GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η Ελληνική μας πραγματικότητα

Από τον  ΜΑΚΗ ΓΙΟΜΠΑΖΟΛΙΑ. Τέσσερα χρόνια μετά την επιβολή των επώδυνων μνημονίων στην χώρα μας, δεν έχουν νόημα μόνο οι απολογισμοί. ...

Από τον ΜΑΚΗ ΓΙΟΜΠΑΖΟΛΙΑ.

Τέσσερα χρόνια μετά την επιβολή των επώδυνων μνημονίων στην χώρα μας, δεν έχουν νόημα μόνο οι απολογισμοί. Δυσάρεστοι έτσι κι αλλιώς.
Έχουν όμως νόημα οι διαπιστώσεις. Όσο γίνεται απροκατάληπτες. Για το τι έφταιξε, τι έγινε, που βρισκόμαστε και που πάμε.
Κυρίως έχουν νόημα οι προτάσεις. Για το τι μπορούμε και τι πρέπει να κάνουμε. Για να ξεφύγουμε από αυτά τα δεινά. Με το μικρότερο δυνατό κόστος. Και με τις πιο ελπιδοφόρες προοπτικές.
Εμείς, στην συντροφιά Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού «Η ΑΛΗΘΕΙΑ» θέλουμε να βλέπουμε την πραγματικότητα χωρίς παρωπίδες. Και να συμβάλουμε σε ρεαλιστικές λύσεις. Με την γλώσσα της Αλήθειας. Που δεν είναι βολική για να χωράει σε καλούπια. Και μερικές φορές πονάει. Αλλά είναι Αλήθεια.
(Οι παρακάτω απόψεις είναι προσωπικές. Αλλά αποτελούν αντικείμενο προβληματισμού και συζήτησης στην συντροφιά μας. Σε αυτήν την συζήτηση καλοδεχούμενη και η δική σας συμβολή).

ΓΙΑΤΙ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ
Η Ελλάδα χρεοκόπησε, από αλόγιστες πολιτικές των τελευταίων δεκαετιών. Με ευθύνες πολιτικών, κυβερνητικών και οικονομικών επιτελείων. Στις οποίες συμμέτοχοι έγιναν κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες που βολεύθηκαν. «Αεριτζήδες» που κερδοσκόπησαν. Και τμήματα της ελληνικής κοινωνίας που σύρθηκαν και παρασύρθηκαν στο «εύκολο» και το «σίγουρο».
Αλόγιστες πολιτικές που έβαλαν την χώρα, απροετοίμαστη και με σαθρά πόδια, στα δυσμενώς ανταγωνιστικά για εμάς σαλόνια του σκληρού ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.
Αλόγιστες πολιτικές που στηρίζονταν σε δανεικά, για να καλύπτουν ελλείμματα. Και διόγκωναν το δημόσιο χρέος, για να διατηρούν ψεύτικη «ευημερία» και ελπίδες δήθεν αναπτυξιακής σταθερότητας και προοπτικής.
Φρούδες ελπίδες, όπως απέδειξε η διεθνής οικονομική κρίση. Που έσπασε και την ελληνική «φούσκα». Και έβγαλε στην επιφάνεια και το ελληνικό «απόστημα». Στο οποίο επιβλήθηκε επώδυνη «θεραπεία» οριζόντιου πόνου επί δικαίων και αδίκων.

ΧΩΡΙΣ ΣΧΕΔΙΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
Η αντιμετώπιση της κρίσης στην χώρα μας δεν έγινε στην βάση ενός εθνικού σχεδίου στόχων, προτάσεων, εναλλακτικών θέσεων και σοβαρών διαπραγματεύσεων. Τέτοιο σχέδιο δεν υπήρχε. Και ο κοντόφθαλμος πολιτικάντικος ανταγωνισμός δεν επέτρεψε την διαμόρφωσή του ούτε όταν ξέσπασε η κρίση.
Η μία από τις δύο τότε μεγάλες πολιτικές δυνάμεις ( ΝΔ ), αφού υλοποίησε την τελευταία και χείριστη πράξη του δράματος της ελληνικής οικονομίας, παρέδωσε την εξουσία και την «καυτή πατάτα» του προβλήματος.
Η άλλη (ΠΑΣΟΚ), χωρίς σχέδιο και στήριξη, με ερασιτεχνισμούς και ανικανότητες, ίσως και αντικειμενικές αδυναμίες, παρέδωσε «αμαχητί» την χώρα στις επιβολές των δανειστών και του νεοφιλελεύθερου διευθυντηρίου των Βρυξελλών.
Και η τρίτη (Αριστερά), επικαλούμενη το ότι «δεν κυβέρνησε» και ότι δήθεν δεν είχε καμιά ευθύνη για όσα στρεβλά έγιναν τόσα χρόνια, προτίμησε τον εύκολο λαϊκισμό, την αοριστολογία και την πολιτική κερδοσκοπία ή την εμμονή σε ξεπερασμένες ιδεολογικές αγκυλώσεις.
Έτσι, το πολιτικό προσωπικό της χώρας αποδείχθηκε, για άλλη μια φορά, ανίκανο να λειτουργήσει με γνώμονα το εθνικό συμφέρον.
Ακόμη και την ώρα που η χώρα κατέρρεε, δεν διαμορφώθηκε εθνικό σχέδιο για αντιμετώπιση της κρίσης. Αλλά υπήρξε και πάλι πολιτικός και κοινωνικός διχασμός. Αυτήν την φορά μεταξύ «μνημονιακών» και «αντιμνημονιακών».
Όμως και οι δύο πλευρές δεν είχαν και δεν έχουν ούτε σαφείς θέσεις ούτε ρηξικέλευθες προτάσεις ούτε ρεαλιστικό σχέδιο, για το παρόν και το μέλλον της χώρας, μέσα στην ευρωπαϊκή ήπειρο της κρίσης και στον διεθνή ανταγωνισμό.

ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΔΟΛΙΟΤΗΤΕΣ
Το μόνο σωστό που έγινε τότε, όταν η χώρα αποκλείσθηκε από τις περιβόητες «αγορές» και έμεινε οικονομικά γυμνή, ήταν η προσφυγή της στους ευρωεταίρους.
Γιατί η Ελλάδα ήταν και είναι μέλος της Ευρωζώνης.
Και γιατί η κρίση δεν ήταν μόνο ελληνική. Ήταν και είναι διεθνής και πανευρωπαϊκή.
Όλα τα υπόλοιπα ήταν μείγμα λαθών και δολιότητας.
Λαθών από την ελληνική πλευρά των «μαθητευόμενων μάγων» και των «επαναστατών» της μικρότητας. Αλλά και από την πλευρά των ευρωεταίρων και του ΔΝΤ. Που δεν είχαν τίποτε αποτελεσματικό προβλέψει, για την κρίση που ερχόταν στην γηραιά ήπειρο. Και που τώρα ομολογούν και τα λάθη τους στην «φαρμακερή συνταγή», που επέβαλαν στην Ελλάδα.
Και δολιότητας από ημεδαπούς και αλλοδαπούς νεοφιλελεύθερους γύπες και σοσιαλίζοντες αερολόγους. Που εκμεταλλεύθηκαν το πρόβλημα, για δικά τους οικονομικά και πολιτικά κέρδη.
Αποτέλεσμα του συνδυασμού λαθών και δολιότητας ήταν η υποταγή της χώρας μας στις επιβολές μιας στυγνής τρόϊκας. Που αποτελούν οι εκπρόσωποι της γερμανόπληκτης Ενωμένης Ευρώπης (ΕΕ & ΕΚΤ) και του αμερικανόπληκτου ΔΝΤ. Οι οποίοι επέβαλαν, σε μια χώρα της Ευρωζώνης, «θεραπεία» περιοριστικών και υφεσιακών πολιτικών, ανάλογων με εκείνες που το ΔΝΤ επέβαλε σε υπανάπτυκτες η εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης χώρες.
Η Ελλάδα υποχρεώθηκε σε βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή. Η ελληνική οικονομία σε παρατεταμένη ύφεση. Οι Έλληνες σε φτωχοποίηση. Η νεολαία σε ανεργία και ενταφιασμό ονείρων. Η κοινωνική συνοχή σε μέγιστο κίνδυνο. Η δημόσια περιουσία «στο σφυρί». Και η εθνική αξιοπρέπεια στο ναδίρ.
Αυτά έναντι νέων δανείων επιβίωσης από τους δανειστές-ευρωεταίρους. Που αυξάνουν το δημόσιο χρέος. Οδηγούν σε πρωτογενή πλεονάσματα, κυρίως εξ αιτίας των αιματηρών περικοπών παντού. Συντηρούν ελπίδες ανάκαμψης, κάποια στιγμή, μιας οικονομικά υποβαθμισμένης πλέον περιφερειακής χώρας του ευρωνότου. Και διατηρούν την πατρίδα μας σε κατάσταση αποικίας χρέους, μέχρι όποτε..!

ΟΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΕΠΙΒΟΛΕΣ
Αρκετοί οι εναλλακτικοί τρόποι, που υποδεικνύει η διεθνής εμπειρία και επιστημονική σκέψη, για την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως αυτό της Ελλάδας και ευρύτερα των υπερχρεωμένων χωρών του ευρωνότου :
1.- Έκδοση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και διάθεση στις προβληματικές χώρες πληθωριστικού χρήματος, για ρευστότητα στην αγορά και αναπτυξιακή προοπτική. Με αντιστάθμισμα διόρθωση των στρεβλώσεων της οικονομικής λειτουργίας και διαρθρωτικές αλλαγές.
2.- Έκδοση ευρωομολόγων, σε αντικατάσταση των προβληματικών εθνικών ομολόγων. Με αλληλέγγυα ανάληψη επομένως των προβλημάτων των υπερχρεωμένων χωρών από όλες μαζί τις χώρες της Ευρωζώνης. Και με τα ίδια παραπάνω αντισταθμίσματα.
3.- Επιβολή μέτρων αυστηρής λιτότητας. Με βίαιη εσωτερική υποτίμηση αξιών. Ανάκτηση ανταγωνιστικότητας και πιστοληπτικής ικανότητας, με αυτόν τον τρόπο. Και νέα αναπτυξιακή πορεία. Σε συνδυασμό με σκληρές διαρθρωτικές αλλαγές, στις εργασιακές σχέσεις, στην φορολογία, στο ασφαλιστικό σύστημα, στον δημόσιο τομέα και στην δημόσια περιουσία. Και απέναντι σε αυτά, σταδιακή απομείωση του δημόσιου χρέους, με «κουρέματα» και διευκολύνσεις αποπληρωμής αλλά και με την προσδοκία νέας οικονομικής ανάπτυξης.
4.- Μέτρα και αλλαγές, με πρωτοβουλία της ίδιας της υπερχρεωμένης χώρας. Στην βάση ενός εθνικά συμφωνημένου σχεδίου. Με στόχο την σταδιακή, οικονομικά και κοινωνικά ανεκτή, δημοσιονομική προσαρμογή, την οικονομική εξυγίανση και την επάνοδο σε αναπτυξιακή τροχιά. Και με σημαντικές και επώδυνες διαρθρωτικές αλλαγές. Αλλά χωρίς την βίαιη και υφεσιακή επιβολή τους από αλλοδαπά κέντρα. Και χωρίς την ουσιαστική εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας.
5.- Στάση πληρωμών, διαπραγμάτευση και νέα συμφωνία. Για διαγραφή του «επονείδιστου» χρέους. Και ρήτρα ανάπτυξης για το υπόλοιπο ( πληρώνω όταν μπορώ ). Αυτά σε συνδυασμό με περιοριστικά μέτρα και διαρθρωτικές αλλαγές στο εσωτερικό.
6.- Στάση πληρωμών και αποχώρηση από την Ευρωζώνη. Καθιέρωση εθνικού νομίσματος και έκδοση πληθωριστικού χρήματος. Εθνικός οικονομικός προστατευτισμός και ανάπτυξη με ίδιες δυνάμεις. Προφανώς με απροσδιόριστη περίοδο περιοριστικών μέτρων εθνικής επιλογής.
Από τους παραπάνω τρόπους, φάνταζε προτιμότερος ο παραπάνω (4). Που όμως απαιτούσε πολιτική συνεννόηση, εθνική ενότητα και κοινωνική συνοχή. Στοιχεία που δεν επέτρεψαν η πολιτική μετριότητα και ο εσωτερικός πολιτικαντισμός.

Έτσι, το ευρωπαϊκό νεοφιλελεύθερο διευθυντήριο και το ΔΝΤ επέβαλαν στην χώρα μας τον παραπάνω τρόπο (3) της αυστηρής λιτότητας. Με το επιχείρημα, ότι οι άλλοι τρόποι θα εξασθένιζαν το σκληρό ευρώ και την ευρωπαϊκή δύναμη συνολικά. Και ότι πάντως δεν θα έλυναν το δομικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας ( ελλείμματα, μη ανταγωνιστικότητα, χρέος ).

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Η τότε ελληνική Κυβέρνηση (ΠΑΣΟΚ) και στην συνέχεια τα δύο τότε μεγαλύτερα κόμματα της συγκυβέρνησης (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) αποδέχθηκαν τις επιταγές της διεθνούς τρόϊκας. Με το βασικό επιχείρημα, ότι αυτός ο τρόπος είναι μεν επώδυνος αλλά και ο ασφαλέστερος, για την έξοδο της χώρας από την κρίση, την οικονομική προοπτική της και τα γεωπολιτικά της συμφέροντα. Με επιλογή την τήρηση των μνημονιακών δεσμεύσεων έναντι διευκολύνσεων. Και με παράλληλη προσπάθεια, για επί μέρους βελτιώσεις των δεσμεύσεων μέχρι την κατάργησή τους.
Σε αυτήν την συλλογιστική συμφώνησε μετά και το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς. Που συμμετείχε αρχικά στην τρικομματική συγκυβέρνηση. Για να αποχωρήσει αργότερα, όταν κατήγγειλε αυταρχικές συμπεριφορές και μνημονιακή υπόκλιση των δύο άλλων κομμάτων.
Η νέα αξιωματική αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ) υποστηρίζει ουσιαστικά τον παραπάνω τρόπο (5). Ισχυριζόμενη ότι, με σκληρή διαπραγμάτευση, θα υποχρεώσει τους δανειστές και ευρωεταίρους να συμφωνήσουν. Και κλείνοντας το μάτι, με τμήμα του πολιτικού της προσωπικού, ακόμη και σε ενδεχόμενο αποχώρησης από την Ευρωζώνη. Βεβαίως με μη ομολογούμενη αλλά προφανή διατήρηση περιοριστικών μέτρων στο εσωτερικό. Και σταδιακή αποκατάσταση των οικονομικών δεδομένων της χώρας και των πολιτών.
Σε ανάλογο αλλά όχι ίδιο κλίμα, οι θέσεις των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης στην νέα Βουλή.
Με τους «Ανεξάρτητους Έλληνες» να τάσσονται υπέρ της σκληρής έως απόλυτης κόντρας με τους δανειστές-«τοκογλύφους».
Με την - ήδη κατηγορούμενη ως εγκληματική οργάνωση- «Χρυσή Αυγή», σε θέσεις απόλυτης επίσης σκληρότητας απέναντι στους «τοκογλύφους». Αλλά και με «νεοναζιστικές» συμπεριφορές, εθνικιστικά ντελίρια, ελληνολατρεία και αντιμεταναστευτισμό.
Και με το ΚΚΕ να τάσσεται σαφώς, από εντελώς διαφορετική αφετηρία και με εντελώς διαφορετικό στόχο, υπέρ της εξόδου της χώρας και από την Ευρωζώνη και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΩΔΥΝΗ ΛΥΣΗ
Είναι φανερό, ότι όλοι ανεξαιρέτως οι παραπάνω τρόποι αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης συνεπάγονται, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό και χρονική διάρκεια, περιορισμούς στις οικονομικές δυνατότητες και το βιοτικό επίπεδο των πολιτών.
Η βασική διαφορά είναι, ότι η «μνημονιακή» επιλογή υπόσχεται «ασφαλή» και «γεωστρατηγικά επωφελή» τρόπο επώδυνης εξόδου από την κρίση. Και η «αντιμνημονιακή» επιλογή υπόσχεται εθνικά υπερήφανο «τσαμπουκά», για επώδυνη και πάλι έξοδο από την κρίση.
Και οι δύο επιλογές είναι επώδυνες για τον λαό. Ο λόγος είναι απλός, δυσάρεστος και άβολος. Ότι επιλογή εξόδου από την κρίση, ανώδυνη για τον λαό, δεν υπάρχει. Ούτε εντός ούτε εκτός ευρώ. Ούτε στην Δύση ούτε στην Ανατολή. Απλά δεν υπάρχει. Αυτή είναι η Αλήθεια. Και όποιοι λένε αντίθετα, λένε ψέμματα.
Τα αναγκαία περιοριστικά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής έπρεπε να είναι εθνικής επιλογής. Και οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και ευρωεταίρους, για να είχαν κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα καλύτερων, ηπιότερων και εθνικά πιο υπερήφανων όρων, έπρεπε να είχαν γίνει στην αρχή της κρίσης και με την «γροθιά» μιας εθνικής συμφωνίας. Όταν η άλλη πλευρά είχε πράγματι κίνδυνο μεγάλου κόστους έως και διάλυσης από την «ελληνική περίπτωση». Και επομένως ήταν πιο ευάλωτη στον «εθνικό εκβιασμό» μας.
Τώρα, η άλλη πλευρά έχει εξασφαλισθεί σε μεγάλο βαθμό. Έχει συγκεντρώσει πολλά πρώην «σκόρπια» ελληνικά ομόλογα στην ΕΚΤ. Έχει δημιουργήσει δικής της διεύθυνσης μηχανισμούς αντιμετώπισης της κρίσης στην ευρωπαϊκή περιφέρεια και την Ευρωζώνη (IFSF-ISM). Μπορεί πια, σχεδόν αζημίως, να αντιμετωπίζει ενδεχόμενο εξόδου μια χώρας από την ζώνη του ευρώ. Και επί πλέον τα νέα δάνεια «διευκόλυνσης» δόθηκαν στην Ελλάδα, όχι από τις «αγορές» αλλά από τις χώρες της ευρωζώνης. Και δεν γίνεται να μην επιστραφούν χωρίς διάρρηξη των σχέσεων μαζί τους.

ΤΟ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Από την γενική προβληματική, για την μνημονιακή λαίλαπα στην Ελλάδα, δεν πρέπει να παραβλέπονται οι γεωστρατηγικές και ενεργειακές σκοπιμότητες. Που έχουν βάλει κυριολεκτικά φωτιά στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Συρία, Λίβανος, Αίγυπτος, Λιβύη έχουν πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά και στρατιωτικά, ανασκολοπισθεί.
Η Κύπρος εξακολουθεί να είναι διχοτομημένη και, τώρα πια, οικονομικά καθημαγμένη..
Η Ελλάδα σε βαθειά ύφεση και με την τρόϊκα στον λαιμό της..
Η Τουρκία με εύθραυστο το…πανίσχυρο καθεστώς της..
Το Αφγανιστάν έχει κυριολεκτικά αναποδογυρισθεί..
Οι Παλαιστίνιοι υπό χρόνιο καταναγκασμό..
Και στο βάθος το Ιράν υπό αναγκαστικό κλοιό..
Ανέκαθεν ήταν εξαιρετικά κρίσιμη η γεωστρατηγική και ενεργειακή σημασία της Ανατολικής Μεσογείου, για τις μεγάλες δυνάμεις και τα μεγάλα συμφέροντα του πλανήτη.
Η ανάδειξη νέων τεράστιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου κάνουν αυτήν την θαλάσσια περιοχή και τα κράτη που βρέχει, ακόμη μεγαλύτερης κρισιμότητας, γεωστρατηγικής και ενεργειακής. Και ακόμη μεγαλύτερο τον εκεί ανταγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων του πλανήτη. Στον νέο πολυπολικό κόσμο, οι ΗΠΑ, η Ευρώπη, η Κίνα, η Ρωσία, η τραυματισμένη αλλά πάντα υπολογίσιμη Ιαπωνία αλλά και οι αναδυόμενες Ινδία, Βραζιλία, Νότια Αφρική έχουν σοβαρές θέσεις σε αυτόν τον ανταγωνισμό.
Τα συμφέροντα των υπερδυνάμεων έχει αποδειχθεί, ότι δεν διστάζουν να κατακρεουργούν εθνικές ηγεσίες, καθεστώτα και λαούς κρίσιμων, για αυτά τα συμφέροντα, κρατών. Και οι τωρινές εξελίξεις στην εύφλεκτη Ανατολική Μεσόγειο δεν κάνουν εξαίρεση από αυτόν τον στυγνό κανόνα.
Την σημερινή λοιπόν δυσμενή πραγματικότητα της Ελλάδας πρέπει να την βλέπουμε και υπό το πρίσμα αυτών των γεωστρατηγικών δεδομένων. Και για τα αίτια της κρίσης που μαστίζει την χώρα και την εμπλοκή των μεγάλων συμφερόντων στην κρίση αυτή. Αλλά και για την ειδική προνοητικότητα, την διεθνή ευελιξία και την πολιτική ευφυία, που απαιτούνται, για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την εξασφάλιση ενός ευοίωνου μέλλοντος της.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ
Εδώ που έχει φτάσει η κατάσταση, η Ελλάδα ( και άλλες προβληματικές χώρες της ευρωζώνης ) δεν μπορεί πια να διαπραγματευθεί «εκβιάζοντας», χωρίς να βάζει σε μεγαλύτερα βάσανα και σοβαρότερους κινδύνους τον λαό της. Οικονομικούς, κοινωνικούς και εθνικούς κινδύνους.
Μπορεί μόνο, να διαπραγματεύεται βελτίωση των όρων σταδιακής εξόδου της από την κρίση και αποκατάστασης των πραγμάτων. Για την οικονομία μας, την κοινωνία μας και τους πολίτες. Κυρίως για τους νέους. Που χωρίς νέα ασφαλή ανάπτυξη, είναι καταδικασμένη γενιά. Η οποία όμως δεν έχει φταίξει σε τίποτε. Και κινδυνεύει να υποστεί σκληρά τα επίχειρα λαθών της δικής μας γενιάς.
Ο δρόμος μέχρι το «ξέφωτο» της νέας ανάπτυξης είναι δύσκολος και επώδυνος σχεδόν μονόδρομος. Με θυσίες και βάρη. Που όμως πρέπει να επιμερίζονται δίκαια και πάντα υπέρ των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων.
Αυτό δεν είναι μοιρολατρία. Είναι η στεγνή και στυγνή αλήθεια. Για όσους δεν εθελοτυφλούν. Και δεν θέλουν να κοροϊδεύουν τον λαό, λόγω ασύγγνωστης άγνοιας ή μικροπολιτικής δολιότητας.
Εάν έτσι έχουν τα πράγματα, τότε προβάλλουν οι εξής αναγκαιότητες καθώς η χώρα πορεύεται τον επώδυνο δρόμο της :
- Να καταδικασθούν στην κοινωνική συνείδηση πρόσωπα και πολιτικές πρακτικές, που ευθύνονται για την απρονόητη και ολέθρια πορεία της χώρας μέχρι την χρεοκοπία. Και όχι μόνο κυβερνητικές πρακτικές. Αλλά και όποιες αντιπολιτευτικές έβλαψαν, ολέθρια και αυτές, την οικονομία και την κοινωνία.
- Να απορριφθούν και να αλλάξουν ριζικά θεσμικές λειτουργίες, που οδήγησαν στην χρεοκοπία : Βραχυκυκλωμένο, διαπλεκόμενο, πελατειακό και λαϊκίστικο πολιτικό σύστημα. Αγκυλωμένο, φαύλο, αντιπαραγωγικό και αντιαναπτυξιακό κράτος-γάγγραινα. Κρατικοδίαιτο και αεριτζίδικο επιχειρείν. Κομματοκρατούμενος, ωφελιμιστικός και ωχαδελφικός συνδικαλισμός. Σκανδαλοποιός και εξαρτημένη τοπική αυτοδιοίκηση.
- Να επιμερίζονται τα όποια βάρη δίκαια σε όλους και πάντα υπέρ των ασθενέστερων.
- Να συμφωνηθεί, από όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τους κοινωνικούς εταίρους ( εργοδότες και εργαζόμενους ) εθνικό σχέδιο, όχι μόνο για την έξοδο από την κρίση αλλά και για ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας. Δύσκολο να συμβεί αυτό από όλους. Αλλά όποιος δεν συμβάλει, να πάρει και το ρίσκο του μπροστά στον λαό.
- Να διεκδικούνται, μέσα από συνεχείς διαπραγματεύσεις, οι μεγαλύτερες δυνατές βελτιώσεις των όρων στις συμβάσεις με τους δανειστές και στις διεθνείς συνεργασίες της χώρας. Με αξιοποίηση των φυσικών, γεωστρατηγικών και ήδη ενεργειακών πλεονεκτημάτων της. Μέχρι να αποτιναχθούν οριστικά οι μνημονιακές δεσμεύσεις, να αποκατασταθεί η εθνική κυριαρχία και να δρομολογηθεί εθνικά ωφέλιμη ανάπτυξη. Μέσα σε μια Ευρώπη, μακάρι της συνεργασίας των λαών. Και στα πλαίσια του διεθνούς ανταγωνισμού και καταμερισμού.
- Να γίνει η επώδυνη αυτή πορεία προς την έξοδο από την κρίση, εφαλτήριο για ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές. Στην πολιτική, την δημόσια διοίκηση, την τοπική αυτοδιοίκηση, το επιχειρείν, την παραγωγή, την εργασία, την φορολογία, την ασφάλιση, τα συστήματα παιδείας και υγείας, την κοινωνική προστασία, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, τον συνδικαλισμό. Ριζικές αλλαγές, που έπρεπε να έχουν γίνει στην χώρα εδώ και δεκαετίες. Και που κανένα μνημόνιο δεν χρειαζόταν να τις επιβάλει. Άλλωστε, αν είχαν γίνει τέτοιες αλλαγές, σε κανένα μνημόνιο δεν θα είχαμε φθάσει.

ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΜΝΗΜΟΝΙΟ

Αυτά όλα σημαίνουν, ότι η πατρίδα μας και ο ελληνικός λαός, αντί της σκιαμαχίας «μνημονιακών» και «αντιμνημονιακών», που ήδη ξεθωριάζει μέσα σε κοντόθωρες μικρότητες, έχουν ανάγκη από το όραμα της νέας Ελλάδας. Mέσα , δίπλα, πέρα και μετά τα μνημόνια. Μιας Ελλάδας απαλλαγμένης από αυτά τα δεινά αλλά και από τις αιτίες που τα δημιουργούν.
Έχουν ανάγκη από ένα ΜΕΤΑΜΝΗΜΟΝΙΟ.
Για την σοβαρή δυναμική διεκδίκηση σημαντικών βελτιωτικών αλλαγών και τελικά απαλλαγής από τα μνημόνια.
Αλλά κυρίως για την Μεταμνημονιακή Ελλάδα. Την αυριανή πατρίδα της σημερινής νεολαίας.
Αυτή η ανάγκη είναι διάχυτη στην ελληνική κοινωνία. Και εμείς, η συντροφιά της «ΑΛΗΘΕΙΑΣ», θέλουμε να συμβάλουμε στην ικανοποίησή της.
Με θέσεις ανάμεσα στην παθητική υποταγή και στις λαϊκίστικες αερολογίες.
Με σοβαρούς προβληματισμούς, σύνθεση απόψεων, ρηξικέλευθες προτάσεις και προβολή βιώσιμων λύσεων. Με λογική, εντιμότητα, ρεαλισμό, αποτελεσματικότητα.
Για να μην ξαναφτάσει η χώρα μας σε αυτά τα χάλια.
Να δημιουργήσουμε, όλοι μαζί οι Έλληνες, την
Μεταμνημονιακή Ελλάδα. Της Δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, της παραγωγής, της δημιουργίας, της καινοτομίας, της ανάπτυξης, της ευημερίας, του μέλλοντος που αξίζουν οι νέες και οι νέοι της πατρίδας μας..!

3 σχόλια

  1. Μπούτζουκας Τηλέμαχος5 Αυγ 2014, 3:42:00 μ.μ.

    «Δεν τράβηξε κανένας γείτονας το κουρτινάκι να δει τι γίνεται»

    Να Ξέρετε ότι ο κόσμος μισή δημοσιογράφους και Μ.Μ.Ε,όπως μισή έως θανάτου τα κυβερνητικά κόμματα με αυτά τα προκλητικά νομοθετικά --χαριστικά-- εκτρώματα, που κάνουν τα ΠΆΝΤΑ στην χώρα μονοπώλιο υπέρ 100 ανθρώπων που ελέγχουν τα ΠΆΝΤΑ από πολιτική, αθλητισμό, ενέργεια, νερό, γη, εργασία ,τουρισμό, θέατρα, Μ.Μ.Ε υγεία,παιδεία, δικαιοσύνη, στρατό , αστυνομία, λιμενικό κ.τ.λ...

    ΆΛΛΑ και Η αντιπολίτευση ΠΙΣΤΕΎΩ ότι θέλει χαστούκια, γιατί πάει στα Μ.Μ.Ε τον πατρόνων; θέλει να κυβέρνηση μια χώρα διαλυμένη; Αφού δεν μπορούν να τα βρουν όλοι οι αντιπολιτευόμενοι ας τους αφήσουν 15 μήνες ακόμα μέχρι της εκλογές του 2016 να πάρουν και (τους μισθουλακους όλοι μαζί μαζί τον 10.000 ευρώ) και μετά ας καεί η ΕΛΛΑΔΑ που θα καεί διότι αν δεν πληρώσεις ΕΝΦΙΑ θα σου κάνει κατασχέσει , αν έλθουν με τους νταβατζήδες δικαστές-αστυνομικούς δικηγόρους να πάρουν τις περιουσίες μάλλον ότι θα βρουν στάχτες και μπουρπέρι ..

    Η ώρα του πραγματικού πατριωτισμού πλησιάζει , τον δρόμο μας τον δείχνει το Ισραήλ ,οφθαλμό αντί οφθαλμού μια κατάσχεση δέκα νεκροί πολιτικών οι συγγενών τους ,οι ποινές για τους πατριώτες θα είναι αυστηρές να το ξέρετε ΌΛΟΙ και να ετοιμάζεστε θα είναι Ο ΘΑΝΑΤΟΣ του αγώνα για την λευτεριά.. ΚΑΙ όσοι πιστεύουν ακόμα σε ΝΑΖΙ τους είδατε...σε πιθηκοειδή κόμματα ΠΟΤΑΜΙΑ , ΓΕΦΥΡΕΣ ΚΑΙ ΡΙΑΚΙΑ θα είστε απροετοίμαστοι θα πάτε όπως θα πάνε σήμερα οι δημοσιογραφοι που τους στήριζαν..άντε να μείνουν 10--15 παπαγάλοι άλλα αυτούς θα τους γαμούν πρώτα και την γυναίκα και τα παιδιά γιατί θα φέρουν επενδυτές ΚΑΤΑΡΙΑΝΟΥΣ--Πρίγκιπες--ΜΕΓΙΣΤΑΝΕΣ --ΚΟΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΚΙΝΕΖΟΥΣ!!!...

    «Δεν τράβηξε κανένας γείτονας το κουρτινάκι να δει τι γίνεται»

    Αισθάνομαι περίεργα. Είμαι ταραγμένη. Θέλω να ρωτήσω, πού βρέθηκε τόσο μίσος, για να κάψουν ζωντανούς εκατομμύρια ανθρώπους, επειδή έτυχε να έχουν διαφορετική θρησκεία;

    Πρέπει άραγε να δεχθώ τη συγγνώμη;

    Τίποτα δεν μπορεί να συγχωρέσει αυτό που μας έκαναν. Δεν απέμεινε συγγενής να με συνοδέψει όταν θα πεθάνω. Δεν άφησαν κανέναν, τους έκαψαν όλους», λέει στην αφήγησή της που είναι μια γροθιά στο στομάχι,η Εσθήρ Κοέν..

    Ο λόγος της φαρμάκι, όχι μόνο για τους ναζί, αλλά και για τους συντοπίτες της χριστιανούς: «Οταν μας έβγαζαν από τα σπίτια μας και μας έσερναν στους δρόμους για να μας πάνε στην Γερμανία, δεν τράβηξε κανένας γείτονας ούτε το κουρτινάκι για να δει τι γίνεται σημειώνει.

    Ξημερώματα 25ης Μαρτίου του 1944. Με μια καλά σχεδιασμένη επιχείρηση και με τη βοήθεια της ελληνικής χωροφυλακής, η Γκεστάπο «σκουπίζει» την εβραϊκή γειτονιά των Ιωαννίνων. Στοιβάζει σε φορτηγά, 1.725 άντρες, γυναίκες και παιδιά.

    Μπούτζουκας Τηλέμαχος....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΖΑΚ ΚΟΕΝ ΕΙΠΕ ΝΑΙ ΜΕΝ Ο ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ ΕΧΕΙ ΕΚΦΡΑΣΕΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΤΩΡΑ ΤΑ ΞΕΧΝΑΜΕ ΑΥΤΑ!!!!!!!!ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΑΝΤΑ....ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΟΤΙ ΣΚ@Τ@ ΚΑΙ ΤΟ ΦΤΥΑΡΙ.....sk@toykos lemax

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπούτζουκας Τηλέμαχος6 Αυγ 2014, 2:02:00 π.μ.

    Μας στοιχίζει ακριβά η (ιδιωτική-- κρατικοδίαιτη)πρωτοβουλία, παρακαλώ την ΒΟΥΛΤΕΨΗ ,ΤΟΝ ΑΔΩΝΙ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΑΜΗΛΟ να πάνε να γαμηθούν ...

    Πάμε με την σειρά λοιπόν μπας και οι μαλάκες του ΞΥΡΙΖΑ και ΌΛΟΙ οι άλλοι ξυπνήσουν... Γιατί ΟΛΟΙ είναι για χαστούκια...

    ΠΑΡΆΔΗΓΜΑ: Νοσοκομείο Τρικάλων ΑΚΟΥ ΤΑΜΗΛΟ και Τρικαλινοι ..

    Σήμερα η ιδιωτική πρωτοβουλία στο Νοσοκομείο Τρικάλων επιβαρύνει το Ελληνικό Δημόσιο 1.174.000 ευρώ με 58 εργαζόμενους ιδιωτικών εργολάβων...

    Με την σειρά: ΛΟΙΠΟΝΝΝΝΝΝ

    Συνεργείο καθαριότητας 720.000,00 ευρώ ετησίως, 39 εργαζόμενοι..

    Φύλαξη νοσοκομείου 100.000,00 ευρώ ετησίως, 5 εργαζόμενοι....

    Τεχνική Υποστήριξη 264.000,00 ευρώ, 6 εργαζόμενοι...

    Τραπεζοκομία 45.000 ευρώ, 4 εργαζόμενοι...

    Πλυντήρια 45.000 ευρώ ,4 εργαζόμενοι...

    Τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι οι 58 εργαζόμενοι ΠΟΥ ΑΝΉΚΟΥΝ ΣΕ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΚΉ ΚΥΒΈΡΝΗΣΗΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ στοιχίζουν 1.174.000 ευρώ ...

    Αν έκαναν μια μελέτη οι Α-σοβαροί πολιτικαντηδες ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠ-κόμματα θα έβλεπαν ότι με 80 εργαζόμενους στης ίδιες παραπάνω ειδικότητες και δημόσιο χαρακτήρα θα στοίχιζαν 800.000 ευρώ...

    Έτσι θα έπεφτε η ανεργία, θα γινόταν ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων, θα είχαμε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας- χωρίς τα φαινόμενα των τελευταίων ημερών- ΚΑΙ ΟΧΙ την χρήση των κονδυλίων για την ιδιωτική κρατικοδίαιτη πρωτοβουλία..

    Θα πει κάποιος μα οι Δ.Υ δεν παράγουν...ΣΩΣΤΆ θα πω και εγώ ΕΔΩ είμαι υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη, ΑΞΙΟΛΌΓΗΣΗ, ΚΑΙ ΑΥΤΌΜΑΤΗ ΑΠΌΛΥΣΗ σε όσους πάνε να κάνουν το δημόσιο περιουσία του ΠΆΤΕΡΑ ΤΟΥΣ (εδώ φέρουν μεγάλη ευθεινη οι συντεχνίες των συνδικαληστων)

    ΈΚΑΝΑΝ ΤΟ ΔΗΜΌΣΙΟ ΟΙ ΊΔΙΟΙ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ....

    ΞΈΡΕΤΕ ΠΌΤΕ ΤΟ ΕΊΠΑ ΌΤΙ ΟΙ ΊΔΙΟΙ ΈΚΑΝΑΝ ΤΟ ΔΗΜΌΣΙΟ ΜΠΟΥΡΔΈΛΟ;..ΤΟ 2008 , ΣΕ ΘΈΜΑ ΖΩΗΣ Η ΘΑΝΆΤΟΥ.. ΚΑΙΙΙ ΒΡΈΘΗΚΑ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ, ΑΘΩΏΘΗΚΑ ΆΛΛΑ ΤΌΤΕ ΕΊΧΑ ΌΛΑ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΆΤΑ ΕΝΏΤΙΟΝ ΜΟΥΥΥΥΥΥΥΥΥ...

    Αυτό όμως δεν με κάνει ΝΑ ΠΩ ΌΤΙ ΔΕΝ ΥΠΆΡΧΟΥΝ και πολλοί τίμιοι και εργατικοί άνθρωποι ΠΟΥ ακόμα και σήμερα τα ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΝ.....

    για θυμηθείτε ..65% ΤΗΛΕΘΈΑΣΗ τότε ο κουζουλός από την ΚΡΗΤΗ...

    https://www.youtube.com/watch?v=rhSOYOPtTqw

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση