Τον τελευταίο καιρό, σε όποια παρέα του μουσικού χώρου κι αν βρεθώ, όλοι λένε το ίδιο πράγμα: «Ξόφλησε ο Ρουβάς. Πάμε γι’ άλλα». Στην αρχή έβαζα τα γέλια και τους έλεγα ότι είναι τρελοί, αλλά η ίδια κατάσταση συνεχίζεται και τα κουτσομπολιά δίνουν και παίρνουν. Μέτρια προσέλευση στο μαγαζί που τραγουδάει, μάπα το καινούργιο του κομμάτι, γέρασε ο Ρουβάς κτλ. κτλ. Και απ’ την άλλη δεν ακούω και καμιά τεράστια επιτυχία του Σάκη για να κλείσουν στόματα. Ο Σάκης υπήρξε τεραστίων διαστάσεων pop είδωλο, με τρομερές επιτυχίες και εντυπωσιακές Liveεμφανίσεις. Οι φωτογραφήσεις του και τα εξώφυλλα στα μεγαλύτερα περιοδικά θα μείνουν αξέχαστα. Τι συμβαίνει όμως και τον τελευταίο καιρό έχει χαθεί; Γιατί δεν ακούμε πια επιτυχίες του στο ραδιόφωνο; Γιατί οι ζωντανές του εμφανίσεις δεν προκαλούν την υστερία που προκαλούσαν;
Ο Σάκης Ρουβάς είναι πια 42 χρόνων, πατέρας 3 παιδιών, και έγινε γνωστός το 1991. Τον Σεπτέμβριο του ’91 εμφανίστηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το τραγούδι «Παρ’ τα», και έκτοτε έγινε σταρ. Τον γνωρίζω από τότε και πάντα έβρισκα ότι πράγματι έχει αστέρι, ότι έχειstarquality, ότι είναι πολύ εργατικός και πολύ αφοσιωμένος σ’ αυτό που κάνει. Στεναχωρήθηκα λοιπόν όταν διάβασα σε μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα ένα σχόλιο που έγραφε: «Ο τραγουδιστής minimarket» ή κάτι παρόμοιο, και εννοούσε βέβαια τις διαφημίσεις για τα πατατάκια, τα παγωτά, τα γιαούρτια και τις τσίχλες που έχει κάνει….. Μα όλα τα ποπ είδωλα σ’ όλο τον κόσμο το κάνουν αυτό. Και διαφημίσεις κάνουν, και σε ταινίες παίζουν, και στο θέατρο, και show στην τηλεόραση παρουσιάζουν, και ρούχα σχεδιάζουν…..
  • «Ο Σάκης το παράκανε. Δεν έπρεπε να πάει δεύτερη φορά στην Eurovision, δεν έπρεπε να κάνει, εκτός από το X-Factor, άλλο πράγμα στην τηλεόραση, δεν έπρεπε να ανακατευτεί με τα ρούχα και με την συγκεκριμένη εταιρία που έπεσε έξω και κλείνει τα μαγαζιά της»,
μου είπε φίλη τραγουδίστρια που δεν θέλει να αναφερθεί το όνομα της. Δεν έχει και πολύ άδικο βέβαια. Το ότι η συγκεκριμένη εταιρία ρούχων περνάει δύσκολα, επηρεάζει και τον Σάκη που τον είχε κάνει ταμπέλα στα μαγαζιά της, αφίσα, ακόμα και σακούλα.
Για να γράψω αυτό το κομμάτι μίλησα με πολύ κόσμο γιατί δεν ήθελα να δω τα πράγματα μη αντικειμενικά. Ήθελα να διαπιστώσω τι σκέφτονται από απλοί άνθρωποι, μέχρι νέοι τραγουδιστές [όχι ποπ], ακόμα και άνθρωποι του χώρου. Ήθελα να διαπιστώσω αν πράγματι έχει περάσει από το μυαλό τους ότι ο Σάκης έχει φτάσει στο τέλος. Με εξέπληξε που όλοι το έχουν για σίγουρο.
  • «Κατά την γνώμη μου είναι ότι έκανε τον κύκλο του, τον μουσικό κύκλο του, και απλά δεν έχει να παρουσιάσει κάτι καινούριο και φρέσκο στο κοινό. Φυσικό είναι λοιπόν να μην υπάρχει ενδιαφέρον και από το κοινό»
  • «Πιστεύω ότι η επιτυχία κρατάει γύρω στα 10 χρόνια όπως σε πολλά άλλα πράγματα»
Ναι αλλά ο Σάκης έχει κρατήσει 20 χρόνια
  • «Νομίζω ότι έχει υπερεκτεθεί πολύ…και το πολύ δημιουργεί κορεσμό. Απ’ την άλλη ίσως ο ίδιος να έχει κουραστεί και να μην μπορεί να είναι τόσο δημιουργικός όσο κάποτε… Ή το κοινό έχει αλλάξει στάση απέναντι του»
  • «Πιστεύω ότι σ αυτήν την κατηγορία, την pop, παίζει μεγάλο ρόλο η ηλικία, η ενέργεια, οι επιλογές (λάθη) και σίγουρα οι δισκογραφικές εταιρίες και τα ραδιόφωνα»
  • «Ο κόσμος έχει βαρεθεί το star system και να θέλει κάτι πιο προσιτό και πιο γήινο».
Αυτό ήταν δηλαδή; Μια 20ετία για το μεγαλύτερο ποπ είδωλο που έχει βγάλει η Ελλάδα; Κάποιος που θέλει να κάνει αντίλογο θα μου έλεγε ότι τα πράγματα δεν κρατούν για πάρα πολύ, ούτε για πάντα. Και ακούω έντονα ότι ο Σάκης δεν θα επανέλθει ποτέ στην προηγούμενη κατάσταση του, λόγω της εκ βάθρων αλλαγής των πραγμάτων μετά την κοσμογονική κρίση στη χώρα μας.
  • «Οι λόγοι της πτώσης είναι απλοί και ολοφάνεροι για κάποιο μυαλό έστω και λιγάκι υποψιασμένο», μου λέει κάποιος πολύ μεγάλος γνώστης των πραγμάτων. Και για την πτώση του Σάκη φταίει…… «Η ναπολεόντεια συμπεριφορά (ειδικά σε μια μικρή χώρα, δεν είμαστε οι HΠΑ, που ούτε και εκεί καλά-καλά σηκώνει τέτοιες συμπεριφορές), η αλαζονεία και υπεροψία, η έλλειψη οράματος και καλλιτεχνικής παιδείας και φυσικά η «αυλή».
Άλλοι λένε ότι ο Σάκης έπεσε κατά καιρούς…. «θύμα της αυταρέσκειας του ή θύτης λόγω φιλαρέσκειας, δεν μιλούσε σχεδόν καθόλου σε κανένα «μικρότερο» του τραγουδιστή, έκανε μάλιστα πως δεν τους ήξερε. Μόνο στους μεγάλους, μόνο αυτοί υπήρχαν. Η υπεροψία αυτή τον οδήγησε σε αλλοπρόσαλλες συνεργασίες καθόλου επιτυχημένες, με μισοάδεια μαγαζιά στην Αθήνα τα τελευταία χρόνια, σε λάθη στο ρεπερτόριο και κάποιες αντιπάθειες βεβαίως».
Εδώ έρχομαι να διαφωνήσω κάθετα. Ο Σάκης είναι ο μόνος σούπερ σταρ που όσο καιρό κάναμε το X-Factor δεν έκλεισε ποτέ την πόρτα του καμαρινιού του. Πάντα ήταν ανοιχτή. Αυτό λέει πολλά. Δεύτερον, πάντα υπερασπιζόταν τα νέα παιδιά. Πάντα έπαιρνε μαζί του- όταν έκανε δική του δουλειά- νέα παιδιά. Και γκρουπάκια και τραγουδιστές. Τώρα αν σε μια δυό περιπτώσεις κάποιες συνεργασίες του δεν του προέκυψαν [π.χ με την Αγγελική Ηλιάδη], ε, συμβαίνει βρε αδερφέ!
  • «Τα τελευταία χρόνια, τραγουδά αδιάφορα έως κακά τραγούδια και δείχνει εν πολλοίς να μην το αντιλαμβάνεται, απόρροια ίσως κορεσμού ή ακόμα και ναρκισσισμού και ματαιοδοξίας».
Εγώ ακόμα και σήμερα, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, στα djset μου παίζω 2 και 3 τραγούδια του, «Όλα γύρω σου γυρίζουν», «Σε θέλω» κ.α- και όλοι ανταποκρίνονται με ενθουσιασμό! Ο Σάκης έχει καταφέρει πολύ σημαντικά πράγματα στην πέραν των δύο δεκαετιών καριέρα του και συνεχίζει με ένα νεανικό ενθουσιασμό να τραγουδά και να περιοδεύει ανά την Ελλάδα. Η νέα του περιοδεία “TheAceofheartstour” πάει πολύ καλά [γνωστός που πήγε στην Κρήτη, μου είπε ότι ήταν σούπερ….
  • «άλλωστε ο Ρουβάς, δεν έχει ανάγκη από ραδιοφωνική επιτυχία. Πας να δεις τον Ρουβά, σαν brandname. Αυτό φτάνει».
Και καθώς συνεχίζω την έρευνα, τσουπ έρχεται στο mail μου το εξής δελτίο τύπου:
  • Το netwix.gr ετοιμάζει το πρώτο digital μουσικό ντοκιμαντέρ με τις προσωπικές,behindthescenes στιγμές του κορυφαίου Έλληνα star! Για πρώτη φορά, μία ειδική ομάδα και ένα κινηματογραφικό συνεργείο θα τον ακολουθήσουν βήμα βήμα, θα τρώνε μαζί του, θα κοιμούνται και θα ξυπνάνε μαζί του, θα τον ακολουθούν σε όλα τα στάδια προετοιμασίας του και θα καταγράφουν κάθε του κίνηση: Πώς φτιάχνει τα μαλλιά του; Τι τρώει όταν σηκώνεται το πρωί; Πόση ώρα κάνει πρόβα; Πώς μιλάει στο τηλέφωνο με τα αγαπημένα του πρόσωπα;
Γι’ αυτό σας λέω ότι μ’ αυτό το άρθρο δεν επιχειρείται να γραφτεί επικήδειος του Σάκη, δεν είναι ότι έχει εξαφανιστεί ή δεν υπάρχει. Παραμένει στο χώρο όπως όλοι βέβαια. Απλά γίνεται μία κριτική-έρευνα των αιτιών που τον οδήγησαν στο να μην είναι πια ο μεγάλου βεληνεκούς σταρ που ήταν κάποτε, είτε για λίγο είτε για πολύ καιρό και τεκμαίρεται ολοφάνερα ότι με τις άστοχες κινήσεις και τα λάθη του έδωσε ο ίδιος χώρο και ευκαιρίες για την πιο εύκολη και ξαφνική εμφάνιση κάποιων νεόκοπων τραγουδιστών – αμφιβόλου ποιότητας, ταλέντου και αισθητικής- που απέκτησαν μεγάλη απήχηση στην νεολαία, είτε λόγω ταλέντου, είτε με το σπρώξιμο μηχανισμών και συγκεκριμένων εταιριών. Είναι τυχαία η άνοδος του Σταν ή του Μαρτάκη;
Και μου λέει μια φίλη:
  • «Πέρασε τα 40, είναι πατέρας 3 παιδιών και ακόμα έχει λύσσα με το να γδύνεται, να τραγουδάει σαχλαμάρες και να έχει εμμονή με το MAD λες και ότι από το MAD εξαρτάται όλη του η καριέρα. Μα στο εν λόγω κανάλι πια κυριαρχούν ο Μαρτάκης, ο Μέλισσες, οStan, η Ντέμι κτλ.».
Δεν υπονόησε κανείς, ούτε θεωρεί δεδομένο ότι δεν θα έβγαιναν μοιραία νέοι καλλιτέχνες κάποια στιγμή και εννοείται πως κανένας Σάκης, δεν υπέγραψε συμβόλαιο παντοτινής παντοδυναμίας στη pop σκηνή, αλλά είχε αρκετά χρόνια ακόμα μπροστά του να «βασιλέψει», αν υπήρχε η σωστή διαχείριση και διαδρομή. Υπάρχει βέβαια και ένας παράγοντας που δεν πρέπει να παραβλέπεται ποτέ και έχει να κάνει γενικά με την pop σκηνή ανά τον κόσμο. Ανέκαθεν το pop κοινό, όσο έντονο και φανατισμένο και να είναι, είναι ευμετάβλητο και ρευστό, ο ενθουσιασμός του έχει μια σχετική ημερομηνία λήξης. Αυτό ισχύει και στην Ελλάδα φυσικά, όμως στη χώρα μας υπήρχε πάντα μια μεγαλύτερης διάρκειας «πίστη και αφοσίωση» από τον κόσμο στους αγαπημένους του τραγουδιστές.
Είναι η θλιβερή και αποκαρδιωτική εικόνα του «έκπτωτου». Και πρέπει να προσέχουν όλοι οι καλλιτέχνες. Στην περίπτωση των popicons, η ζημιά που τους γίνεται προκαλεί την απογοήτευση, την απόσταση και την απομυθοποίηση του κόσμου προς το πρόσωπο τους. Δεν είναι αυτό το μεγάλο που ήταν (;) κάποτε, δεν μπορούν να διαχειριστούν την πτώση τους γιατί δεν έχουν μάθει να το κάνουν, δεν είχαν ποτέ «προστατευτικό δίχτυ», βαυκαλίζονταν και επαίρονταν κατά καιρούς…..
Και για να τελειώνουμε, είναι γνωστό τοις πάσι, ότι ο Ντόριαν Γκρέι στο τέλος έμπηξε ο ίδιος το μαχαίρι στον πορτρέτο του και ο Ναπολέοντας στο τέλος ηττήθηκε κατά κράτος…
http://www.nikosonline.gr/?p=4592
icemax_620_2b1669aac07dfd9281634045499de652
sakis