GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Εκατοντάδες νεκροί σε συγκρούσεις στην Ουκρανία

Τουλάχιστον 150 φιλορώσοι αυτονομιστές και δύο άνδρες του ουκρανικού στρατού σκοτώθηκαν σε σφοδρές μάχες στην ανατολική Ουκρανία, αν...


Τουλάχιστον 150 φιλορώσοι αυτονομιστές και δύο άνδρες του ουκρανικού στρατού σκοτώθηκαν σε σφοδρές μάχες στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε η κυβέρνηση στο Κίεβο.
Ο στρατός στοχοθέτησε έξι θέσεις των αυτονομιστών και περικύκλωσε την πόλη Νικολάγεβκα, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στο Κίεβο. Ακόμη τέσσερις ουκρανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν, είπε ο ίδιος.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο διέταξε να τερματιστεί η εκεχειρία την Δευτέρα και ο βομβαρδισμός των πόλεων Λουχάνσκ και Ντονέτσκ επαναλήφθηκε. Οι αυτονομιστές στις δύο πόλεις, οι οποίοι κήρυξαν τις περιοχές τους «λαϊκές δημοκρατίες», ελπίζουν στη στρατιωτική υποστήριξη της Μόσχας.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Πάβελ Κλίμκιν συναντήθηκε προχθές Τετάρτη με τους ομολόγους του της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας και συμφώνησαν να αρχίσουν συνομιλίες έως αύριο Σάββατο για να κηρυχθεί εκ νέου εκεχειρία ανάμεσα στο Κίεβο και τους αντάρτες.
Όμως ο Ποροσένκο είπε στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε τηλεφωνική τους συνδιάλεξη χθες πως μια νέα εκεχειρία θα καταστεί δυνατή μόνον εάν και οι δύο πλευρές δεσμευθούν να τιμήσουν τη συμφωνία.
Εξάλλου η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι κάλεσε τις κυβερνητικές δυνάμεις και τους αυτονομιστές να μην στοχοθετούν τους αμάχους στην ανατολική Ουκρανία — καθώς όλο και περισσότεροι άμαχοι χάνουν τη ζωή τους μετά το τέλος της εκεχειρίας.
Η Πιλάι είπε ότι είναι ιδιαίτερα αναστατωμένη διότι ένας από τους ηγέτες των αυτονομιστών στην αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ χαρακτήρισε τις γυναίκες και τα παιδιά θεμιτούς στόχους.
«Μια τόσο κραυγαλέα προτροπή στη βία είναι εντελώς απεχθής και μια ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε η Πιλάι στη Γενεύη και υπογράμμισε ότι ένα κοριτσάκι πέντε ετών είναι ανάμεσα στα θύματα που καταγράφηκαν πρόσφατα.
Καταγγέλλονται καθημερινά απαγωγές από αυτονομιστές, τους οποίους οι αρχές κατηγορούν ότι στήνουν οχυρές θέσεις ή στέλνουν ελεύθερους σκοπευτές να πυροβολούν από κατοικίες.
Στο μεταξύ το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι υπέβαλε επίσημα διαμαρτυρία στη Ρωσία για τις «μαζικές, συστηματικές παραβιάσεις» του ουκρανικού εναέριου χώρου και απαίτησε να σταματήσουν αμέσως.
Σύμφωνα με το ουκρανικό ΥΠΕΞ, τρία ελικόπτερα με τα διακριτικά των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων προέβησαν σε επανειλημμένες παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ουκρανίας την 3η Ιουλίου.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας επέδωσε διακοίνωση στη ρωσική πλευρά για να διαμαρτυρηθεί για τις βαρύτατες, συστηματικές παραβιάσεις του ουκρανικού εναέριου χώρου από τη ρωσική πλευρά, ανέφερε ανακοίνωση στον ιστότοπό του.
Πηγή: www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση