GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

14 Ιουλίου 1789: Πτώση της Βαστίλης.

Κωνσταντίνος Μπρέστας Σημαντικής ιστορικής και κοινωνικής σημασίας η σημερινή ημέρα, με πολλαπλά μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση, δεδομέν...

Κωνσταντίνος Μπρέστας
Σημαντικής ιστορικής και κοινωνικής σημασίας η σημερινή ημέρα, με πολλαπλά μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση, δεδομένου των κοινωνικοπολιτικών εξελίξεων παγκόσμια, αλλά και στην χώρα μας.
Η ανέχεια, η κοινωνική αδικία, η περιθωριοποίηση μερίδας του πληθυσμού, είναι τα σημεία εκείνα που πρέπει να εστιάσουμε για τις νέες Βαστίλες που καθημερινά ξεπηδούν δίπλα μας, καθώς η Γαλλική Επανάσταση του 1789 ήταν Κοινωνική Επανάσταση που όχι μόνο κατήργησε την Απόλυτη Μοναρχία στην Γαλλία, αλλά γκρέμισε το Φεουδαρχικό σύστημα και το αντικατέστησε με το καπιταλιστικό, ωθώντας σε αναδιοργάνωση την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.
Η Επανάσταση οργανώθηκε από την ανερχόμενη Αστική Τάξη, η οποία εμπνευσμένη από τα κηρύγματα των Διαφωτιστών και με κεντρικό σύνθημα το τρίπτυχο «Ελευθερία, Ισότης, Αδελφότης», σημείο που αναφέρεται και στην σημασία της Σημαίας της Γαλλίας με τα τρία (3) χρώματά της, (Μπλε, Λευκό, Κόκκινο) το καθένα με την σειρά να σημαίνει το παραπάνω τρίπτυχο, θέλησε να βελτιώσει την υπάρχουσα Μοναρχία μετατρέποντάς την σε Συνταγματική και όχι να την καταργήσει. Στην πορεία όμως, η Μοναρχία καταργήθηκε και μετά από περιόδους τρομοκρατίας αλλά και οργάνωσης Δίκαιου Κράτους, η νεοσύστατη Δημοκρατία καταλύθηκε και πάλι από τον μεγαλύτερο Δικτάτορα όλων των εποχών, τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη.
Η Γαλλική Επανάσταση ενέπνευσε τους Λαούς όλης της Ευρώπης να παλέψουν ενάντια στην εκμετάλλευση, προκειμένου να κερδίσουν την Ελευθερία και την ισότητά τους, αποτελώντας το έναυσμα για τον ξεσηκωμό στην Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα.

Το ιστορικό.

Η Βαστίλη – Bastille ή επίσημα Bastille Saint-Antoine, ήταν φρούριο με οκτώ πύργους που έχτισε το 1370, κατά τη διάρκεια του Εκατονταετούς πολέμου, ο Ούγος Ομπριό κοντά στο προάστιο Σεν-Αντουάν, στο Παρίσι.
Στην περίοδο της Βασιλείας του Καρόλου του Στ’ (1380-1422) χρησιμοποιήθηκε τμήμα της ως τόπος κράτησης. Σε πραγματική κρατική φυλακή τη μετέτρεψε ο Καρδινάλιος Ρισελιέ και από τότε είχε διατηρήσει κάποιον αριστοκρατικό χαρακτήρα. Μπορούσε να στεγάσει μόνο 42 φυλακισμένους, οι οποίοι έμεναν σε ξεχωριστά κελιά ο καθένας και ήταν κατά κανόνα μόνο Ευγενείς και μεγάλοι συνωμότες κατά της Κρατικής ή θρησκευτικής εξουσίας.
Ως απόλυτο σύμβολο της αυθαιρεσίας και της καταπίεσης, κατελήφθη από τον Επαναστατημένο Λαό του Παρισιού στις 14 Ιουλίου του 1789. Ο Διοικητής της, Λονέ, είχε διατάξει να πυροβολήσουν κατά του πλήθους που την πολιορκούσε. Στη μάχη που επακολούθησε, σκοτώθηκαν περίπου εκατό άτομα. Μετά την κατάληψή της, το πλήθος έκοψε το κεφάλι του Λονέ και κάποιων ανδρών του και τα περιέφεραν πάνω σε κοντάρια στους δρόμους του Παρισιού. Οι φυλακισμένοι ελευθερώθηκαν. Η ημερομηνία της πτώσης της Βαστίλης, που σήμαινε για τη Γαλλία το τέλος της Βασιλικής αυθαιρεσίας, καθιερώθηκε από το 1880 ως Εθνική εορτή της Γαλλίας.

Πίνακας του Jean-Pierre-Louis-Laurent Houël, που αναπαριστά την μάχη από την κατάληψη της Βαστίλης

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση