GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Επιβράδυνση στον μεταποιητικό τομέα της ευρωζώνης

Η ανάκαμψη του μεταποιητικού τομέα στην Ευρωζώνη επιβραδύνθηκε τον Ιούνιο, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα της εταιρείας Markit. Ο δείκ...


Η ανάκαμψη του μεταποιητικού τομέα στην Ευρωζώνη επιβραδύνθηκε τον Ιούνιο, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα της εταιρείας Markit. Ο δείκτης των υπεύθυνων αγορών των μεταποιητικών επιχειρήσεων (Purchasing Manager Index, PMI) υποχώρησε στις 51,8 μονάδες – το χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Νοέμβριο – έναντι 52,2 μονάδων τον Μάιο.
«Η έρευνα PMI θα προκαλέσει ανησυχίες ότι η ανάκαμψη της Ευρωζώνης χάνει δυναμική. Η συνολική εικόνα υπενθυμίζει πόσο εύθραυστη φαίνεται η ανάκαμψη της περιοχής», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit κ. Κρις Γουίλιαμσον, προσθέτοντας: «Η επιβράδυνση θα ασκήσει πίεση στους υπεύθυνους για την πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να κάνουν περισσότερα για να εμποδίσουν την ανάσχεση της ανάκαμψης και, χωρίς αμφιβολία, θα δούμε περισσότερες εκκλήσεις για την εφαρμογή σε πλήρη κλίμακα (πολιτικών) ποσοτικής χαλάρωσης».
Η τελική τιμή του δείκτη PMI διαμορφώθηκε λίγο χαμηλότερα από τις 51,9 μονάδες της προσωρινής έρευνας της Markit, αλλά διατηρήθηκε για ένα ολόκληρο έτος πάνω από το όριο των 50 μονάδων, το οποίο σηματοδοτεί αύξηση της δραστηριότητας.
Ο επιμέρους δείκτης της μεταποιητικής παραγωγής υποχώρησε στις 52,8 μονάδες από 54,3 τον Μάιο, σημειώνοντας χαμηλό 9 μηνών. Η ανάκαμψη της δραστηριότητας στις χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης στήριξαν τη γερμανική μεταποίηση, αν και αυτή επιβραδύνθηκε εξ αιτίας του μεγάλου αριθμού των επίσημων αργιών στη χώρα. Αντίθετα, έγινε βαθύτερη η συρρίκνωση της δραστηριότητας στη Γαλλία.
Μετά την ισχνή αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 0,2% στο πρώτο τρίμηνο του έτους έναντι του προηγούμενου τριμήνου, η τριμηνιαία αύξησή του αναμένεται ότι θα ανέρχεται σε μόλις 0,3% έως 0,4% έως το τέλος του έτους. Η πιθανότητα καθιέρωσης ενός προγράμματος αγορών στοιχείων ενεργητικού από την ΕΚΤ έχει αυξηθεί σε μία στις τρεις, σύμφωνα με έρευνα του Reuters που έγινε την περασμένη εβδομάδα εν όψει της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας την ερχόμενη Πέμπτη.
Πηγή: www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση