GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σοβαρές διαταραχές στο μαγνητικό πεδίο της Γης διαπιστώνουν οι Ευρωπαίοι επιστήμονες

Το μαγνητικό πεδίο της Γης, το οποίο προστατεύει τον πλανήτη από τις τεράστιες εκρήξεις θανατηφόρας ηλιακής ακτινοβολίας, εξασθ...



Το μαγνητικό πεδίο της Γης, το οποίο προστατεύει τον πλανήτη από τις τεράστιες εκρήξεις θανατηφόρας ηλιακής ακτινοβολίας, εξασθένισε στη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το σύστημα δορυφόρων Swarm (Σμήνος) του Ευρωπαϊκού Οργανισμό Διαστήματος (ESA).

Τα μεγαλύτερα αδύναμα σημεία του μαγνητικού πεδίου – που εκτείνεται σε ύψος 600.000 χλμ. πάνω από την επιφάνεια του πλανήτη – εμφανίζονται στο Δυτικό Ημισφαίριο, ενώ αντίθετα, το πεδίο έχει ενισχυθεί πάνω από περιοχές όπως ο νότιος Ινδικός Ωκεανός, σύμφωνα με τα μαγνητόμετρα που μεταφέρουν οι δορυφόροι Swarm – τρεις ξεχωριστοί δορυφόροι που πλέουν σε συνδυασμό.

Οι επιστήμονες που διεξήγαγαν τη μελέτη, δεν είναι ακόμα σίγουροι γιατί το μαγνητικό πεδίο εξασθενεί, αλλά ένας πιθανός λόγος είναι ότι οι μαγνητικοί πόλοι της Γης ετοιμάζονται να αναστραφούν, σύμφωνα με τον Rune Floberghagen, επικεφαλής του προγράμματος Swarm. Για την ακρίβεια, τα στοιχεία δείχνουν τον μαγνητικό βορρά να κινείται προς τη Σιβηρία.

"Μια τέτοια αναστροφή δεν θα είναι στιγμιαία, αλλά θα χρειαστούν πολλές εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες χρόνια", είπε Floberghagen στο Science Live, "Έχei συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν".

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ήδη ότι ο μαγνητικός βορράς αναστρέφεται τακτικά. Μία φορά κάθε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, οι μαγνητικοί πόλοι αντιστρέφονται, έτσι ώστε μια πυξίδα να δείχνει το Νότιο αντί του Βορρά.

Αν και οι αλλαγές στην ένταση του μαγνητικού πεδίου είναι μέρος αυτού του κανονικού κύκλου, τα δεδομένα που μεταδίδουν οι δορυφόροι δείχνουν ότι το πεδίο έχει αρχίσει να αποδυναμώνεται ταχύτερα από ό, τι στο παρελθόν.

Οι ερευνητές είχαν υπολογίσει ότι το μαγνητικό πεδίο εξασθενούσε περίπου 5% ανά αιώνα, αλλά τα νέα στοιχεία αποκάλυψαν ότι εξασθενεί κατά 5% ανά δεκαετία, ή 10 φορές πιο γρήγορα από ό, τι νόμιζαν. Επομένως, αντί η πλήρης αναστροφή να συμβεί σε περίπου 2.000 χρόνια, όπως είχε προβλεφθεί, τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι θα μπορούσε να συμβεί νωρίτερα.

Ο Floberghagen ελπίζει ότι περισσότερα δεδομένα από το σύστημα Swarm θα ρίξουν φως στο γιατί το πεδίο εξασθενεί γρηγορότερα τώρα.

Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η αποδυνάμωση του μαγνητικού πεδίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια Ημέρα της Κρίσεως για τη Γη. Κατά τις προηγούμενες αλλαγές στην πολικότητα, δεν υπήρξαν μαζικές εξαφανίσεις ειδών ή αποδεδειγμένεςκαταστροφές από την ακτινοβολία. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ηλεκτρικά δίκτυα και τα συστήματα επικοινωνίας, είναι αυτα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Το γήινο μαγνητικό πεδίο δρα σαν μια γιγάντιο αόρατο φούσκα που προστατεύει τον πλανήτη από την επικίνδυνη κοσμική ακτινοβολία που εκπέμπονται από τον Ήλιο, με τη μορφή των ηλιακών ανέμων. Το πεδίο αυτό υπάρχει, επειδή η Γη έχει μια γιγαντιαία σφαίρα σιδήρου στον πυρήνα της, η οποία περιβάλλεται από ένα εξωτερικό στρώμα λιωμένου μετάλλου. Μεταβολές στη θερμοκρασία του πυρήνα και η περιστροφή της Γης, ανακινούν το υγρό μέταλλο γύρω από τον πυρήνα, δημιουργώντας γραμμές μαγνητικού πεδίου.

Η κίνηση του λιωμένου μετάλλου είναι ο λόγος που ορισμένες περιοχές του μαγνητικού πεδίου ενισχύονται, ενώ άλλες αποδυναμώνονται, εξηγεί ο Florberghagen. Όταν ο βρασμός σε μια περιοχή του εξωτερικού πυρήνα επιβραδύνεται, λιγότερα ρεύματα φορτισμένων σωματιδίων απελευθερώνονται, και το μαγνητικό πεδίο γύρω από την επιφάνεια εξασθενεί.

Οι δορυφόροι Swarm δεν λαμβάνουν σήματα μόνο από το μαγνητικό πεδίο της Γης, αλλά και από τον πυρήνα, το μανδύα, το φλοιό και τους ωκεανούς της. Οι επιστήμονες στον ESA ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα για να δημιουργήσουν συστήματα πλοήγησης που στηρίζονται στο μαγνητικό πεδίο, όπως όργανα αεροσκαφών, να κάνουν πιο ακριβή την πρόβλεψη των σεισμών και να εντοπίσουν τις περιοχές κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη που είναι πλούσιες σε φυσικούς πόρους. Πιστεύουν ότι οι διακυμάνσεις στο μαγνητικό πεδίο, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον εντοπισμό, των σημείων μετατόπισης των ηπειρωτικών πλακών και να βοηθήσουν στην πρόβλεψη των σεισμών.

directnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση