GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πέδρο Σάντσεζ: Ποιος είναι ο νέος ηγέτης των Ισπανών Σοσιαλιστών

  της Στέλλας Θεοδώρου. | Ο Πέδρο Σάντσεζ, γνωστός ως El Guapo, ο ωραίος, καλείται να ξαναβγάλει τους ισπανούς Σοσιαλιστές στον αφρό. Είν...

 της Στέλλας Θεοδώρου.|

Ο Πέδρο Σάντσεζ, γνωστός ως El Guapo, ο ωραίος, καλείται να ξαναβγάλει τους ισπανούς Σοσιαλιστές στον αφρό. Είναι νέος, γοητευτικός και άφθαρτος. Θα τα καταφέρει;
Ο Πέδρο Σάντσεζ, ο 42χρονος οικονομολόγος που αναδείχθηκε αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας,έχει όλα τα συστατικά για να μαγέψει τα πλήθη… Είναι άφθαρτος, νέος στην πολιτική και υπόσχεται να τα βάλει με το παλαιοκομματικό σύστημα…
«Εγώ είμαι ακτιβιστής. Πριν από ενάμισι χρόνο δεν ήμουν καν πολιτικός. Το μόνο μου εργαλείο είναι το Peugeot 407 που οδηγώ. Διένυσα τους τελευταίους οκτώ μήνες 40.000 χιλιόμετρα. Σύμμαχός μου είναι ο δρόμος και οι ακτιβιστές του κόμματος» έλεγε ο Σάντσεζ πριν από το συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Ισπανία.
Ο Σάντσεζ καλείται να ηγηθεί του κόμματος της ισπανικής αντιπολίτευσης στην εκλογική αναμέτρηση του 2015 ελπίζοντας ότι θα σβήσει τη μνήμη των Ισπανών που τιμώρησαν τους Σοσιαλιστές στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Σχεδόν άγνωστος ακόμα και στην πατρίδα του, όπως και ο Ρέντσι στην Ιταλία, που ήταν δήμαρχος της Φλωρεντίας πριν γίνει πρωθυπουργός, Ο Σάντσεζ παραλαμβάνει τα ηνία του Σοσιαλιστικού Κόμματος από τον 62χρονο Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα, ο οποίος είχε παραιτηθεί τον περασμένο Μάιο. Το σύνθημα του είναι η αλλαγή. Η αλλαγή του PSOE, η αλλαγή της Ισπανίας υποστηρίζοντας μάλιστα ότι το σοσιαλιστικό κόμμα μπαίνει σε μια νέα φάση που θα σημάνει την αρχή του τέλους του Ραχόι.

Ο Σάντσεζ γεννήθηκε στη Μαδρίτη το 1972, σπούδασε οικονομικά και έκανε διδακτορικό στη διοίκηση επιχειρήσεων. Είναι μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος από το 1993, στα 26 του εργάζονταν ως σύμβουλος στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ υπήρξε επικεφαλής του προσωπικού του ύπατου εκπροσώπου του ΟΗΕ στη Βοσνία κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κόσοβο. Υπηρέτησε στο δημοτικό συμβούλιο στη Μαδρίτη, το 2009 βρέθηκε στη Βουλή όπου ξαναγύρισε το 2013 μετά από παραίτηση βουλευτού. Είναι παντρεμένος, έχει δύο κόρες και δηλώνει λάτρης του μπάσκετ.

Αν και το κυβερνών κόμμα του Μαριάνο Ραχόι τιμωρήθηκε από τους ψηφοφόρους στις εκλογές για τις σημαντικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, το Λαϊκό Κόμμα κατάφερε να τερματίσει πρώτο στις ευρωεκλογές, κάτι που ερμηνεύτηκε από τους Σοσιαλιστές ως τιμωρία. Το PSOE έχει δεχτεί έντονη κριτική για τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης στο ξεκίνημά της και οι ψηφοφόροι δεν δείχνουν να το έχουν συγχωρέσει.
 Ο κατακερματισμός των ψηφοφόρων της ισπανικής Αριστεράς στις ευρωεκλογές ήταν ενδεικτικός της τάσης που επικρατεί και οι αναλυτές εκτιμούν ότι αρκετοί υποστηρικτές του PSOE που προτίμησαν μικρότερα, εναλλακτικά αριστερά σχήματα δεν θα επιστρέψουν εύκολα.
Το νεοσύστατο «Podemos» («Μπορούμε»), το οποίο προέκυψε μέσα από τα κινήματα διαμαρτυρίας κατά της λιτότητας, κατάφερε να κερδίσει σημαντική μερίδα πρώην ψηφοφόρων του PSOE, αποδεικνύοντας ότι η απογοήτευση των Ισπανών με τα κόμματα εξουσίας δεν είναι κάτι που πρόκειται να σβήσει εύκολα.
Ο Πέδρο Σάντσεζ καλείται να κάνει αγώνα δρόμου εάν θέλει να περισώσει ό,τι απέμεινε από τους Σοσιαλιστές. Η γοητεία του δεν αρκεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση