GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πρόβλημα με τα σκουπίδια σε χωριό της Ηλείας

«ΟΧΙ» στην εγκατάσταση δεματοποιητή και στην μεταφορά των σκουπιδιών του δήμου Πύργου στη θέση «Τριανταφυλλιά», είπε το Δημοτικ...



«ΟΧΙ» στην εγκατάσταση δεματοποιητή και στην μεταφορά των σκουπιδιών του δήμου Πύργου στη θέση «Τριανταφυλλιά», είπε το Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας, που συνεδρίασε εκτάκτως χθες το βράδυ με το συγκεκριμένο ζήτημα ως μοναδικό θέμα συζήτησης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο σύσσωμο, με εξαίρεση τη διαφοροποίηση της παράταξης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» όχι ως προς τη συγκεκριμένη απόφαση αλλά με τη διαφορά ότι υπήρξε πρόταση για λήψη γενικότερης απόφασης για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, θεωρεί ότι μία τέτοια ενέργεια από την πλευρά του δήμου Πύργου θέτει σε κίνδυνο το έργο κατασκευής του εργοστασίου διαχείρισης στερεών αποβλήτων του Νομού Ηλείας, καθώς προσβάλλονται οι περιβαλλοντικοί όροι, ενώ αποτελεί αυθαίρετη επέμβαση εις βάρος των συμφερόντων του τόπου.

Η χθεσινοβραδινή συνεδρίαση ήταν διευρυμένη επί της ουσίας, καθώς παρόντες ήταν τόσο ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο οποίος είχε υποβάλει το αίτημα της έκτακτης συνεδρίασης, και νεοεκλεγέντες δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής του, όσο και οι επικεφαλής των παρατάξεων του νέου Δημοτικού Συμβουλίου.

Γιάννης Λυμπέρης: «Διακυβεύεται το εργοστάσιο»
Στην αρχή της εισήγησής του ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης έκανε μία γενικότερη τοποθέτηση και με πικρία μετέφερε στο Σώμα τη διαπίστωση ότι δεν υπάρχει άλλος νομός, πλην της Ηλείας, όπου παρατηρείται το φαινόμενο να δημιουργεί εσωτερικά προβλήματα και να «τρώγεται με τα σωθικά του» όπως είπε χαρακτηριστικά, τη στιγμή μάλιστα που πρόκειται για ένα θέμα που έχει περάσει από χίλια κύματα για να βρεθεί λύση.

Ενημέρωσε το Σώμα για το που βρίσκεται σήμερα το έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων, με το έργο του ΧΥΤΥ να είναι υπό κατασκευή, ενώ σε ένα με δύο μήνες υπογράφεται και η σύμβαση με τον ανάδοχο για την κατασκευή του εργοστασίου. Είπε ότι κατανοεί το πρόβλημα του δήμου Πύργου, εξήγησε ωστόσο ότι εάν ξεκινήσει η μεταφορά απορριμμάτων και εγκατασταθεί δεματοποιητής, ούτε λύση θα δοθεί στο πρόβλημα και ταυτόχρονα θα ακυρωθεί το έργο της κατασκευής του εργοστασίου.

«Δεν υπάρχει αντιπαλότητα Αμαλιάδας- Πύργου. Μακριά από εμάς, αλλά εάν έχουν άλλα στο μυαλό τους οφείλουμε να παρέμβουμε. Εάν ακυρωθεί το έργο του εργοστασίου τότε θα ταλαιπωρήσουμε για πολλά χρόνια τους δημότες μας και τότε θα δουν όλοι πόσο θα πληρώνουμε τα απορρίμματα» είπε χαρακτηριστικά και ως πρόεδρος και του Φορέα διαχείρισης απορριμμάτων τόνισε ότι όλοι οι δήμοι, πλην του Πύργου, συμφωνούν ότι δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο η διαδικασία. Εξήγησε ότι τα 300 στρέμματα στη θέση «Τριανταφυλλιά» είναι αδειοδοτημένα και έγινε τροποποίηση στη μελέτη περιβαλλοντικών όρων για να αφαιρεθούν τα 30 τα οποία θεωρούνται καταπατημένα. Τόνισε δε, ότι αυτή τη στιγμή ο δήμος Πύργου θέλει να πάει τα σκουπίδια του σε χώρο που είναι αδειοδοτημένος και επεσήμανε ότι σε οποιαδήποτε διοικητική αρχή πάει ο Πύργος να εξασφαλίσει αδειοδότηση- η οποία εάν δοθεί θα είναι παράνομη- τότε θα προσφύγει ο ΦΟΣΔΑ.

«Διακυβεύεται η μόνη λύση που φαίνεται μεσοπρόθεσμα για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο νομό. Εάν υπάρξει παρέμβαση που τροποποιεί τη διαδικασία, τότε ακυρώνεται το έργο και χάνουμε το ΕΣΠΑ» τόνισε ο κ. Λυμπέρης.
Χρήστος Χριστοδουλόπουλος: «Δεν μπορούν να παίζουν»
Από την πλευρά του ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, που τοποθετήθηκε αμέσως μετά, ανέφερε ότι είναι κατανοητό το πρόβλημα του δήμου Πύργου, ωστόσο επεσήμανε ότι δεν πρέπει να το μεταφέρει αλλού για να μετατρέψει την ‘Τριανταφυλλιά’ σε νέο Ποτόκι.

Ανέφερε ότι ενώ τα 30 στρέμματα ήταν διεκδικούμενα από κατοίκους της περιοχής, σήμερα περιέργως δεν είναι διεκδικούμενα και παραχωρούνται στο δήμο Πύργου και ενώ η Αμαλιάδα διαχρονικά έχει προσπαθήσει να λύσει το πρόβλημα, ξαφνικά εμφανίζεται ο δεματοποιητής. Εξήγησε δε, ότι εάν μεταφερθεί εκεί δεματοποιητής και σκουπίδια, θα είναι μεγάλο το πρόβλημα.

«Ζήτησα να γίνει αυτή η συνεδρίαση, γιατί βλέπω το τελευταίο διάστημα ότι δεν υπάρχει αντίδραση από το δήμο μας, ούτε σε επίπεδο διαλόγου. Δεν έχουμε τίποτα με τους κατοίκους του Πύργου, θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά, αλλά δεν ανεχόμαστε τις προκλήσεις» είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να πυροδοτήσει τη λύση του εργοστασίου δημιουργώντας μία ‘βόμβα’ στην ‘Τριανταφυλλιά’ με τα σκουπίδια του Πύργου και της Αρχαίας Ολυμπίας.

«Πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να παίζουν» τόνισε και ζήτησε να μην επιτραπεί η τοποθέτηση του δεματοποιητή.
Άγγελος Κολόσασκας: «Όχι σε όλα»
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Άγγελος Κολόσακας, επεσήμανε ότι η παράταξή του λέει ‘όχι’ στη λύση που προτείνει ο δήμος Πύργου, αλλά λέει ‘όχι’ και στην προγραμματική σύμβαση του δήμου Ήλιδας με τον ΦΟΣΔΑ για την κατασκευή του εργοστασίου που θα τον διαχειρίζονται ιδιώτες. Κάλεσε δε τη νέα δημοτική αρχή να λάβει απόφαση για την ακύρωση της προγραμματικής σύμβασης.

Αντίθετοι νυν, πρώην και νέοι
Παρών ήταν και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Καρδαμά κ. Γιάννης Ευθυμιόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι μετά τη χωματερή στα «Κονιδέϊκα» επιχειρείται να δημιουργηθεί μία νέα χωματερή στην «Τριανταφυλλιά».

Τη συνεδρίαση παρακολούθησαν και οι επικεφαλής από την ελάσσονα μειοψηφία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας κ. Νίκος Διαμαντόπουλος και κ. Αναστάσιος Σμέρος. Ο κ. Διαμαντόπουλος δεν θέλησε να τοποθετηθεί, ο κ. Σμέρος ωστόσο είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει ομόφωνο ‘όχι’ απέναντι στις μονομερείς ενέργειες του δήμου Πύργου.

Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκε και η πρώην πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ και εκπρόσωπος της επιτροπής περιβάλλοντος της Περιφέρειας κα Νίκη Κοκκαλιάρη, η οποία αναφέρθηκε στις δυσκολίες μέχρι να βρεθεί η λύση κατασκευής του εργοστασίου, παρακάλεσε το νυν και τον νεοεκλεγέντα Δημάρχους Πύργου να βρουν άλλες λύσεις και ζήτησε ο ΦΟΣΔΑ και ο δήμος Ήλιδας να κοινοποιήσουν στις αρμόδιες υπηρεσίες να μην προχωρήσουν σε αδειοδότηση για την εγκατάσταση δεματοποιητή στην «Τριανταφυλλιά».

Και οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι που τοποθετήθηκαν ήταν αντίθετοι με την εγκατάσταση του δεματοποιητή, ενώ εκ μέρους της Κίνησης Πολιτών παρευρέθηκε ο κ. Σπύρος Ηλιόπουλος ο οποίος ήταν αντίθετος με την εγκατάσταση του δεματοποιητή αλλά και με την κατασκευή του εργοστασίου στη συγκεκριμένη θέση.
Τελευταίος μίλησε ο πρώην δημοτικός σύμβουλος κ. Σπύρος Λαμπρινός, ο οποίος ζήτησε να μην είναι κανείς στο απυρόβλητο και καυτηρίασε και την ενέργεια του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ηλείας.
Ωστόσο αμέσως μετά πήρε το λόγο ο κ. Λυμπέρης, ο οποίος είπε ότι και ο ίδιος εάν ήταν Μητροπολίτης και είχε ένας δήμος ανάλογο πρόβλημα θα έκανε το ίδιο για να δοθεί λύση, εξήγησε δε ότι ο Μητροπολίτης δεν μπορεί να γνωρίζει τα προβλήματα της συγκεκριμένης περιοχής και ζήτησε να μην υπάρξει παρέμβαση στην κίνηση καλής θέλησης που έκανε ο Μητροπολίτης.

3 σχόλια

  1. Το πρόβλημα με τα σκουπίδια έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και ο ένας πετάει το μπαλάκι στον άλλον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το πρόβλημα με τα σκουπίδια έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και ο ένας πετάει το μπαλάκι στον άλλον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μια ενημέρωση στον Μητροπολίτη δεν θα έβλαπτε,αντίθετα επιβάλλεται, αφού με τη καλή θέληση του να δοθεί μια λύση στο πρόβλημα του Πύργου,βάζει σε κίνδυνο προγραμματισμενα έργα ύστερα απο πολύχρονες μελέτες και εγκρίσεις και στην ουσία πυροδοτεί μια αντιπαλότητα και έχθρα των πόλεων που σαν ιεράρχης έπρεπε να αποφύγει σαν τον διάβολο με το λιβάνι .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση