GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το Αγιον Ορος σε ένα εικαστικό καλειδοσκόπιο

Ούτε μία ούτε δύο ούτε τρεις αλλά 13 συνολικά μικρότερες εκθέσεις συνθέτουν μία εντυπωσιακή εικαστική «βεντάλια» που... άνοιξ...




Ούτε μία ούτε δύο ούτε τρεις αλλά 13 συνολικά μικρότερες εκθέσεις συνθέτουν μία εντυπωσιακή εικαστική «βεντάλια» που...
άνοιξε από χτες στον εκθεσιακό χώρο της Αγιορειτικής Εστίας (κτίριο Νεδέλκου, Εγνατία 109). Μέσα από αυτές τις 13 θεματικές ενότητες φωτίζεται η καθημερινότητα, η ομορφιά αλλά και η ψυχική ανάταση και πνευματικότητα των ανθρώπων του Αγίου Ορους.

Οπως επισημαίνεται στο συνοδευτικό κατάλογο της έκθεσης, αυτή απευθύνεται κυρίως στους ξένους επισκέπτες της πόλης, με στόχο να δοθεί μία όσο το δυνατόν πληρέστερη εικόνα της πολιτιστικής, πνευματικής, αρχιτεκτονικής και περιβαλλοντικής παρακαταθήκης, που επί 10 αιώνες τώρα λαμπρύνει στον Αθωνα.

Οι επιμέρους ενότητες της έκθεσης είναι οι εξής: «Λόγιοι και Λογιοσύνη στο Αγιον Ορος», «Ιστορίες αποκαλύψεων, επιμονής και αφοσίωσης», σε συνεργασία με την 10η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, «Αθως. Επέκεινα των ορίων του χρόνου», «Φωτογραφίες του Μοναχού Γαβριήλ Φιλοθεΐτη», «Η Θεσσαλονίκη και το Αγιον Ορος στην ανατολή του 20ού αιώνα», σε συνεργασία με πολλά μουσεία, «Το Αγιον Ορος μέσα από τον φακό του Γιώργου Μουσικίδη», σε συνεργασία με το Μουσείο Φωτογραφίας Καλαμαριάς «Χρήστος Καλεμκερής», «Το Αγιον Ορος τον 15ο και 16ο αιώνα», «Ζωγραφίζοντας σε τόπους Ιερούς. Αθω – Σινά»του Νταγκ Πάτερσον, «Η αρχιτεκτονική του Αγίου Ορους μέσα από το Αρχείο του Παύλου Μυλωνά», σε συνεργασία με τα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, «Παναγιώτης Βοκοτόπουλος. Αγιον Ορος, φωτογραφίες 1956-2001», «Πέντε αιώνες περιηγήσεων και προσκυνημάτων στο Αγιον Ορος», «Fred Boissonnas. Οδοιπορικό στον Αθω 1928-1930», σε συνεργασία με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, «Αγιον Ορος - Κειμήλια Πρωτάτου» και «Το Αγιον Ορος των bloggers».

Η Μοναστική Πολιτεία του Αθω συνεχίζει να προκαλεί ζωντανό ενδιαφέρον, σε Ελλάδα αλλά και εξωτερικό, καθώς συνδυάζει ένα εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό, πολιτιστικό και περιβαλλοντικό πλούτο, με μια ζώσα μοναστική κοινότητα και μια πνευματική ζωή και παραγωγή που διαρκεί εδώ και δέκα αιώνες, αδιατάρακτα.

Χιλιάδες προσκυνητές και απλοί επισκέπτες κατακλύζουν κάθε χρόνο τον Αθω, δέχονται τη θερμή φιλοξενία των μοναχών, περιέρχονται τα μοναστικά συγκροτήματα και βιώνουν στιγμές γαλήνης, αυτογνωσίας και πνευματικότητας. Ανάμεσά τους συγγραφείς, ζωγράφοι φωτογράφοι, αρχιτέκτονες, ιστορικοί, συντηρητές θρησκευτικών κειμηλίων και έργων τέχνης, αρχαιολόγοι, ερευνητές, αλλά και απλοί επισκέπτες καταγράφουν από το 16ο ήδη αιώνα, εντυπώσεις, εικόνες, και βιώματα και διαμορφώνουν ένα μοναδικό καλειδοσκόπιο του Αγίου Ορους.

Πτυχές και στιγμές αυτού του πλούτου των εντυπώσεων και των εμπειριών παρουσιάζονται, λοιπόν, στην έκθεση ως ένα αντιπροσωπευτικό πανόραμα.

Αξίζει να σημειωθεί, ακόμη, ότι όλα τα ενημερωτικά στοιχεία της (φυλλάδια, λεζάντες, εισαγωγικά επεξηγηματικά της έκθεσης κείμενα) είναι τρίγλωσσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση