GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κύπρος - ΕΕΕ: Πήραν φωτιά τα τηλέφωνα του Υπουργείου Εργασίας

Σύγχυση και μικρό μπέρδεμα προκλήθηκε ανάμεσα στους ανέργους που θα υποβάλουν αίτηση για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ). ...



Σύγχυση και μικρό μπέρδεμα προκλήθηκε ανάμεσα στους ανέργους που θα υποβάλουν αίτηση για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ). Η έναρξη της διαδικασίας υποβολής
αιτήσεων ξεκίνησε, ωστόσο φαίνεται ότι οι πολίτες και ειδικά οι δικαιούχοι δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι για τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που τέθηκαν μέσα από τη νομοθεσία που ψήφισε η Βουλή. Τις τελευταίες ημέρες οι τηλεφωνικές γραμμές του Υπουργείου Εργασίας πήραν φωτιά, με τους πολίτες να αναζητούν εναγωνίως απαντήσεις για τη συμπλήρωση των αιτήσεων.

Το Υπουργείο Εργασίας σε μια προσπάθεια να δώσει απαντήσεις σε όσα απασχολούν όσους θα υποβάλουν αίτηση για το ΕΕΕ, ανήρτησε στην ιστοσελίδα του www.mlsi.gov.cy, δύο έντυπα με ερωτήσεις και απαντήσεις για λεπτομέρειες που αφορούν τόσο τη διαδικασία όσο και τα κριτήρια και προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι δικαιούχοι ΕΕΕ. Τα έντυπα του Υπουργείου, είναι αρκούντως ενημερωτικά για τον κόσμο που θέλει να μάθει λεπτομέρειες για τον νέο θεσμό της Κυβέρνησης.

Ειδικότερα, υπάρχουν στοιχεία που αφορούν στα θέματα των ληπτών δημοσίου βοηθήματος, των ατόμων με αναπηρία, των Ευρωπαίων πολιτών και αλλοδαπών που είναι δικαιούχοι ΕΕΕ καθώς και η διαδικασία συμπλήρωσης της αίτησης.

Στο ενημερωτικό υλικό ξεκαθαρίζει πως δικαιούχοι είναι άτομα άνω των 28 ετών, έγγαμοι οποιασδήποτε ηλικίας, μόνοι γονείς οποιασδήποτε ηλικίας, ορφανοί οποιασδήποτε ηλικίας, ανάπηροι οποιασδήποτε ηλικίας, ενήλικα άτομα που πριν τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους τελούσαν υπό τη φροντίδα του διευθυντή Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.

Μέσα από τη νομοθεσία που ψήφισε η Βουλή καθορίζονται συγκεκριμένα κριτήρια για την παροχή του ΕΕΕ:

>> Το σύνολο της ακίνητης ιδιοκτησίας του ιδίου και της οικογενειακής του μονάδας να μην υπερβαίνει συνολικά τις €100.000 με βάση την εκτίμηση του Κτηματολογίου (2013). Από τον υπολογισμό της αξίας της περιουσίας εξαιρείται η κατοικία στην οποία διαμένει ο αιτητής και η οικογένειά του εφόσον το εμβαδόν της δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. στην περίπτωση που ο αιτητής είναι ένα μόνο πρόσωπο (μονήρης) ή τα 300 τ.μ. στις άλλες περιπτώσεις.

>> Οι καταθέσεις του αιτητή και των μελών της οικογενειακής του μονάδας δεν πρέπει να υπερβαίνουν το συνολικό ποσό των €5.000 συν €1.000 για κάθε πρόσθετο πρόσωπο που ανήκει στην οικογενειακή μονάδα.

>> Το σύνολο της αξίας των μετοχών, χρεογράφων, ομολόγων, ασφαλιστήριων συμβολαίων, εισπρακτέων λογαριασμών και άλλων παρόμοιων στοιχείων, που είναι στην κατοχή των μελών της οικογενειακής μονάδας, δεν πρέπει να υπερβαίνει το συνολικό ποσό των €5.000.

>> Το σύνολο των εισοδημάτων των μελών της οικογενειακής μονάδας, πρέπει να είναι χαμηλότερο από το σύνολο των αναγκών που υπολογίζονται βάσει του ΕΕΕ.

Αρκετοί από τους ανέργους διερωτώνται πώς μεταφράζεται ο όρος οικογενειακή μονάδα. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, η οικογενειακή μονάδα αποτελείται από τον αιτητή/δικαιούχο, το/τη σύζυγο εφόσον διαμένει στην ίδια κατοικία με τον αιτητή/δικαιούχο, τα ανήλικα παιδιά του, εφόσον διαμένουν στην ίδια κατοικία με τον αιτητή/δικαιούχο και τα ενήλικα παιδιά του που είναι άγαμα και ηλικίας κάτω των 28 ετών, ανεξάρτητα του χώρου διαμονής τους, εφόσον η διαμονή τους βρίσκεται στη Δημοκρατία.

Αίτηση για καταβολή του ΕΕΕ δεν μπορούν να υποβάλουν όσοι δεν έχουν νόμιμη πενταετή διαμονή στη Δημοκρατία, είναι μοναχοί σε μοναστήρια, εθνοφρουροί, φοιτητές πλήρους φοίτησης (εξαιρούνται φοιτητές που κατά τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους τελούσαν υπό τη φροντίδα του διευθυντή των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, είτε είναι άτομα με αναπηρία, ορφανά είτε εκούσια άνεργοι).

Το Υπουργείο κατέστησε σαφές ότι δεν μπορεί να εξεταστεί οποιαδήποτε αίτηση χωρίς να φέρει την υπογραφή του αιτητή, τη βεβαίωση του κοινοτάρχη, να είναι συμπληρωμένα τα στοιχεία που αφορούν τον αιτητή και την οικογενειακή μονάδα και να συνοδεύεται από όλα τα απαραίτητα στοιχεία και έγγραφα.

Οι αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται σε όλα τα ταχυδρομικά γραφεία χωρίς καμία χρέωση ταχυδρομικού τέλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση