GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μονή Πάτμου: Απαλλακτικό το βούλευμα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Το ιστορικό της υπόθεσης, με πρωταγωνιστή τον μητροπολίτη παλαιοημερολογιτών Δωδεκανήσου Γεράσιμο, που ζημίωσε την Μονή Πάτμου με πάνω απ...

Το ιστορικό της υπόθεσης, με πρωταγωνιστή τον μητροπολίτη παλαιοημερολογιτών Δωδεκανήσου Γεράσιμο, που ζημίωσε την Μονή Πάτμου με πάνω από 1,5 δισ. δραχμές

Το Συμβούλιο Εφετών Δωδεκανήσου έκρινε ότι για την πράξη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα θα έπρεπε να εφαρμοστεί για την εκτίμηση της ποινικής τους ευθύνης ο ν.2331/1995 που ίσχυε κατά το φερόμενο χρόνο τέλεσής τους.

Επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι εφαρμοζομένου του νόμου που ίσχυε κατά το φερόμενο χρόνο τέλεσης των αδικημάτων (από το 1993 έως το 1999) και αναφορικά με τον πρώτο κατηγορούμενο θα έπρεπε να γίνει δεκτό ότι δεν είναι δυνατό ο αυτουργός της προγενέστερης εγκληματικής πράξης της υπεξαιρέσεως κατ’ εξακολούθηση αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, που το είχαν εμπιστευθεί στον υπαίτιο λόγω της ιδιότητάς του ως εντολοδόχου, να είναι ταυτόχρονα και δράστης της νομιμοποιήσεως εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Το ίδιο θα έπρεπε να γίνει δεκτό και για το δεύτερο κατηγορούμενο, ο οποίος βαρύνονταν με την πλημμελημματική αποδοχή προϊόντων εγκλήματος από πρόσωπο που ενεργεί από ιδιοτέλεια κατ’ εξακολούθηση.

Πάνω από 1,5 δισ. δραχμές η ζημιά για τη Μονή

Να θυμίσουμε ότι ο μητροπολίτης έχει καταδικαστεί από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου σε κάθειρξη 7 ετών, πενταετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων και σε καταβολή 50.000 ευρώ στην Μονή για ηθική βλάβη. Σε πρώτο βαθμό, του είχε επιβληθεί κάθειρξη 8 ετών με ανασταλτικό ως προς την έφεση αποτέλεσμα με τον όρο της καταβολής εγγύησης ύψους 20.000 ευρώ.

Του είχε αποδοθεί πρωτοδίκως η υπεξαίρεση του αντιτίµου της αξίας πώλησης 42 ακινήτων (37 ακινήτων τα οποία µεταβιβάστηκαν µε συµβολαιογραφικά έγγραφα και 5 ακινήτων της Μονής για τα οποία δεν συντάχθηκαν συµβολαιογραφικά έγγραφα προς µεταβίβαση) και συγκεκριµένα ποσού 362.685,25 ευρώ στο χρονικό διάστηµα από τον Iανουάριο του 1993 έως το έτος 1998. Το Πενταµελές Εφετείο Δωδεκανήσου εξέτασε 38 περιπτώσεις ακινήτων.

Το δικαστήριο έκρινε ότι ο µοναχός ενεργούσε ως εντολοδόχος και διαχειριστής της περιουσίας της Ιεράς Μονής, αφού, όπως φέρεται να προέκυψε και από την ακροαµατική διαδικασία, ήταν εκείνος που διαπραγµατεύθηκε το τίµηµα της πώλησης και είχε κινήσει τη διαδικασία για τη µεταβίβαση της κυριότητάς τους.

Κατά τη διάρκεια της δίκης δεν µπόρεσε να δοθεί λογική εξήγηση για το γεγονός ότι από την άρση του απορρήτου των τραπεζικών λογαριασµών του κατηγορούµενου βρέθηκαν να έχουν διακινηθεί σε προσωπικούς του αλλά και σε άλλους που ήταν συνδικαιούχος µε συγγενείς του αλλά και µε έναν κάτοικο του νησιού περίπου 800 εκατ. δρχ. Ενώ δεν φέρεται να έπεισε ο ισχυρισµός της υπεράσπισης ότι τα χρήµατα αυτά προέρχονταν από φιλανθρωπίες και από δωρεές πιστών προς τον ίδιο.

Υπενθυµίζουµε ότι πραγµατογνωµοσύνη επιθεωρητών της Διεύθυνσης Eπιθεώρησης ΔΔ, NΠ και ΔEKO της Δ/νσης Oικονοµικής Eπιθεώρησης του Yπουργείου Oικονοµικών, εκτίµησε το ύψος της ζηµίας που υπέστη η Μονή από τις σκανδαλώδεις εκποιήσεις ακινήτων της στο εκπληκτικό ποσό των 1.515.691.297 δραχµών.

Από τα βουλεύµατα που αφορούν στη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας της Μονής φέρεται να έχει προκύψει ότι στο χρονικό διάστηµα 1970- 1985 έγιναν 404 συµβόλαια συνολικού ύψους 44.438.257 δρχ., στο διάστηµα 1986-1995 377 συµβόλαια συνολικού ποσού 748.238.734 δρχ. και στο διάστηµα 1963-1998 297 διπλά συµβόλαια που σηµαίνει ότι 297 φορές πούλησαν σε διπλούς αγοραστές το ίδιο οικόπεδο.
Πληροφορίες από dimokratiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση