GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η απάντηση Τσίπρα σε Κουβέλη

«Όχι» στον διάλογο για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, λέει ο Αλέξης Τσίπρας, που απαντώντας σε σχετική επιστολή του Φώτη Κουβέλ...

«Όχι» στον διάλογο για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, λέει ο Αλέξης Τσίπρας, που απαντώντας σε σχετική επιστολή του Φώτη Κουβέλη, τον καλεί να ενστερνιστεί εκείνος και το κόμμα του την ανάγκη συγκρότησης μίας προοδευτικής, αντιμνημονιακής συσπείρωσης, όπως την ορίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Αυτή η συμμαχία απευθύνεται σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο σε όσους ενστερνίζονται αυτή την κατεύθυνση, μάχονται για την επικράτησή της και συμφωνούν σε ένα αντιμνημονιακό, αντινεοφιλελεύθερο, δημοκρατικό πρόγραμμα, που προτείνεται ως μόνο ικανό να σταματήσει τη καταστροφή και να δώσει ελπίδα στο κόσμο να διεκδικήσει μια καλύτερη ζωή», λέει, αφού πρώτα έχει παραθέσει στην απαντητική του επιστολή τα «δεινά» που προκάλεσαν στην χώρα οι πολιτικές επιλογές του νεοφιλελευθερισμού, με τις οποίες συνέκλιναν κατά τον ίδιο οι δυνάμεις της κεντροαριστεράς.
«Τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών επιλογών έχουν γίνει εδώ και καιρό εμφανή στην ελληνική κοινωνία και την οικονομία με την ανθρωπιστική κρίση που πλήττει το ένα τρίτο του πληθυσμού και απειλεί πολύ περισσότερους αλλά και την εκτόξευση του δημόσιου χρέους στο 175% του ΑΕΠ», σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προβλέποντας μάλιστα νέα επαχθή μέτρα για την πλειοψηφία των πολιτών, από την ιδιωτικοποίηση της μικρής ΔΕΗ και την πώληση αιγιαλών, ως τις νέες μειώσεις συντάξεων, τη συνέχιση του φοροκυνηγητού μισθωτών, συνταξιούχων και αυτοαπασχολούμενων.
«Κάθε μέρα που περνά η συγκυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου θα προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στην κοινωνική πλειοψηφία», προβλέπει.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί για την εκκίνηση της διαδικασίας για την συγκρότηση μιας πλατειάς προοδευτικής, ριζοσπαστικής αριστερής και δημοκρατικής συμμαχίας για την ανατροπή της σημερινής τάξης πραγμάτων. Η πρωτοβουλία αυτή αφορά τόσο την κοινωνία, τις οργανώσεις και τις συλλογικότητες της όσο και τις πολιτικές δυνάμεις που αναγνωρίζουν την ανάγκη και δεσμεύονται να παλέψουν για την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής της λιτότητας και του αυταρχισμού», λέει, καλώντας εκείνος τώρα σε διάλογο για τη συγκρότηση ενός νέου κοινωνικοπολιτικού συνασπισμού εξουσίας δυνάμεις που αντιλαμβάνονται ότι «η λύση προς όφελος των ζωντανών δυνάμεων της κοινωνίας μπορεί να προέλθει μόνο από μια πλατειά συσπείρωση που θα αντιμάχεται τον νεοφιλελευθερισμό, την λιτότητα και την μνημονιακή πολιτική σε Ελλάδα και Ευρώπη»…
Ως βάση του διαλόγου, δε, θέτει το πρόγραμμα αριστερής διεξόδου από την κρίση που οφείλει να περιλαμβάνει εννέα στοιχεία:
1. Την πλήρη απεμπλοκή από το καθεστώς των μνημονίων και της λιτότητας, το καθεστώς των 400 νόμων και των χιλιάδων υπουργικών αποφάσεων που διαλύουν την κοινωνία και επιβάλλουν ένα νέο μοντέλο κεφαλαιακής συσσώρευσης πάνω στα συντρίμμια της εργασίας.
2. Την αναδιαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους με στόχο την διαγραφή του μεγάλύτερου μέρους του και ρήτρα ανάπτυξης για την αποπληρωμή του υπολοίπου.
3. Την εγκαθίδρυση ενός θεσμικού πλαισίου που θα κατοχυρώνει τα εργασιακά δικαιώματα και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις καθώς και την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.
4. Την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους με την στήριξη παιδείας και υγείας και την αποτροπή της κατάρρευσης του ασφαλιστικού συστήματος.
5. Τον δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο του τραπεζικού συστήματος για την αποκατάσταση της ρευστότητας στην οικονομία και για την ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους με κοινωνικά κριτήρια.
6. Την αναδιανομή του εισοδήματος με την καθιέρωση ενός ριζοσπαστικού φορολογικού συστήματος ανακατανομής των βαρών και με την ταυτόχρονη καταπολέμηση της εκτεταμένης φοροδιαφυγής και φοροκλοπής του κεφαλαίου.
7. Την ενίσχυση της δημοκρατίας και την ριζική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης με στόχο την αποτελεσματική και διαφανή λειτουργία του κράτους, την καταπολέμηση της διαφθοράς σε κάθε επίπεδο, την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, την πάταξη του πελατειακού κράτους και των κομματικών μηχανισμών.
8. Την καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιο εκλογικό σύστημα για την δίκαιη εκπροσώπηση όλων των πολιτικών δυνάμεων σε κάθε αντιπροσωπευτικό δημοκρατικό θεσμό.
9. Τέλος την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας για την αντιμετώπιση της ανεργίας, με ενίσχυση του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων καθώς και την στήριξη μορφών κοινωνικής οικονομίας ώστε η ανάπτυξη να στηριχτεί στην αξιοπρεπώς αμειβόμενη εργασία και όχι στα συντρίμμια θεσμών και εγγυήσεων.
Διαβάστε ολόκληρη την απαντητική επιστολή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη

1 σχόλιο

  1. ΤΩΡΑ ΤΙ ΣΟΙ ΣΥΜΠΕΘΕΡΙΟ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΘΙΑΣΟ ΔΗΜΑΡ ΣΑΜΑΡ ; ΑΝΤΕ ΓΕΡΟ ΦΩΤΗ ΠΑΡΕ ΤΟΝ ΘΙΑΣΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΧΟΛΑΣΕΤΟΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ ΕΙΝΑΙ ΣΚΕΤΟ ΜΠΟΥΛΟΥΚΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση