GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές για 3 δισ. ευρώ

Εβδομάδα με θετικό φορτίο για την ελληνική οικονομία αναμένεται να είναι η επόμενη αρχής γενομένης από το... Eurogroup της Δευ...



Εβδομάδα με θετικό φορτίο για την ελληνική οικονομία αναμένεται να είναι η επόμενη αρχής γενομένης από το... Eurogroup της Δευτέρας οπότε αναμένεται η έγκριση της δόσης του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Το πιθανότερο την Τετάρτη θα ακολουθήσει η έκδοση του τριετούς ομολόγου 3 δισ. ευρώ.

Σήμερα το υπουργείο Οικονομικών αναμένει το «καλώς έχειν» της τρόικας για τα πρώτα έξι προαπαιτούμενα, καθώς μέχρι χθες το απόγευμα τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ ενημερώνονταν για το θέμα του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών και κάποιες άλλες λεπτομέρειες. Πάντως, συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη δεν αναμένουν πως θα υπάρξει πρόβλημα και ενδεχομένως μέσα στην ημέρα να εκδοθεί ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών που θα ενημερώνει για την εκπλήρωση της πρώτης σειράς των προαπαιτούμενων.

Η τρόικα αναμένεται να εισηγηθεί το απόγευμα της Δευτέρας στο Eurogroup την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ και ακολούθως να δοθεί το πράσινο φως από τους υπουργούς Οικονομικών της ζώνης του ευρώ για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα μέσα στην επομένη εβδομάδα.

Η απόφαση για εκταμίευση της δόσης θα σηματοδοτήσει και το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για την έκδοση τριετούς ομολόγου ύψους έως 3 δισ. ευρώ. Η έκδοση αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 10 Ιουλίου και σύμφωνα με την προεργασία που έχει γίνει ενδέχεται να τιμολογηθεί κοντά στο 2,9%-3%. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να υποχωρήσουν τόσο η απόδοση του 5ετούς ομολόγου, όσο και η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς της Ελλάδος.

Σημειώνεται πως στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει ένα απόθεμα κεφαλαίων ικανό να της επιτρέψει να ανακτήσει σύντομα την πλήρη πρόσβαση στις αγορές με όρους όμως που θα θέτει η ίδια η ελληνική πλευρά. Παράλληλα, θα έχει αναδημιουργήσει την καμπύλη επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων οδηγώντας σε χαμηλότερα επίπεδα το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις επαφές που είχε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας στο Βερολίνο με γερμανούς βουλευτές τους ενημέρωσε για το γεγονός ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι πλήρως καλυμμένες έως και τον Μάιο του 2016 , αλλά και για την πρόθεση της κυβέρνησης να εκδώσει ομόλογο την επομένη εβδομάδα, εάν και εφόσον οι συνθήκες μετά το Eurogroup το επιτρέψουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση