέλλον, ενώ συνιστά καθήκον όλων, διατηρώντας στη μνήμη την ιστορία, να συνεχίσουν να εργάζονται για μια κοινή Ευρώπη σε ειρήνη και θετική συνύπαρξη.
Στην ίδια την Αυστρία, η επίσημη Βιέννη τίμησε ήδη την 100ή επέτειο έναρξης του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου με τελετή στην Αυστριακή Εθνική Βιβλιοθήκη, στην πρωτεύουσα, και κεντρικό ομιλητή τον Αυστριακό ομοσπονδιακό Πρόεδρο, Χάιντς Φίσερ, ο οποίος έκανε λόγο για «σημαντικό μέρος ευθύνης» της Αυστροουγγρικής Μοναρχίας στο ξέσπασμα του Πολέμου, σημειώνοντας ότι «πιστεύει πως μπορεί να πει ότι η Αυστρία διδάχθηκε από την ιστορία».
Σήμερα εκτιμάται πως αυτό που άρχισε ως εκστρατεία κατά της Σερβίας, στις 28 Ιουλίου του 1914, με την κήρυξη πολέμου εναντίον της από την Αυστροουγγαρία, εξελίχθηκε μέσα σε λίγες ημέρες στον Α” Παγκόσμιο Πόλεμο, σε μια παγκόσμια σύρραξη πρωτοφανών διαστάσεων.

Στον απολογισμό του είχε καταγραφεί συμμετοχή 70 εκατομμυρίων στρατιωτών, από τους οποίους σχεδόν 10 εκατομμύρια έπεσαν νεκροί, 20 εκατομμύρια επέστρεψαν τραυματίες, οι περισσότεροι βαριά, ενώ σε πάνω από 7 εκατομμύρια ανήλθαν οι νεκροί από τον άμαχο πληθυσμό.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση