GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Δίδυμος ουρανοξύστης “όρθιο χιλιόμετρο” τρώει τους ατμοσφαιρικούς ρύπους

Ο δίδυμος ουρανοξύστης Phoenix Tower που θα κατασκευαστεί στην πόλη Γουχάν της Κεντρικής Κίνας θα. “ισοφαρίσει” σε ύψος τον πύ...



Ο δίδυμος ουρανοξύστης Phoenix Tower που θα κατασκευαστεί στην πόλη Γουχάν της Κεντρικής Κίνας θα. “ισοφαρίσει” σε ύψος τον πύργο Kingdom Tower στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και κάτι πολύ περισσότερο.

Το κτήριο με ύψος ένα χιλιόμετρο δεν θα “ξύνει” μόνο τον ουρανό, αλλά θα απορροφά και τους ατμοσφαιρικούς ρύπους.

Ο ουρανοξύστης που σχεδίασαν οι βρετανοί αρχιτέκτωνες του γραφείου Chetwoods είναι καλυμμένος με ένα επίχρισμα που απορροφά το νέφος. Τα δομικά υλικά και οι επικαλύψεις είναι φωτοκαταλυτικές: αυτό σημαίνει ότι μετατρέπουν τη σωματιδιακή ρύπανση σε αδρανή άλατα.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Κίνα βρίσκεται σε τόσο υψηλά επίπεδα που τον προηγούμενο μήνα η κυβέρνηση αποφάσισε την απόσυρση εκατομμυρίων αυτοκινήτων παλαιάς τεχνολογίας από τους δρόμους, αλλά και τη θέσπιση αυστηρότερων κριτηρίων εκπομπών στη βιομηχανία.

Οι Αρχές της Γουχάν την οποία διατρέχει ο εξαιρετικά μολυσμένος ποταμός Γιανγκτσέ φιλοδοξούν να αλλάξουν την εικόνα της Κίνας στο θέμα της ρύπανσης.

Υπενθυμίζεται ότι η φωτοκατάλυση βρέθηκε στο επίκεντρο του 8ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Ηλιακής Χημείας και Φωτοκατάλυσης που πραγματοποιήθηκε 25-28 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη.

Η φωτοκατάλυση αξιοποιεί ιδιότητες αδρανών υλικών όπως το οξείδιο του τιτανίου σε συνδυασμό με ηλιακό φωτισμό, προκειμένου να καταστρέψει τοξικούς ρύπους στην ατμόσφαιρα και το νερό.

Η κατασκευή του ουρανοξύστη αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2017. Παρότι, η κατασκευή καινοτόμων κτηρίων είναι κομβικής σημασίας για την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης (όπως και η απαγόρευση των υπαίθριων ψησταριών) μένουν πολλά να γίνουν για να βελτιωθεί η κατάσταση στην Κίνα με πρώτο την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου.

Με άλλα λόγια δεν υπάρχει ελπίδα.
econews

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση