GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο Κόσοβο στον Θάτσι

Η πρόεδρος του Κοσόβου, Ατιφέτα Γιαχγιάγκα, όπως αποφάνθηκε το Συνταγματικό Δικαστήριο του Κοσόβου, πρέπει να αναθέσει την... ε...



Η πρόεδρος του Κοσόβου, Ατιφέτα Γιαχγιάγκα, όπως αποφάνθηκε το Συνταγματικό Δικαστήριο του Κοσόβου, πρέπει να αναθέσει την... εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Χασίμ Θάτσι, αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος, Χασίμ Θάτσι, το οποίο συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων στις πρόσφατες πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Σύμφωνα με την απόφαση, σε περίπτωση που ο Χασίμ Θάτσι δεν κατορθώσει να σχηματίσει κυβέρνηση, η εντολή θα ανατεθεί σε όποιον εξασφαλίσει πλειοψηφία στη Βουλή του Κοσόβου.
Με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, που δημοσιοποιήθηκε χθες, ανοίγει ο δρόμος για τον απερχόμενο πρωθυπουργό να προσπαθήσει να συγκροτήσει νέα κυβέρνηση.

«Στο κόμμα που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο αριθμό εδρών στη Βουλή με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να προτείνει υποψήφιο πρωθυπουργό για να σχηματίσει κυβέρνηση» αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου.

Η πρόεδρος του Κοσόβου απευθύνθηκε επίσημα στις 19 Ιουνίου στο Συνταγματικό Δικαστήριο, ζητώντας αποσαφήνιση δύο άρθρων του Συντάγματος που αφορούν την ανάθεση εντολής σχηματισμού κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών, το Δημοκρατικό Κόμμα του Χασίμ Θάτσι συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων στις εκλογές, αλλά τα αντιπολιτευόμενα κόμματα Δημοκρατική Συμμαχία Κοσόβου του Ίσα Μουστάφα, Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσόβου, του Ραμούς Χαραντινάι και η Πρωτοβουλία για το Κόσοβο του Φατμίρ Λιμάι συμφώνησαν να συγκροτήσουν πλειοψηφία στη Βουλή με τη στήριξη του κινήματος «Αυτοδιάθεση» και να προτείνουν εντολοδόχο πρωθυπουργό τον Ραμούς Χαραντινάι.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου ο Χασίμ Θάτσι δήλωσε ότι το Δημοκρατικό Κόμμα Κοσόβου θα τη σεβαστεί.
Ο υποψήφιος του αντιπολιτευόμενου μετώπου Ραμούς Χαραντινάι δήλωσε στην εφημερίδα «Εξπρές» ότι είναι ικανοποιημένος καθώς ανοίγει ο δρόμος για τη συγκρότηση κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση