GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

14 μέρη στην Αθήνα με τέλειες τηγανητές πατάτες...

Από την Ελένη Ψυχούλη. Η καλή τηγανητή τηγανητή πατάτα δεν είναι μία αλλά πολλές. Όσες, ίσως, και οι τρόποι που βρίσκει μια πατάτα να...

Από την Ελένη Ψυχούλη.

Η καλή τηγανητή τηγανητή πατάτα δεν είναι μία αλλά πολλές. Όσες, ίσως, και οι τρόποι που βρίσκει μια πατάτα να αλλάζει σχήμα, μορφή και γεύση ανάλογα με το τηγάνι.
Άλλη όταν τηγανίζεται στο γκάζι, άλλη σε ρηχό μαντεμένιο, διαφορετική σε αντικολλητικό, άλλη σε κατσαρόλα κολυμπητή στο λάδι και άλλη στη φριτέζα, για να μην επεκταθώ στην ποικιλία-πιο γλυκιά η κυπριακή, πιο μαμαδίστικη η Νευροκοπίου, μια τρίτη η Τριπόλεως-και στο κόψιμο: ψιλή, λεπτή, σπιρτένια, στρουμπουλή και ψωμωμένη, μακρουλή ή στρογγυλή, με τη φλούδα ή χωρίς.
Άμα θέλω να τσακωθώ για γαστρονομική αιτία, πάντα έχω πρόχειρη την τεχνική της τηγανητής πατάτας: κάθε γνώστης τηγανιστής θα σου ορκιστεί πως μόνο η δική του μέθοδος είναι η καλύτερη και οι άλλες για τα μπάζα.
Ωστόσο, ο κάθε τσακωμός σταματά πάνω από μια χρυσαφένια, τραγανή, αλάδωτη τηγανιά στο πιάτο. Και όλοι μαζί θα συμφωνήσουν πως η αληθινή πατάτα είναι το εξ ων ουκ άνευ του ορισμού της νοστιμάδας, αλλά τι να την κάνεις και την αλήθεια άμα το τελικό αποτέλεσμα σου προκύπτει κρύο, παπαριασμένο και λαδοπιωμένο;

Όση δίαιτα κι αν κάνω και όσο πανικό κι αν βιώνω με τις θερμίδες, ποτέ δεν θυμάμαι να’χω προσπεράσει μια παραγγελία σε τηγανητή πατάτα σε όποιο μενού μου την παρουσιάσει «σπιτική». Έτσι, για τη δοκιμή και την επαγγελματική διαστροφή της στατιστικής.
Παρακάτω θα σας ενημερώσω για το πού θα επέστρεφα για να ανανεώσω το ραντεβού μαζί της.

Ολύμπιον (Αναπαύσεως 9, Μετς, 2109244388) Tραγανές και σε μέτριο μέγεθος, όπως συνήθως τις κάνουν οι μανούλες, κάτω από τις μουριές στο πεζοδρόμιο και σε mood καφενείο για παππουδάκια. Καλύτερή τους παρέα: κεφτεδάκια δυοσμάτα.

 Οι Νοστιμιές Της Μαιρούλας (Ύδρας 2, πλ. Αγ. Γεωργίου, 2108229239) Η σέξυ Μαιρούλα θα φροντίσει να τηγανιστούν τη στιγμή της παραγγελίας, σαν από το τηγάνι της μαμάς. Καλύτερή τους παρέα, το κοκκινιστό ή απλά δυό αβγά τηγανητά.

James Joyce Irish Pub (Άστιγγος 12, Θησείο, 2103235055) Με ιρλανδέζικη ή και αμερικάνικη διάθεση, η πιο pub πατάτα της Αθήνας, τραγανή και πικάντικη και σε potato skins εκδοχή. Καλύτερη παρέα, fish & chips ή απλά με μουστάρδα και μπύρα.

Καραβίτης (Αρκτίνου 35, Παγκράτι, 2107215155) Η τηγανητή πατάτα όπως την αντιλαμβάνεται η παλιά αθηναϊκή ταβέρνα, τραγανή, ολίγον λαδωτή, σχεδόν χλωμή. Για καλύτερη παρέα, τα κλασικά κεφτεδάκια που έκαναν διάσημο τον Καραβίτη.

Καλωσόρισμα του Αντώνη (Γ. Λύρα 41, Ν. Κηφισιά, 2108017869) Ολόφρεσκες, τραγανές, λεπτοκομμένες σχεδόν σαν μπαστουνάκια. Καλύτερη παρέα, ο τηγανητός μπακαλιάρος ή οι ολοστρόγγυλοι τεράστιοι κεφτέδες.

K Grill (Θησέως & Πεισιστράτου, Καλλιθέα, 2109431765) Τραγανή, αλάδωτη και λεπτοκομμένη στο στυλ new σουβλακερί. Καλύτερη παρέα ο σουβλιστός, χειροποίητος γύρος.

 Κάππαρη (Δωριέων 36, Άνω Πετράλωνα, 2103450288) Κομμένη λεπτή και στρογγυλή, σερβιρισμένη με τριμμένο κεφαλοτύρι. Καλύτερη παρέα ο κρασάτος κόκορας.

 Κρεατοπωλείο (Ακτή Θεμιστοκλέους 68, Πειραϊκή, 2104520720) Πιο τραγανές και αλάδωτες δεν γίνεται, έτσι όπως τις αγαπούν οι νέες κρεατερί. Καλύτερη παρέα, τα μπιφτεκάκια.

 Κozi’s (Π. Τσαλδάρη 32-34, Μελίσσια, 2108101584) Στρογγυλές, τραγανές, αλάδωτες στα όρια του chips και με αύρα αυστραλιανού μπάρμπεκιου. Kαλύτερη παρέα το burger.

Nέζος (Κων/πόλεως 58, Γκάζι, 6972340342) Όσο κι αν είναι διάσημος για το κεμπάπ του, εδώ πάντα έχεις την αίσθηση ότι έρχεσαι πρωτίστως για τη γενναιόδωρη πιατέλα με τις τηγανητές πατάτες.

Τηλέμαχος (Φραγκοπούλου 19, Κ.Κηφισιά, 2108074015) Σε τεράστιες, λεπτές ροδέλες, τόσο ολοζώντανες που νομίζεις ότι θα σου μιλήσουν. Καλύτερη παρέα, γουρουνόπουλο στη σούβλα.

Τζίμης (Ελ. Βενιζέλου 2, Βύρωνας, 2107658965) Ατόφια η μαγεία της πιο άψογης παραδοσιακής πατάτας. Καλύτερη παρέα το κοκορέτσι ή το κοντοσούβλι.

 Base Grill (Κωνσταντινουπόλεως 64, Μπουρνάζι, 2105757455) Οι θεοί που πρώτοι καθιέρωσαν την τηγανιά με πατάτα τριμμένη στο χέρι στον τρίφτη, που τηγανίζεται σαν τηγανίτα στο γκάζι σε ελαιόλαδο για να σπάσουν στη συνέχεια πάνω της δυό μελάτα, χωριάτικα, αληθινά αβγά.

Άνετον (Στρ. Λέκκα 19, 2108066700) Ένα βουνό από το πιο τραγανό, λεπτοκομμένο σαν σπιρτόξυλο πατατάκι, χωρίς ίχνος λιπαρότητας, που συνομιλεί με το θείο όταν του προσθέσεις κι ένα αβγό τηγανητό στην κορυφή.
Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση