GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μιανμάρ: Δεκαετή κάθειρξη για πέντε δημοσιογράφους

Πέντε δημοσιογράφοι καταδικάστηκαν σήμερα στην Μιανμάρ σε 10ετή κάθειρξη με καταναγκαστικά έργα για την δημοσίευση ενός άρθρου στο ο...


Πέντε δημοσιογράφοι καταδικάστηκαν σήμερα στην Μιανμάρ σε 10ετή κάθειρξη με καταναγκαστικά έργα για την δημοσίευση ενός άρθρου στο οποίο διατυπωνόταν η κατηγορία ότι σε ένα στρατιωτικό συγκρότημα παρασκευάζονται χημικά όπλα, δήλωσε δικηγόρος τους.
Οι πέντε δημοσιογράφοι της εφημερίδας Unity Weekly News κρίθηκαν ένοχοι από δικαστήριο της κεντρικής περιοχής Μαγκουέι βάσει του νόμου περί κρατικών απορρήτων, την ώρα που η Μιανμάρ κατηγορείται ότι οπισθοχωρεί όσον αφορά τον σεβασμό στην ελευθεροτυπία.
"Οι πέντε δημοσιογράφοι καταδικάστηκαν σε 10ετή κάθειρξη", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ουάχ Ουιν Μαούνγκ, ο οποίος εκπροσωπεί τους τέσσερις από τους καταδικασθέντες. "Η ετυμηγορία αυτή είναι εσφαλμένη νομικώς. Θα ασκήσουμε έφεση", πρόσθεσε.
Οι πέντε άνδρες, μεταξύ των οποίων ο γενικός διευθυντής της εφημερίδας, είχαν συλληφθεί τον Φεβρουάριο ακριβώς μετά την δημοσίευση του άρθρου, στο οποίο κατηγορείτο ο στρατός ότι λειτουργεί ένα εργοστάσιο χημικών όπλων στο Πάουκ, στην περιοχή του Μαγκουέι, σε εφαρμογή των οδηγιών που είχε δώσει ο επικεφαλής του πρώην δικτατορικού καθεστώτος, αρχιστράτηγος Ταν Σούε.
Έπειτα από μισό αιώνα στην εξουσία η χούντα προχώρησε από μόνη της στην διάλυσή της τον Μάρτιο του 2011, μεταβιβάζοντας την εξουσία σε μια κυβέρνηση σχεδόν πολιτική, η οποία έχει έκτοτε πολλαπλασιάσει τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται στην χώρα, επιτρέποντας την άρση σχεδόν όλων των δυτικών κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στην Μιανμάρ.
Η λογοκρισία που ίσχυε προηγουμένως καταργήθηκε, εγκρίθηκε η κυκλοφορία ιδιωτικών εφημερίδων και εκατοντάδες πολιτικοί κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων και δημοσιογράφοι, αφέθηκαν ελεύθεροι.
Ωστόσο οι οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν ανησυχίες για νέες απειλές στην ελευθεροτυπία, κυρίως μετά την άσκηση διώξεων κατά δημοσιογράφων.
Η καταδίκη των πέντε δημοσιογράφων "αποτελεί μια πολύ ανησυχητική είδηση για την ελευθεροτυπία στην Μιανμάρ. Πρόκειται σαφώς για μια οπισθοχώρηση", κατήγγειλε σήμερα ο Μπέντζαμιν Ισμαήλ, υπεύθυνος για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF).
"Η κυβέρνηση στρέφεται κατά των μέσων ενημέρωσης, τα οποία κάνουν την δουλειά τους, αλλά πιστεύω ότι η υπόθεση αυτή θα πρέπει να ειδωθεί και από μια λίγο διαφορετική πλευρά", σημείωσε ο Ντέιβιντ Μάτιεσον, του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), επισημαίνοντας ότι η αποκάλυψη μυστικών του κράτους είναι παράνομη σε πολλές χώρες.
"Όμως αυτό δεν δικαιολογεί τις σκανδαλωδώς αυστηρές αυτές ποινές", πρόσθεσε.
Τον Ιανουάριο του 2013, η Μιανμάρ αρνήθηκε ότι χρησιμοποίησε χημικά όπλα κατά των ανταρτών της μειονότητας των Κατσίν σε μάχες στο βόρειο τμήμα της χώρας.
"Ο στρατός μας δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ χημικά όπλα και δεν έχουμε την πρόθεση να χρησιμοποιήσουμε", είχε δηλώσει τότε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γε Χτουτ.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση