GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στο επίκεντρο η πορεία του ΠΑΣΟΚ

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής με έγκριση, κατά πλειοψηφία, της εισήγησης του Πολιτικού Συμβουλίου, όπω...


Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής με έγκριση, κατά πλειοψηφία, της εισήγησης του Πολιτικού Συμβουλίου, όπως αυτή διαμορφώθηκε από τη συζήτηση στη συνεδρίαση.
Ποικίλες απόψεις, όχι πάντα συγκλίνουσες μεταξύ τους, καθώς επίσης και άξονες για το πώς πρέπει να προχωρήσει το ΠΑΣΟΚ από εδώ και στο εξής, παρουσιάστηκαν από τα μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής που τοποθετήθηκαν επί της απόφασης του Πολιτικού Συμβουλίου και της εισήγησης του Ευάγγελου Βενιζέλου για τη διεξαγωγή ιδρυτικού συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης.
Η πλειοψηφία των ομιλητών συντάχθηκαν με την αναγκαιότητα διεξαγωγής του, στο πλαίσιο της διεύρυνσης και της συσπείρωσης του χώρου της κεντροαριστεράς, ενώ καταγράφηκε στις τοποθετήσεις και αγωνία για το εάν το ΠΑΣΟΚ θα διατηρήσει την αυτονομία του ή θα απορροφηθεί στη δημοκρατική παράταξη.
Ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος είχε εισηγηθεί στο ΠΣ την πρόταση για ιδρυτικό συνέδριο της Παράταξης που τέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης, σημείωσε:
«Το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται, δεν χάνει την αυτονομία του, δεν καταργείται και δεν απορροφάται μέσα στην κεντροαριστερά» και επισήμανε ότι η αυτοδιάλυση είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των οργάνων και της βάσης του.

Μιλώντας για την ανασυγκρότηση της προοδευτικής παράταξης, είπε πως ό,τι δεν κατέστη δυνατό να γίνει σε επίπεδο κορυφής στην περίπτωση της Ελιάς, θα το επιβάλει η βάση. Το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα αυτόνομο, η συμπαράταξη είναι σύμπραξη δυνάμεων, είπε και πρόσθεσε ότι η βάση αυτοοργανώνεται και αποφασίζει αυτοβούλως, «αυτό είναι η αυτοοργάνωση», για να υπογραμμίσει ότι «οι μετεκλογικές συνθήκες είναι τώρα ευνοϊκές για τέτοιο εγχείρημα».
Ο κ. Σκανδαλίδης μίλησε για απόλυτο σεβασμό στα πρόσωπα, τις κινήσεις, τους φορείς, τα κόμματα που θα προσέλθουν το συνέδριο, το οποίο, όπως σημείωσε, θα αποφασίσει ελεύθερα για όλα τα θέματα που αφορούν στην προοδευτική συμπαράταξη.
Πρότεινε, όπως είχαν κάνει κι άλλοι ομιλητές νωρίτερα, να προσδιοριστεί το συνέδριο στο τέλος Οκτωβρίου. Έθεσε δε ως βασικό στόχο για να ανταποκριθεί ο κόσμος στο προσκλητήριο, την αλλαγή της μνημονιακής συνταγής και η πρόταση που θα κάνει η παράταξη να περιλαμβάνει βασικές αλλαγές πολιτικής.
«Πρέπει να πάμε στο συνέδριο», είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τονίζοντας ότι «ωστόσο, όσο μένουμε με τόσους ανέργους, όλα τα όμορφα λόγια εδώ μέσα θα παραμένουν φτώχεια και όλες οι καλές προθέσεις δεν έχουν καμιά αξία».
«Για όλα αυτά πρέπει να γίνει το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και της Παράταξης. Εκεί ξεκαθαρίζουμε την πολιτική μας πρόταση. Είμαστε η Προοδευτική Αριστερά», τόνισε και πρότεινε τη διεξαγωγή του στις 29- 30- 31 Οκτωβρίου.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι πρέπει το συνέδριο να είναι ανοικτό, μαζικό, δημοκρατικό, συμμετοχικό, «να φτιάξουμε τη νέα φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ, ως κόμμα ενωμένο, ανανεωμένο, σύγχρονο, ανοικτό, μαζικό και λαϊκό».
«Θα είναι συλλογικό», είπε, «γιατί θα αποφασίσει τι σημαίνει «ανοιχτό κόμμα» με μία μεγάλη ανοιχτή ατζέντα για θέσεις, ιδέες, συλλογικά όργανα» και πρόσθεσε ότι «το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ξαναγίνει κόμμα λαού, κοινωνικό, σοσιαλιστικό κόμμα».
Ο κ. Χρυσοχοΐδης υποστήριξε ότι «το ΠΑΣΟΚ πρέπει πρώτα να υπάρξει για να μπορέσει να μετεξελιχτεί, να ενώσει δηλαδή την παράταξη». «Αν το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει, αν δεν υπερασπίζεται τις πολιτικές του τότε κάθε πρωτοβουλία είναι καταδικασμένη. Με ή χωρίς το όνομα ΠΑΣΟΚ», τόνισε.
«Αυτό που κρίνεται σήμερα είναι αν είμαστε κόμμα αξιών και αρχών», είπε.
Υποστήριξε ακόμα ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι στην κυβέρνηση απλώς για να υπάρχει αυτή, ότι δεν μπορεί να θεωρείται το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ως σχέδιο προγραμματικής συμφωνίας της συγκυβέρνησης, αλλά, αντίθετα, ότι αν η προγραμματική συμφωνία δεν υπάρξει πολύ στοχοθετημένη και με χρονικό ορίζοντα «η κάθε προσπάθειά μας θα είναι υπονομευμένη «κι αυτό γιατί έχουμε, ίσως, άθελά μας επιλέξει τον ρόλο της συμπληρωματικής δύναμης στη διακυβέρνηση της χώρας».
Ο Θάνος Μωραΐτης χαρακτήρισε ως ευκαιρία για την ανασυγκρότηση του χώρου ένα ανοικτό συνέδριο της παράταξης, τονίζοντας ότι πρέπει να πρόκειται για συνέδριο ταυτότητας, στρατηγικής, θέσεων και ηγεσίας. «Πρέπει να τεθεί οδικός χάρτης που θα μας οδηγεί στο συνέδριο», είπε και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ διατηρεί την πολιτική αυτονομία και πως εάν πρόκειται για συνέδριο που θα διαμορφώσει πλατιά συμμαχία δεν μπορεί να υπάρξουν σύνεδροι αριστίνδην.
Ο κ. Μωραΐτης ανέφερε ότι αν δεν υπάρξει ανταπόκριση στο προσκλητήριο προς άλλες δυνάμεις, κινήσεις, πρόσωπα «αυτήν τη φορά δεν πρέπει να υποκριθούμε». Στο ίδιο πλαίσιο, είπε ότι «δεν πρέπει να γίνει ξανά το λάθος της Ελιάς, μορφώματα που θα υποδύονται την παράταξη δεν θα υπάρξουν, βαφτίσια με το ζόρι δεν μπορούν να υπάρξουν και σ” αυτή την περίπτωση ο λόγος θα ανήκει πλέον στη βάση του ΠΑΣΟΚ».
Ο κ. Μωραΐτης απέδωσε την «εκλογική ήττα» στις ευρωεκλογές, αφενός στην πρώτη προγραμματική συμφωνία- «παρωδία» της κυβερνητικής συνεργασίας και, αφετέρου, στην «αποτυχία» της στρατηγικής σε σχέση με την Ελιά. «Δεν ανασυγκροτείς τον προοδευτικό πόλο αν δεν εκπροσωπείς τις κοινωνικές ομάδες και χωρίς διαδικασίες βάσης», υποστήριξε.
Τέσσερα σημεία- προϋποθέσεις για τα επόμενα βήματα της παράταξης με τα οποία «μπορούμε να φτιάξουμε ένα ισχυρό πόλο που δεν θα είναι συμπλήρωμα ούτε της ΝΔ ούτε του ΣΥΡΙΖΑ», παρουσίασε η Φώφη Γεννηματά.

Ειδικότερα, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ διατηρεί την πολιτική και οργανωτική αυτονομία του και όλες τις αποφάσεις για την πορεία του τις λαμβάνουν τα όργανά του.
Δεύτερο σημείο, είναι η θέση της ότι «η Ελιά δεν μπόρεσε να αποκαταστήσει τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη», ότι απέτυχε το εγχείρημα.
Τρίτο σημείο, η αναγκαιότητα για άνοιγμα στην κοινωνία με την πορεία προς το συνέδριο να αποτελεί «μεγάλη ευκαιρία για ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ που ξεκινά από κάτω, από την οργανωμένη βάση και τους πολίτες, όχι με κινήσεις κορυφής και συνεννοήσεις στελεχών».
Τόνισε δε ότι αυτό το συνέδριο «πρέπει να μιλήσει για το τέλος του ιστορικού συμβιβασμού, των αναγκαστικών επιλογών, του μνημονίου και της παρουσίας της τρόικας στην Ελλάδα». Τέταρτο σημείο, ο διάλογος με τις υπαρκτές δυνάμεις, όπως η ΔΗΜΑΡ, το Ποτάμι και οι Οικολόγοι. Η κ. Γεννηματά ολοκλήρωσε την τοποθέτησή της τονίζοντας: «Είμαστε εδώ για να εγγυηθούμε την ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης, τη νέα συμπαράταξη που έχει ανάγκη ο τόπος».
«Η Ελιά, ως εκλογικός και μόνο συνασπισμός, δεν ενθουσίασε τόσο την κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ, ούτε συνένωσε στις εκλογές υπαρκτές και σοβαρές πολιτικές δυνάμεις, πέραν ορισμένων κινήσεων που ανήκουν ή έχουν προέλθει από το ΠΑΣΟΚ, χωρίς ειδικό βάρος στην κοινωνία. Συνεπώς δεν έχει λόγο ύπαρξης», υποστήριξε ο Απόστολος Κακλαμάνης.
Ο κ. Κακλαμάνης πρότεινε «συνέδριο- συνάντηση (όχι ίδρυση) δημοκρατικής προοδευτικής συμπαράταξης των δυνάμεων που βρίσκονται πολιτικά μεταξύ Δεξιάς και ΣΥΡΙΖΑ, με διατήρηση της αυτονομίας κάθε συμμετέχουσας πλευράς για τον συντονισμό κοινής δράσης με καθαρά προοδευτικούς, δημοκρατικούς και αναπτυξιακούς στόχους εξόδου από την κρίση».

Όπως υπογράμμισε, για να είναι αποτελεσματική αυτή η προσπάθεια, πρέπει να προηγηθεί ανασύνταξη του ΠΑΣΟΚ με πολιτικές και οργανωτικές διεργασίες των οργανώσεών του στη βάση της κοινωνίας.
Για τη σημασία να ξανακερδηθεί ο χώρος μεταξύ του Κέντρου και της ανανεωτικής αριστεράς, κάτι που «δεν μπορεί να γίνει με ένα συνέδριο του ΠΑΣΟΚ», μίλησε η Εύη Χριστοφιλοπούλου.
Τόνισε ειδικότερα ότι δεν έχει νόημα να γίνει ένα συνέδριο μηχανισμών και συσχετισμών, αλλά ότι είναι η ώρα για ένα ιδρυτικό συνέδριο της κεντροαριστεράς, όπου το ΠΑΣΟΚ θα πάει με τις θέσεις του και μαζί με τα άλλα κόμματα και τις κινήσεις του χώρου της κεντροαριστεράς «μπορούμε να παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο».
Αναφερόμενη στην ιστορία του Κινήματος που επισήμανε ότι ξεκινά πριν από το 1974, υποστήριξε ότι η ουσία δεν είναι τα σύμβολα και τα πρόσωπα, αλλά να φτιαχτεί από την αρχή η «μεγάλη δημοκρατική παράταξη». Τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «υπάρχει κόκκινη γραμμή με τη Δεξιά αλλά και κόκκινη γραμμή με τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ».
Ο Χρήστος Πρωτόπαπας μίλησε για ένα συνέδριο της δημοκρατικής παράταξης, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ διατηρεί την αυτονομία του, έχει τα όργανά του και απλώνει το χέρι σε κόμματα και πρόσωπα που κινούνται στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς.
Είπε ότι το ΠΑΣΟΚ επιδίωξε τη συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει θετική εξέλιξη.
Επιπλέον, αφού εκτίμησε ότι είναι δύσκολο να βρεθούν οι 180 ψήφοι για την προεδρική εκλογή, ανέφερε ότι πρακτικά αυτό σημαίνει πως η παράταξη πρέπει να δει το περιεχόμενο με το οποίο απευθύνεται στους πολίτες για το μέλλον, να περιγράψει τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις, στην κατεύθυνση ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα που μπορεί να εγγυηθεί το αύριο, όχι που αναπολεί το χτες.

Ο ίδιος είπε ότι του είναι αδιάφορο αν το ΠΑΣΟΚ θα είναι πάντα στην κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι όμως είναι ανάγκη να συσπειρώνει δυνάμεις.
«Στο συνέδριο αποφασίζουμε για τα πάντα, θέσεις, όνομα, σύμβολα, όλα τα όργανα με τη μεγαλύτερη δυνατή νομιμοποίηση από τη βάση», είπε ο Φίλιππος Σαχινίδης, προθέτοντας ότι «θα συμφωνήσουμε και για τους κανόνες που θα αφορούν τα δικαιώματα της μειοψηφίας» και πως «τότε μόνο η πρόταση για ιδρυτικό συνέδριο και αυτοοργάνωση θα έχει πραγματικό αντίκρισμα». «Αναγέννηση ή τέλος, δεν υπάρχει μέση λύση, αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία να μας ξανακούσει ο κόσμος, δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να την ακυρώσει
», είπε και τόνισε ότι «δεν έχουμε το δικαίωμα αυτό από σεβασμό σε όσους αγωνίστηκαν για τη δημιουργία μιας μεγάλης σοσιαλιστικής παράταξης, αλλά και από υποχρέωση προς τις επόμενες γενεές να τους παραδώσουμε μια σύγχρονη ελληνική, σοσιαλδημοκρατική παράταξη…».
Σχετικά με τη συμφωνία για το συνέδριο, ο Πάρις Κουκουλόπουλος είπε ότι «σημείο εκκίνησης πρέπει να είναι η απλή αλήθεια ότι ζούμε σε άλλη κοινωνία και άλλη χώρα μετά την κρίση». «Μηδενίζουμε το κοντέρ και ξεκινάμε όλοι από τη βάση, από εκεί που ξεκινήσαμε, για να ξαναβρούμε το μεγάλο αποτύπωμα της παράταξης», τόνισε και σημείωσε ότι με πιστοποιημένη διαδικασία πρέπει να είναι συνέλευση αντιπροσώπων με εξαίρεση τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τους πρώην προέδρους, Γιώργο Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη.
Για συνέδριο με όλους και την Ελιά, μίλησε η Τόνια Αντωνίου και, μεταξύ άλλων, πρότεινε, να μην υπάρχουν αριστίνδην μέλη του συνεδρίου.
Ο Βασίλης Κεγκέρογλου τάχθηκε υπέρ του συνεδρίου με τις προϋποθέσεις που θα εγγυώνται ότι θα έχει μεγάλο και θετικό αποτέλεσμα.
Πρότεινε τον Σεπτέμβριο πέρα από τον επετειακό χαρακτήρα της, να γίνει ουσιαστική συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ που θα κατατεθεί και το κομμάτι των πολιτικών από τους Τομείς του κόμματος.
Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, μεταξύ άλλων, καταφέρθηκε εναντίον όσων κάνουν κριτική στο αποτέλεσμα της Ελιάς στις ευρωεκλογές και οι οποίοι, όπως ανέφερε, δεν συνέβαλαν στην προεκλογική προσπάθεια.
Υπέρ της διεξαγωγής ενός συνεδρίου ΠΑΣΟΚ πριν από το συνέδριο της δημοκρατικής παράταξης, όπου θα πρέπει να κληθούν από τον κ. Βενιζέλο οι πρώην πρόεδροι του κόμματος και τα μέλη της ΚΠΕ που απουσίασαν σήμερα, τάχθηκε ο Δ. Κρεμαστινός.

Για συνέδριο ΠΑΣΟΚ πριν από κάθε άλλη διαδικασία, επέμεινε και ο Μιχ. Καρχιμάκης, αναφέροντας ότι αυτό είχε στηρίξει και στο Πολιτικό Συμβούλιο και πως ο πρόεδρος ήθελε να υπάρχει ομοφωνία προς τα έξω, ωστόσο η άποψή του καταγράφηκε.

Είπε ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί τι σημαίνει οργανωτική και πολιτική αυτονομία του ΠΑΣΟΚ και πρότεινε νέα συνεδρίαση της ΚΠΕ στο τέλος Σεπτεμβρίου «για να δούμε ποια είναι η αποτίμηση του διαλόγου». «Δεν μπορούμε να ξεφορτώσουμε το ΠΑΣΟΚ στη μαύρη τρύπα της ιστορίας», σημείωσε.
Για συνέδριο βάσης που θα τεθούν θέματα ηγεσίας, ταυτότητας και φυσιογνωμίας, μίλησε ο Γιώργος Πεταλωτής.
Ο κ. Πεταλωτής υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να παρουσιάζει τις απόψεις και τις θέσεις του και να αφήσει την κυβέρνηση Σαμαρά «να την υπερασπίζονται αυτοί που πρέπει». Εκτίμησε επίσης ότι οι συνεχείς επιθέσεις προς τον ΣΥΡΙΖΑ τον ενισχύουν.
«Την ιστορική στιγμή της επανίδρυσης του κεντροαριστερού, σοσιαλιστικού χώρου δεν πρέπει να τη χάσει το ΠΑΣΟΚ με το να αναλώνεται σε μια απέραντη εσωστρέφεια ή σε αγωνιώδεις κινήσεις εύρεσης συμμαχιών κορυφής», τόνισε η Κατερίνα Μπατζελή.

Εξήγησε ότι διαφορετικά το «μόνο που θα πετύχει είναι μια εκ νέου "εργαστηριακή" συγκρότηση της κεντροαριστεράς η οποία από την αρχή θα σχοινοβατεί σε αντιθέσεις και σε τακτικισμούς συμμαχιών επιβίωσης».
Η κ. Μπατζελή υποστήριξε ότι αντί να ψηφιστεί ως θέσεις του κόμματος μια πολιτική ομιλία του προέδρου του κόμματος, πρέπει να συγκροτηθούν ομάδες εργασίας για τις πολιτικές και τις κοινωνικές συνεργασίες, προτάσεις για τις οποίες θα υπάρχει η δυνατότητα να τροποποιηθούν από τους αντιπροσώπους και το τελικό κείμενο να τεθεί σε διαβούλευση και εν συνεχεία αυτά τα κείμενα να ψηφιστούν από το συνέδριο.
Να προηγηθεί συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, όχι βιαστικό και ανούσιο, ζήτησε ο Παύλος Γερουλάνος, υποστηρίζοντας ότι πρώτα προσδιορίζονται οι θέσεις, μετά τα πρόσωπα που θα τις υπηρετήσουν και εν συνεχεία, «αν αυτά γίνουν σωστά», γίνεται συζήτηση περί συμβόλων και όχι αντίστροφα.
Είπε ότι «ένα νέο σύμβολο δεν πρέπει να σηματοδοτεί μια επικοινωνιακή στάση», προσθέτοντας σε αυτό το πλαίσιο: «Δεν μας φταίνε τα σύμβολα, πιστεύετε ότι εμείς βαδίζουμε καλά και μας φταίει ο "Ήλιος"; Αν είναι να διώξουμε τον "Ήλιο" καλύτερα να φύγουμε κι εμείς μαζί του». Ασκώντας κριτική στην Ελιά, υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ ιδρύθηκε για να υπηρετήσει τον λαό και την πατρίδα, ενώ η Ελιά για να υπηρετήσει την ηγεσία και την κυβέρνηση.
«Καταλαβαίνω κάποιους που προσπαθούν να απαλλαγούν από έναν Παπανδρέου, αλλά με αυτό τον τρόπο ακυρώνονται δύο Παπανδρέου».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση