GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Μπρα ντε φερ» μεταξύ Αμπάς-Νετανιάχου

Η κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή φαίνεται ότι δημιουργεί έντονη πολιτική και διπλωματική κινητικότητα. O Μαχμούντ Αμπά...

Η κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή φαίνεται ότι δημιουργεί έντονη πολιτική και διπλωματική κινητικότητα.

O Μαχμούντ Αμπάς ζήτησε από τον ΟΗΕ να θέσει το Κράτος της Παλαιστίνης υπό τη «διεθνή προστασία» των Ηνωμένων Εθνών, όπως ανακοίνωσε η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος έδωσε μια επιστολή στο συντονιστή του ΟΗΕ για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, Ρόμπερτ Σέρι, η οποία απευθύνεται προς τον γενικό γραμματέα Μπαν Γκι Μουν, προκειμένου να «θέσει επίσημα το Κράτος της Παλαιστίνης υπό το καθεστώς της διεθνούς προστασίας του ΟΗΕ» διευκρίνισε η ΟΑΠ.

Ο Αμπάς ζήτησε επίσης την άμεση δημιουργία μια επιτροπής έρευνας, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου.

«Η παλαιστινιακή διοίκηση είναι αποφασισμένη να λάβει συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσει την απελπιστική κατάσταση στη Γάζα» υπογράμμισε η Χανάν Ασράουι, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΟΑΠ, σε αυτό το κείμενο.

Νετανιάχου: Η Χαμάς φέρει την ευθύνη για τους αμάχους θύματα

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δήλωσε ότι η Χαμάς φέρει την αποκλειστική και πλήρη ευθύνη για τους αμάχους που σκοτώνονται ή τραυματίζονται στη Γάζα.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επανέλαβε το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπίζεται τον εαυτό του απέναντι στις ρίψεις ρουκετών από το ισλαμιστικό κίνημα.

Αναφερόμενος στις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για την κήρυξη μιας κατάπαυσης του πυρός ο Νετανιάχου δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS ότι το Ισραήλ δεν θα τερματίσει αυτούς τους βομβαρδισμούς όσο δεν εξασφαλίζει μια «διαρκή ασφάλεια» για το λαό του.

«Εμείς χρησιμοποιούμε όλα τα απαραίτητα μέσα για να υπερασπιστούμε τους πολίτες μας, όπως θα το κάνουν οι ΗΠΑ ή οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση απέναντι σε μια τέτοια κατάσταση» υπογράμμισε, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μιας ισραηλινής χερσαίας επιχείρησης στη Γάζα.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών είχε καλέσει χθες το Ισραήλ και τη Χαμάς να κηρύξουν κατάπαυση του πυρός και να «σεβαστούν τους διεθνείς ανθρωπιστικούς νόμους κυρίως σε ό,τι αφορά την προστασία του άμαχου πληθυσμού».

Όμως, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Νετανιάχου διεβεβαίωσε ότι η Χαμάς είναι η μόνη που ευθύνεται για όλους τους πολίτες που σκοτώνονται ή τραυματίζονται στη Γάζα καθώς τοποθετεί ρουκέτες και κέντρα ελέγχου «μέσα σε σπίτια, σε νοσοκομεία, κοντά σε παιδικούς σταθμούς και τεμένη».
«Φυσικά λοιπόν είναι υπεύθυνοι για όλους τους θανάτους πολιτών που τυχαία συμβαίνουν» υποστήριξε.

«Λυπούμαστε για όλους τους τυχαίους θανάτους των πολιτών όμως είναι η Χαμάς που φέρει την πλήρη ευθύνη» επέμεινε.

Κέρι: Οι ΗΠΑ έτοιμες να βοηθήσουν στην επίτευξη εκεχειρίας

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι τηλεφώνησε σήμερα στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου για να τον διαβεβαιώσει ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν προκειμένου να επιτευχθεί μια εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που το Ισραήλ υπόσχεται να κλιμακώσει τις επιχειρήσεις του.

Ο Κέρι «υπογράμμισε τις αμερικανικές ανησυχίες που σχετίζονται με την κλιμάκωση της έντασης επί του πεδίου» είπε ένας υπεύθυνος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εξήγησε στον Ισραηλινό ηγέτη ότι έχει δεσμευτεί μαζί με άλλους ηγέτες της περιοχής «να βοηθήσουν να τερματιστούν οι ρίψεις ρουκετών προκειμένου η ηρεμία να μπορέσει να αποκατασταθεί και να εμποδίσουν τον τραυματισμό αμάχων».

O Τζον Κέρι καταδίκασε τις επιθέσεις με ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας προς το νότιο Ισραήλ και «υπογράμμισε το δικαίωμα του Ισραήλ στο να υπερασπίζεται τον εαυτό του».

Ο Ολάντ καλεί σε κατάπαυση του πυρός

Εξάλλου, λίγη ώρα αργότερα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κάλεσε σε μια κατάπαυση του πυρός «όσο το δυνατόν συντομότερα» μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων στη Γάζα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στις ένοπλες δυνάμεις με αφορμή αυριανή εθνική εορτή της 14ης Ιουλίου στη Γαλλία.

Στη Μέση Ανατολή «βρίσκεται σε εξέλιξη μια σειρά γεγονότων, μια κλιμάκωση με ρίψεις ρουκετών που προέρχονται από τη Γάζα και με αντίποινα που προέρχονται από το Ισραήλ και τα θύματα από την πλευρά των Παλαιστινίων είναι πολλά» δήλωσε ο Ολάντ.

«Ο ρόλος της Γαλλίας είναι, πάντα, να επιβεβαιώσει ότι ο μήνυμα της ειρήνης θα μπορέσει να ακουστεί και ότι μια κατάπαυση του πυρός θα αποφασιστεί όσο το δυνατόν συντομότερα» υπογράμμισε ο ίδιος.

Πηγή: www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση