GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ποιος είναι ο Ελληνοαμερικανός Αντριου Λιβέρης που έκανε πάρτι στο Καστελόριζο

«Η πόλις θα σε ακολουθεί» λέει ο ποιητής – και κάπως έτσι το μικρό νησάκι που δημιουργήθηκε από πολεμοχαρείς Δωριείς και ατρόμητους ...


«Η πόλις θα σε ακολουθεί» λέει ο ποιητής – και κάπως έτσι το μικρό νησάκι που δημιουργήθηκε από πολεμοχαρείς Δωριείς και ατρόμητους ιππότες δεν σταμάτησε ποτέ να αποτελεί το ορμητήριο απ’ όπου ο Αντριου Λιβέρης μπόρεσε να εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη. Παίρνοντας από μικρός μαθήματα από τον Οδυσσέα που «γνώρισε πολλών ανθρώπων τους τόπους και τη γνώση», ήξερε ότι ανεξάρτητα από τις αχανείς ηπείρους που κατέκτησε πρέπει πάντα να επιστρέφει στο εκθαμβωτικό μικρό νησάκι του, το Καστελόριζο.
Ο ελληνικής καταγωγής κροίσος, αφότου εδραίωσε καταρχάς τη φήμη του στη μακρινή Αυστραλία όπου βρέθηκαν οι προγονοί του, κατόπιν βάλθηκε να κατακτήσει την Αμερική διευθύνοντας μία από τις ισχυρότερες εταιρείες χημικών στον πλανήτη – την Dow Chemical Company. Εμαθε καλά τα κόλπα της πολιτικής, αφού business & politics ήταν πάντα αδιαίρετα συνδεδεμένες στο πολυμήχανο μυαλό του και στην κλειστή του ατζέντα. Σήμερα ο Αντριου Λιβέρης συμβουλεύει τον πρόεδρο Ομπάμα σε θέματα βιομηχανίας και ανάπτυξης, όπως κάποτε προσέφερε τις πολύτιμες θεωρίες του στον επίσης Δημοκρατικό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον. Κι αυτός είναι ο λόγος που ο πρώην πλανητάρχης καταφτάνει αυτές τις μέρες στο ακριτικό νησί της Δωδεκανήσου για να γιορτάσει τα γενέθλια του καλού του φίλου.
Ωστόσο, δεν είναι μόνο το όνομα του Μπιλ Κλίντον ανάμεσα στους κραταιούς που ακούγεται ότι θα καταφτάσουν στο Καστελόριζο για να ευχηθούν στον CEO της Dow «happy birthday». Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ θα προσπαθήσει να ξεκλέψει λίγες ώρες από το φορτωμένο πρόγραμμά του προκειμένου να βρεθεί δίπλα στον καλό του φίλο. Το ίδιο αναμένεται να κάνει, εκτός απροόπτου, και ο πρόεδρος της Cola-Cola Μουχτάρ Κεντ, μαζί με πλήθος επιχειρηματιών, ανθρώπους που πριν από λίγους μήνες τσούγκριζαν τα κρυστάλλινα ποτήρια της σαμπάνιας στο Νταβός της Ελβετίας.
Φρανσουά Ολάντ
Εκεί ήταν που ο Αντριου Λιβέρης είχε εκπλήξει άπαντες με την ομιλία του για τα «κράτη που έχουν μετατραπεί σε φορείς επιχειρηματικότητας λειτουργώντας ακριβώς όπως οι επιχειρήσεις: κλείνουν συμφωνίες δολαρίων, προσπαθούν να πουλήσουν “προϊόντα”, κοιτάνε τα κέρδη και τις ζημίες» – περισσότερο από τις πολιτικές τους αποφάσεις. Γι’ αυτό κι έχουν ανάγκη από έναν σύγχρονο risk manager όπως ο ίδιος, που έχει καταφέρει να αποτρέψει ηγέτες κρατών από επισφαλείς κινήσεις. Αγαπώντας σε βάθος την Ελλάδα, ο Λιβέρης προσπαθεί να κάνει κάτι αντίστοιχο με τον σημερινό πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, προσφέροντας τις συμβουλές του και παρεμβαίνοντας για έναν κύκλο επαφών στον τομέα της επιχειρηματικότητας. Οπότε ο πρωθυπουργός θα έχει πολλούς λόγους να σπεύσει να ευχηθεί στον καλό του φίλο από καρδιάς «ευτυχισμένα γενέθλια» για τα 60 του χρόνια.
Λαμπερά ονόματα, ντελικάτα εδέσματα
Γι’ αυτό και το ακριτικό νησάκι κάνει ό,τι μπορεί για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των ονομάτων που μόνο στο άκουσμά τους προκαλούν αισθήματα έμφοβου θαυμασμού – τι να μαγειρέψει κανείς για τους περιώνυμους επιχειρηματίες, για γνωστούς πολιτικούς, για τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής που φέρεται να είναι ανάμεσα στους καλεσμένους; Οπως όλα δείχνουν, το βασικό πάρτι θα λάβει χώρα σε έναν ιδιαίτερο χώρο στην περιοχή του ακρωτηρίου Νίφτη, που διαθέτει την απαραίτητη προβλήτα όπου μπορούν να αγκυροβολήσουν τα σκάφη που θα καταπλεύσουν στο νησί.
Ο Αντριου Λιβέρης (δεξιά), ο ιδρυτής της πρωτοβουλίας Blue Planet Τζιν Ζιντέλ και η ηθοποιός Χίλαρι Σουάνκ σε εκδήλωση για την προστασία του περιβάλλοντος
Το οίκημα που βρίσκεται στην άκρη του Νίφτη, δίπλα ακριβώς στη θάλασσα, φέρεται να ανήκει σε συγγενή του Λιβέρη. Ενα τεράστιο κτήμα που έχει παραχωρηθεί ειδικά για την περίσταση λέγεται ότι θα φιλοξενήσει μεγάλο γλέντι με εγχώριους μουσικούς και ντόπιους μεζέδες. Το πάρτι άλλωστε δεν θα κρατήσει μόνο μια μέρα, με αποτέλεσμα το «ρεπερτόριο» των καλεσμένων να διευρύνεται.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», το μενού για τη μεγάλη γιορτή το έχει ετοιμάσει το εστιατόριο «Λαζαράκης» -που φημίζεται για τα ολόφρεσκα ψάρια και τα γευστικά θαλασσινά-, ενώ τις ντόπιες σπεσιαλιτέ έχει αναλάβει η «Αλεξάνδρα». Πλήθος κατοίκων της περιοχής συμμετέχει ήδη στις προετοιμασίες και σουίτες -τζούνιορ και προεδρικές- είναι ήδη κλεισμένες για την περίσταση. Οσο για τους ντόπιους, φαίνεται πως ήδη συμμετέχουν με χαρά στο παραπλανητικό σχέδιο που δίνει διαφορετικές κάθε φορά ημερομηνίες για το πάρτι και χαίρονται να διαψεύδουν την ακριβή ημερομηνία διεξαγωγής του. Ενας σύγχρονος άρχοντας του Castello Rosso, όπως είναι ο Λιβέρης, ξέρει πώς να φέρνει τους κατοίκους με το μέρος του και, ως γνήσιος απόγονος του αλλοτινού παντοδύναμου έπαρχου της ελληνιστικής εποχής Σωσικλή Νικαγόρα, φροντίζει να δένει τους φίλους με τους κανόνες της σιωπής.
Το κτήμα όπου θα δοθεί το μεγάλο γλέντι
Κανείς δεν αποκαλύπτει τα ακριβή ονόματα, κανείς δεν θέλει να προσφέρει στους δημοσιογράφους το πλήρες σχέδιο «απόβασης» των celebrities στο νησί. Ο Λιβέρης είναι δικός τους άνθρωπος, καθώς επισκέπτεται το Καστελόριζο χρόνια τώρα, οπότε κανέναν δεν ωφελεί να αποκαλύψει τα σχέδιά του – συν τοις άλλοις, κάτι τέτοιο επιβάλλεται για λόγους ασφαλείας. Αλλωστε, το μεσαιωνικό κάστρο που δεσπόζει στην κορυφή φυλάει, αιώνες τώρα, ερμητικά κλειστά τα δικά του μυστικά. Γιατί όχι λίγα ακόμη;
Το Hellenic Initiative
Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι ο Μπιλ Κλίντον δεν θα έχει κανέναν λόγο να μην είναι εκεί, αφού χρόνια τώρα δεν χάνει εκδήλωση όπου τον καλεί ο καλός του φίλος και πρώην σύμβουλός του: πήρε επίσης ενεργά μέρος στη δεξίωση του Hellenic Initiative -όπου συγκεντρώθηκαν εκατομμύρια δολάρια προς ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικότητας-, ενώ προέβη και σε φιλελληνικές δηλώσεις. Ηταν άλλωστε ο ίδιος ο πρώην ισχυρός πλανητάρχης που προσκάλεσε τους περισσότερους επιχειρηματίες και διάσημους που έσπευσαν να προσφέρουν γενναία τον όβολό τους. Ετσι, εκεί είχαν βρεθεί η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη μαζί με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Νιάρχος Ανδρέας Δρακόπουλος και ο συνεμπνευστής της ιδέας του Hellenic Initiative (Ελληνική Πρωτοβουλία) και στενός φίλος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά Γιώργος Λογοθέτης. Πρόκειται για ένα οικονομικό σχέδιο «διάσωσης» των επιχειρήσεων, που σκοπό έχει να υποκαταστήσει τις τράπεζες δίνοντας δάνεια που φτάνουν τα 100 εκατ. δολάρια σε επιχειρήσεις που το χρειάζονται.
Ο Αντριου Λιβέρης συμβουλεύει τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα σε θέματα βιομηχανίας και ανάπτυξης
Αλλά ο Αντριου Λιβέρης δεν εξάντλησε εκεί τις πρωτοβουλίες του, αφού μέχρι στιγμής έχει μεσολαβήσει σε κραταιές συμφωνίες που έχουν κλειστεί με ξένους επιχειρηματίες ειδικά στην ενέργεια, που είναι και ο τομέας του. Γνωστή είναι και η συμφωνία που ανακοίνωσαν παρουσία του πρωθυπουργού η εταιρεία του με την IBM -στη διευθυντική ομάδα των μετόχων της οποίας ο Λιβέρης είναι επίσης μέλος- για τη μετατροπή της Αθήνας σε κέντρο των μηχανογραφικών δραστηριοτήτων της Dow για ολόκληρο τον κόσμο. Στόχος της IBM είναι να αξιοποιήσει, κατόπιν παρότρυνσης του κ. Λιβέρη, τις δεξιότητες των Ελλήνων μηχανικών και ανθρώπων που εξειδικεύονται στον τομέα της επιχειρηματικής ευφυΐας (business analytics) με χαμηλότερο κόστος απ’ ό,τι οι υπόλοιπες χώρες.
Τα νέα αυτά στοιχεία φαίνεται να μετασχηματίζουν τον τομέα της επιχειρηματικότητας δείχνοντας νέα πρωτοποριακά δεδομένα. Αυτά πρέπει να έχει υπόψη της η Ελλάδα αν θέλει να προχωρήσει, σύμφωνα πάντα με τον κ. Λιβέρη, καθώς διαθέτει τεράστιο δυναμικό στον ενεργειακό και τεχνολογικό τομέα.
Εχει την Ελλάδα στο μυαλό του
Πάντα όμως ο κ. Λιβέρης είχε στο μυαλό του τη χώρα του -ακόμη κι όταν πρωτοανέλαβε την πανίσχυρη Dow Chemical που μόνο πέρυσι πραγματοποίησε πωλήσεις ύψους άνω των 57 δισ. δολαρίων και, σύμφωνα με τις τελευταίες στατιστικές, ήταν από τις πρώτες με 53.000 προσωπικό σε ολόκληρο τον κόσμο, 201 εγκαταστάσεις σε 36 χώρες – αφού η Ελλάδα ήταν η πρώτη στην οποία θέλησε να ιδρύσει ξένο παράρτημα. Αλλωστε, αν κάτι δεν έχει ξεχάσει ποτέ ο Αντριου Λιβέρης, αυτό είναι ότι για να προχωρήσεις πρέπει να ξέρεις από πού ξεκίνησες. Ετσι και η οικογένειά του ξεκίνησε από το μηδέν, πέρασε στο στάδιο της επιχειρηματικότητας και έφτασε στην κορυφή του κόσμου. Για να αναθρέψει σωστά τα τρία παιδιά του -ωραία σαν τη μάνα τους, περήφανα σαν τον μπαμπά τους- τους έδειχνε τις φωτογραφίες από την πρώτη παράγκα που είχε φτιάξει ο παππούς του φτάνοντας στη μακρινή Αυστραλία το 1917. Η φωτογραφία απεικονίζει τον παππού των παιδιών μεταξύ των οποίων ο πατέρας του Αντριου Λιβέρη να στέκεται ξυπόλητος μπροστά από την αυτοσχέδια καλύβα την οποία κλείνουν κρεμασμένα χαλιά αντί για πόρτα-είσοδο. Στο σπάνιο κινηματογραφικό υλικό του παρελθόντος του σημερινού διευθυντή της Dow Chemical, ο παππούς ξεκίνησε πάμπτωχος, χωρίς καν ένα ζευγάρι παπούτσια από το Καστελόριζο για τη μακρινή Αυστραλία, δούλεψε, πρόκοψε, έκανε έναν δαιμόνιο γιο που ήξερε πώς να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες. «Αυτό που μου έμαθε ο πατέρας μου», θα πει αργότερα ο Αντριου, «είναι ότι οι τραγωδίες μπορούν να μετατραπούν σε ευκαιρίες για μια καινούρια αρχή, να σε κάνουν ακόμη πιο δυνατό απέναντι στις αντιξοότητες».
Μπιλ Κλίντον και Αντριου Λιβέρης
Το κατάλαβε και ο ίδιος όταν βρέθηκε 15 χρόνων να κλαίει σπαραχτικά μόνος στο εφηβικό δωμάτιο έχοντας μόλις χάσει τον πατέρα του. Ο θείος του, που έκτοτε αποτέλεσε γι’ αυτόν την πατρική φιγούρα, θα του εμφυσήσει το πείσμα που θα χρειαστεί για να συζητήσει. Κάποια στιγμή θα τον ρωτήσει τι θέλει να γίνει όταν μεγαλώσει και εκείνος θα του απαντήσει: «Δάσκαλος για να έχω πολλές διακοπές». Ο θείος αποστομωτικά θα εκφωνήσει το πρώτο μότο-συμβουλή ζωής: «Δεν σου αξίζει να περιορίζεις στον εαυτό σου σε κάτι λιγότερο από το απόλυτο». Αυτό θα πει ο ίδιος στα παιδιά του, αυτά θα γράψει και στις εκλαϊκευτικές συμβουλές του ανάκατες με επιχειρηματικά μυστικά και αποκαλύψεις στρατηγικής που θα δημοσιεύσει στο πόνημά του «Make it in America: The case for re-inventing the economy», όπου βάζει τα θεμέλια της στρατηγικής του για τη βιομηχανική πολιτική, όπως θα τη διδάξει σε προέδρους των ΗΠΑ και σε απλούς ανθρώπους: η δευτερογενής παραγωγή είναι θεμελιώδης για την οικονομία στον βαθμό που είναι αυτή που δημιουργεί τις θέσεις εργασίας και διαμορφώνει την οικονομία. Επιπλέον αυτή, αποτελεί τον κεντρικό ιστό που βοήθησε στην παγκόσμια κυριαρχία της Αμερικής, αλλά και τον λόγο που οι ΗΠΑ δείχνουν αυτή τη στιγμή να υστερούν σε σχέση με τις υπόλοιπες κραταιές οικονομίες (π.χ. Κίνα). Το παν είναι να μπορέσει η Αμερική να μάθει από τα λάθη της, να στραφεί σε νέες μορφές επιχειρηματικότητας και να αντικαταστήσει παλιές πρακτικές επιχειρήσεις με νεότερες (startups, νέα προϊόντα).
Στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Σαμαρά
Πάντως η διορατικότητα υπήρχε ανέκαθεν στη γονιδιακή ταυτότητα του λιβερέικου, αφού ο πατέρας είδε την κατασκευαστική του εταιρεία να απογειώνεται μετά τη σαρωτική καταστροφή του κυκλώνα «Τρέισι» που σάρωσε το Ντάρβιν της Αυστραλίας όπου μεγάλωσε.
Αναλαμβάνοντας την ανοικοδόμηση, ο πατέρας του μπόρεσε να ανθήσει επιχειρηματικά πάνω σε μια καταστροφή – το ίδιο έκανε και κάνει ο Αντριου κάθε φορά που μια ατυχία του χτυπάει την πόρτα. Ο,τι και να γίνει, άλλωστε, ξέρει ότι μπορεί να επιστρέφει στην αρχική του εστία, στη ρίζα, στη χώρα όπου έβαλε τα θεμέλια της σημερινής κραταιάς του ταυτότητας – τη γενέθλια γη του Καστελόριζου. Εκεί θα περιμένει για να υποδεχτεί τους πανίσχυρους φίλους του και να γιορτάσει τα 60 του χρόνια, σε έναν κόσμο σε κρίση αλλά πάντα όλο εκπλήξεις. Οπως ακριβώς και η συναρπαστική ζωή του – γεμάτη πόνο, επιτυχίες και φυσικά διάσημους φίλους.
Πηγή: www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση