GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Ένας βετεράνος αποκαλύπτει»

Η παρουσίαση του βιβλίου «Ένας βετεράνος αποκαλύπτει» του δημοσιογράφου Φάνου Κωνσταντινίδη, ο οποίος υπηρέτησε επί σειρά ετών στο Α...


Η παρουσίαση του βιβλίου «Ένας βετεράνος αποκαλύπτει» του δημοσιογράφου Φάνου Κωνσταντινίδη, ο οποίος υπηρέτησε επί σειρά ετών στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και σε άλλες αθηναϊκές εφημερίδες, ως ανταποκριτής στη Λευκωσία, πραγματοποιήθηκε στη Δημοσιογραφική Εστία.
Το βιβλίο κυκλοφόρησε από τον κυπριακό εκδοτικό οίκο «ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ» και αποτελεί μαρτυρία με ιστορική διάσταση. Ο συγγραφέας καταγράφει όσα έζησε 57 χρόνια στη μάχιμη δημοσιογραφία.
Η παρουσίαση έγινε από τον αρχισυντάκτη της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», Κώστα Βενιζέλο, ο οποίος, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Στο βιβλίο, ο Φάνος Κωνσταντινίδης αποκαλύπτει για τον ρόλο του στον ασύρματο της ΕΟΚΑ.
Ελάχιστοι, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, γνώριζαν ότι η ΕΟΚΑ διέθετε ασύρματο, ο οποίος ήταν εγκατεστημένος στο κέντρο της Λευκωσίας, στην οδό Σοφοκλέους, πάροδο Ονασαγόρου.
Στη Λευκωσία, χειριστής ήταν ο αγωνιστής Πολύκαρπος Πετρίδης, δικηγόρος από το Μηλικούρι και στην Αθήνα, ο αγωνιστής Τάκης Παπαμιλτιάδους από την Αμμόχωστο. Τη φύλαξή του, μέχρι την εγκατάστασή του, ανέλαβε ο Φάνος Κωνσταντινίδης.
Τον έκρυψε στην καπνοδόχο των γραφείων της εφημερίδας "Έθνος", όπου εργαζόταν. Ο ασύρματος εγκαταστάθηκε στο απέναντι σπίτι, στο οποίο διέμενε ο Φάνος Κωνσταντινίδης».
«Ενδιαφέρον έχει η προσέγγιση του συγγραφέα έναντι του Μακάριου και του Γρίβα» είπε ο Κ.Βενιζέλος και παρέθεσε την αναφορά του συγγραφέα για τον Μακάριο:
«Ήταν η άλλη αδιαμφισβήτητη ηγετική προσωπικότητα του Αγώνα, που ενέπνεε τον λαό και τον καθοδηγούσε. Όμως, διέπραξε κι αυτός τα λάθη του, παρόλο που ήταν ο ηγέτης που μίλησε στην ψυχή του λαού του, ο οποίος τον αγάπησε πραγματικά.
Οι δε λόγοι και απόψεις του αποτελούσαν εντολές. Ο Μακάριος είχε ελαττώματα που έφθαναν τα όρια της εγωπάθειας. Το εις και μόνος δεν έβλαψε όχι μόνο τον ίδιο αλλά και τον αγώνα…».
Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, στο κεφάλαιο του βιβλίου «Σημαντικές αποκαλύψεις Μακαρίου», ο Φ. Κωνσταντινίδης αναφέρεται σε δύο συναντήσεις που είχε πριν από το 1974 με τον αρχιεπίσκοπο και σημειώνει:
«Έχω σοβαρές τύψεις, είπε ο Μακάριος. Για ποιο πράγμα; τον ερωτώ. Για το θέμα της ΕΛΔΥΚ και της ΤΟΥΡΔΥΚ.
Ο Αβέρωφ δεν μου εξήγησε καλά περί τίνος επρόκειτο. Εγώ νόμισα ότι θα γίνει ένα στρατηγείο, όπως εκείνο του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη, και ότι θα στάθμευαν σ΄αυτό καμιά πενηνταριά Έλληνες και Τούρκοι αξιωματικοί και όχι τόσοι πολλοί:
-Καλά, γιατί δεν ζητήσατε διευκρινίσεις; ρώτησε ο Φ.Κ.
-Είναι αλήθεια ότι βιαζόμασταν να κλείσουμε συμφωνία, είπε ο Μακάριος.
-Όμως, με αυτή τη συμφωνία η Τουρκία επανέρχεται και επίσημα στο νησί, του είπε ο Φ.Κ.
-Ήταν λάθος. Ό,τι έγινε, έγινε, υπέδειξε ο Μακάριος.
Σε μιαν άλλη συνάντηση ο αρχιεπίσκοπος του αποκάλυψε κάτι άλλο πολύ, επίσης, σημαντικό.
Ακολουθεί ο διάλογος, που μεταφέρθηκε αυτούσιος στο βιβλίο:
-Μακαριώτατε, έχει δίκαιο ο Παπανδρέου (Γεώργιος), όταν δηλώνει «Μακαριώτατε, άλλα συμφωνούμε κι άλλα πράττετε;».
-Έχει απόλυτο δίκαιο ο Παπανδρέου. Πήγα στην Αθήνα (1964) και συμφωνήσαμε να έρθω στην Κύπρο και να κηρύξω την Ένωση. Δυστυχώς, δύο στενοί συνεργάτες μου, (μου είπε τα ονόματα, αλλά με όρκισε να μην τα αποκαλύψω), με επηρέασαν να μην υλοποιήσω τα αποφασισθέντα.
-Μα, αυτά που λέτε, Μακαριώτατε, είναι τρομερά και η ιστορία θα σας κατακρίνει, γιατί χάθηκε άλλη μία ευκαιρία για την Ένωση.
-Βέβαια, δεν μπορώ να πω μετά βεβαιότητος ότι το σχέδιο για ανακήρυξη της Ενώσεως θα επιτύγχανε. Όμως, κρίνω τον εαυτό μου ένοχο, γιατί χάθηκε μία ευκαιρία και έτσι έδωσα στον Παπανδρέου, και σε άλλους, την ευκαιρία να με επικρίνουν δημοσίως.
Στην παρουσίαση του βιβλίου απηύθυναν χαιρετισμό ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, Αντώνης Μακρίδης, ο επίτιμος πρόεδρός της, Ανδρέας Καννάουρος, και ο πρ. διευθυντής του γραφείου του ΑΠΕ- ΜΠΕ στη Λευκωσία, Γιώργος Λεωνίδας.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση