GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Νότια Κορέα και Ιαπωνία στοχεύουν στη σύναψη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου

Δεσμεύτηκαν να εργαστούν για την ολοκλήρωση των συνομιλιών για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μέχρι το  τέλος του έτους, η πρό...



Δεσμεύτηκαν να εργαστούν για την ολοκλήρωση των συνομιλιών για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μέχρι το  τέλος του έτους, η πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Παρκ Γκέουν-χιε και ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, που επανέλαβαν σήμερα ότι αντιτίθενται σθεναρά στις φιλοδοξίες της Βόρειας Κορέας να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο.

Ο Σι δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στη Βόρεια Κορέα στην κοινή δήλωση που έκανε με την Παρκ, ενώ οι δύο ηγέτες δεν δέχθηκαν ερωτήσεις. Ο Σι πραγματοποίησε την πέμπτη επίσημη επίσκεψή του στη Σεούλ αφού οι δύο ηγέτες ανέλαβαν τα καθήκοντά τους πέρυσι στο πλαίσιο των προσπαθειών του να ενισχυθούν οι διμερείς εμπορικοί και διπλωματικοί δεσμοί.

Ακόμη, οι δυο ηγέτες συμφώνησαν σε μια σειρά βημάτων με στόχο την ενίσχυση της χρήσης του γιούαν ρενμίνμπι ως αποθεματικού νομίσματος διεθνώς, καθώς και σε επενδύσεις στην κινεζική κεφαλαιαγορά.

Οι εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών το περασμένο έτος ανήλθαν σε 230 δισεκατ. δολάρια.

Τον Σι στη διήμερη επίσκεψή του στη Σεούλ συνόδευσε αντιπροσωπεία σημαινόντων κινέζων επιχειρηματιών.

Η Κίνα και η Νότια Κορέα ξεκίνησαν συνομιλίες για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου το 2012, αλλά στην πορεία προέκυψαν προσκόμματα ως προς την κατάργηση των δασμών για τα βιομηχανικά και τα αγροτικά προϊόντα.

Η επίσκεψη Σι στη Σεούλ παρακολουθείται στενά από τη Βόρεια Κορέα, η οποία προχώρησε την περασμένη εβδομάδα σε τριπλή δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλων μικρής εμβέλειας από την ανατολική ακτή της χερσονήσου και σήμερα απείλησε να επαναλάβει αυτές τις δοκιμές.

Οι δυτικές χώρες, κυρίως οι ΗΠΑ, πιέζουν την Κίνα να ασκήσει μεγαλύτερη διπλωματική επιρροή στη Βόρεια Κορέα ώστε αυτή να σταματήσει τις πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές όπως έχουν ζητήσει και τα Ηνωμένα Έθνη.

Οι Σι και Παρκ «επιβεβαίωσαν τη θέση τους ότι αντιτίθενται σθεναρά στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στην κορεατική χερσόνησο» ανέφερε η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση των δυο προέδρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση