GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κύπρος: Αλλάζει ο τρόπος διαχείρισης των καταγγελιών κατά κρατικών λειτουργών

Τα πάνω-κάτω έφερε απόφαση του Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, Γιάννου Δανιηλίδη, υποχρεώνοντας την κρατική μηχανή ν...



Τα πάνω-κάτω έφερε απόφαση του Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, Γιάννου Δανιηλίδη, υποχρεώνοντας την κρατική μηχανή να διαφοροποιήσει τον τρόπο που διαχειριζόταν
μέχρι σήμερα τις καταγγελίες που υποβάλλονταν εναντίον δημόσιων υπαλλήλων και εκπαιδευτικών. Αιτία αποτέλεσε καταγγελία εκπαιδευτικού για παράνομη παραμονή αβάσιμων καταγγελιών στους προσωπικούς φακέλους.

Συγκεκριμένα, ο Επίτροπος αποφάνθηκε ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παραμένουν οι αβάσιμες καταγγελίες στους προσωπικούς φακέλους των εκπαιδευτικών και δημοσίων υπαλλήλων για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Ο κ. Δανιηλίδης έκρινε ότι δεδομένα που αφορούν ή και σχετίζονται με καταγγελίες οι οποίες κρίνονται αβάσιμες ή και δεν οδήγησαν σε διενέργεια πειθαρχικής διαδικασίας, δεν θα πρέπει να διατηρούνται μετά την πάροδο ενός έτους από την ημερομηνία λήξης έκαστης υπόθεσης.

Ως εκ τούτου και προκειμένου να ρυθμιστεί το θέμα της εν γένει διαχείρισης των καταγγελιών κατά δημόσιων και εκπαιδευτικών λειτουργών, είτε αυτές είναι βάσιμες είτε αβάσιμες και ανυπόστατες, αποφασίστηκε όπως η διαχείρισή τους, εφεξής, γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Για την εξέλιξη αυτή, ο διευθυντής του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού του Υπουργείου Οικονομικών, Κύπρος Κυπριανού, απέστειλε στις 17 του μήνα σε όλα τα κυβερνητικά Τμήματα και Υπηρεσίες σχετική εγκύκλιο για ενημέρωση των δημοσίων υπαλλήλων.

Με βάση τα νέα δεδομένα που προέκυψαν με την απόφαση του Επιτρόπου, η διαδικασία που θα ακολουθείται από τούδε και στο εξής είναι η ακόλουθη: Στις περιπτώσεις που θα κρίνονται αβάσιμες οι καταγγελίες, θα αφαιρούνται από τον φάκελο του υπαλλήλου όλα τα στοιχεία και θα μεταφέρονται σε ένα γενικό φάκελο με τίτλο: «Καταγγελίες εναντίον υπαλλήλων για τις οποίες αποφασίστηκε η μη λήψη πειθαρχικών μέτρων», ο οποίος θα φέρει βαθμό διαβάθμισης «Εμπιστευτικό». Στον εν λόγω φάκελο δεν θα έχει πρόσβαση κανένας. Μόνο σε περίπτωση νέας καταγγελίας που αφορά στην ίδια υπόθεση, θα µπορεί, κατόπιν εξουσιοδότησης από την αρμόδια αρχή, να δοθεί πρόσβαση στον φάκελο στην παρουσία του λειτουργού Αρχείου που χειρίζεται τον εν λόγω φάκελο. Τα έγγραφα κάθε υπόθεσης ξεχωριστά, τα οποία θα καταχωρίζονται στον εν λόγω γενικό φάκελο, δεν θα πρέπει να παραµένουν σε αυτόν για περίοδο πέραν του ενός έτους από την ηµεροµηνία της απόφασης για µη λήψη πειθαρχικών µέτρων. Συνεπώς, κάθε φορά που συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ολοκλήρωση της κάθε υπόθεσης, τα έγγραφά της πρέπει να αφαιρούνται από τον φάκελο και να καταστρέφονται με βάση τη διαδικασία που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία για τα διαβαθμισμένα έγγραφα.

Ακόμη και στις περιπτώσεις που κρίνεται πειθαρχικά ένοχος ένας δημόσιος υπάλληλος ή εκπαιδευτικός, ο πειθαρχικός φάκελος δεν θα πρέπει να φυλάγεται για περίοδο πέραν του ενός έτους από την ημερομηνία διαγραφής της ποινής, οπότε και θα καταστρέφεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση