GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Γ. Σούρλας: "Να τοποθετηθεί επί τέλους το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αθήνα"

Να τοποθετηθεί επί τέλους στην Αθήνα το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ζητά ο Γ. Σούρλας με επιστολή του προς τον Δήμαρχο Αθη...



Να τοποθετηθεί επί τέλους στην Αθήνα το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ζητά ο Γ. Σούρλας με επιστολή του προς τον Δήμαρχο Αθηναίων Γ. Καμίνη.

Επισημαίνει ότι πρέπει να τεθεί τέρμα σε μια διαδικαστική περιπέτεια που κρατάει πάνω από είκοσι χρόνια, διπλάσια δηλαδή από εκείνα που χρειάστηκε για την εκστρατεία του ο Μέγας Αλέξανδρος.

Στην επιστολή του μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Θα ήθελα να επαναφέρω το θέμα που είχα θέσει στη Βουλή το 2008 για την τοποθέτησή στην Αθήνα του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου που φιλοτέχνησε ο αείμνηστος εξαίρετος γλύπτης, ακαδημαϊκός στην Ελλάδα και στη Γαλλία καθώς και Πρύτανης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Γιάννης Παππάς.

Πρόκειται για ένα πολύτιμο έργο, ανεκτίμητης καλλιτεχνικής αξίας, που αναπαριστά τον Μέγα Αλέξανδρο ενθουσιώδη, αποφασιστικό, άοπλο, οραματιστή, που όμως παραμένει αναξιοποίητο επί 20 τουλάχιστον χρόνια

Το άγαλμα όμως αυτό ο δημιουργός του Γιάννης Παππάς δεν πρόλαβε να δει εκεί που ο ίδιος οραματιζόταν, ενταγμένο δηλαδή μέσα στον αστικό ιστό της πόλης της Αθήνας, στο ιστορικό της κέντρο.

Η παρουσία του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αθήνα έχει χαραχθεί μια για πάντα και στον ίδιο τον Παρθενώνα, όταν τριακόσια λάφυρα και πανοπλίες των Περσών, αφιερώθηκαν από αυτόν στην Παλλάδα Αθηνά.

Τέλος, ας μην λησμονούμε και τις γραφές του Πλούταρχου, στο βιβλίο του «Ηθικά περί της Αλεξάνδρου τύχης ή αρετής»:
«ΑΝΗΛΙΑΓΟΣ ΕΜΕΙΝΕ Ο ΤΟΠΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΔΕ ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ».

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Το άγαλμα που φιλοτέχνησε ο Γιάννης Παππάς, ολοκληρώθηκε το 1972.

Το 1992 αγοράστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και εν συνεχεία διατέθηκε στον Δήμο Αθηναίων, προκειμένου τοποθετηθεί σε κεντρικό σημείο της πόλης.

Έκτοτε όμως ο Μέγας Αλέξανδρος παραμένει εγκατεστημένος στην αυλή του εργαστηρίου του γλύπτη, ο οποίος από το 2005 (μετά το θάνατό του Γ.Παππά) λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος του Μουσείου Μπενάκη.

Το 2009 ο Δήμαρχος Αθηναίων ζήτησε από τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες, να ξεκινήσουν ενέργειες για την ανεύρεση του καταλληλότερου χώρου, προκειμένου να τοποθετηθεί το γλυπτό.

Αρχικά προτάθηκε το πάρκο της Ριζαρείου, αλλά τελικά επελέγη για συμβολικούς περισσότερο λόγους, η πλατεία Κοτζιά.

Στις 30.11.2009 τέθηκε προς έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο η τοποθέτηση του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην πλατεία Κοτζιά, μπροστά από το Δημαρχείο.

Για να εγκριθεί η τοποθέτηση θα έπρεπε να αποφασιστεί και η ταυτόχρονη μετεγκατάσταση του έργου «Θησέας» στην Κορεατική αγορά.

Η πρόταση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με 22 έναντι 7 που μειοψήφησαν.

Στη συζήτηση που ακολούθησε οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης έφεραν αντιρρήσεις, και η τοποθέτηση του αγάλματος ουσιαστικά ματαιώθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση