GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ζητάμε να εφαρμοστεί ο κανονισμός κοινόχρηστων χώρων

Δυο χρόνια πέρασαν από τον τελευταίο ψηφισμένο κανονισμό πεζοδρόμων και κοινόχρηστων χώρων κι όχι μόνο δεν βελτιώθηκε η εικόνα ...



Δυο χρόνια πέρασαν από τον τελευταίο ψηφισμένο κανονισμό πεζοδρόμων και κοινόχρηστων χώρων κι όχι μόνο δεν βελτιώθηκε η εικόνα του Πεζοδρόμου, αλλά χειροτέρεψε συνολικά η εικόνα της πόλης.

Η ευθύνη βαραίνει, απολύτως, τη νυν Δημοτική Αρχή, η οποία ψήφισε έναν ακόμη κανονισμό «για τα μάτια του κόσμου» και στη συνέχεια, επέτρεψε με την ανοχή της, να γεμίσει η πόλη με τραπεζοκαθίσματα.

Πιέσαμε τη Δημοτική Αρχή, από τους πρώτους μήνες της θητείας της, να εφαρμόσει τον κανονισμό που υπήρχε ήδη και που η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, επίσης δεν τήρησε. Αφού άφησαν να περάσει ένας χρόνος, μας έστειλαν για διαβούλευση τον νέο κανονισμό, ο οποίος ήταν επανάληψη του παλαιότερου.

Απαντώντας, τους τονίσαμε ότι «αν δεν αποσαφηνιστούν τα όργανα κι οι τρόποι επιβολής του νέου κανονισμού, κάθε συζήτηση καθίσταται ουτοπική κι ο ίδιος ο κανονισμός, ευχολόγιο.»
Δεν ζητήσαμε να τηρηθούν αυστηρά τα όρια, ζητήσαμε, όμως, να υπάρξει κάποιο μέτρο στην ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, ειδικά στις περιπτώσεις που γειτνιάζουν με εμπορικές επιχειρήσεις.

Τους απευθύναμε κάποιες ερωτήσεις, στις οποίες δεν απάντησαν τότε, αλλά μας έδειξαν στην πράξη ποιες ήταν οι προθέσεις τους:

«Μέχρι σήμερα δεν επιλύθηκαν μια σειρά από ζητήματα, στα οποία ο νέος κανονισμός δεν απαντάει, πρακτικά και πειστικά πως και από ποιους θα λυθούν:

• πως θα προστατευτούν τα γειτονικά εμπορικά καταστήματα, αφού και σήμερα τα τραπεζοκαθίσματα βρίσκονται άναρχα ανεπτυγμένα δίπλα τους και μπροστά τους δίχως γραπτές, υπεύθυνες δηλώσεις;
• πως θα περιοριστούν στα όρια που θέτετε (1,5μ), αφού η οριοθέτηση με χρωματισμό του χώρου, απέτυχε;
• πως θα επιβληθεί η απομάκρυνση των τεντών, των ομπρελών, και των κατασκευών περίφραξης που έχουν τοποθετηθεί χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της υπηρεσίας του Δήμου;
• πως θα αποτραπεί η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στην πάροδο Ζαλόγγου;
• πως θα αποτραπεί η ανεξέλεγκτη κυκλοφορία μοτοποδηλάτων από τους πεζοδρόμους;»

Τους επισημάναμε τα προβλήματα, με σαφήνεια, έχοντας καλύτερη γνώση, αφού είμαστε ένα θεσμικό όργανο που ασχολούμαστε χρόνια με την καθημερινότητα και τη λειτουργία της πόλης:
«…θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη η ασφαλής κι απρόσκοπτη κυκλοφορία των πεζών και των ατόμων με ειδικές ανάγκες, κυρίως στις εισόδους του πεζοδρόμου της Γρ. Λαμπράκη…καθώς η κατάσταση στην οδό Ελ. Βενιζέλου – στη συμβολή της με την οδό Κύπρου και Εθνικής Αντίστασης – όπως και στη συμβολή της Γρ. Λαμπράκη με την οδό 8ης Δεκεμβρίου είναι απαράδεκτη». « Ακόμη, πρέπει να επιλυθεί το ζήτημα των οσμών και του καπνού που δημιουργούν τα καταστήματα εστίασης δυσχεραίνοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επαγγελματιών των πεζοδρόμων».

Εμείς δεν στραφήκαμε ποτέ εναντίον των καταστημάτων εστίασης ή οποιουδήποτε επιχειρηματία. Γνωρίζουμε, όμως, ότι η ανάπτυξή τους στηρίχθηκε στην ύπαρξη ενός δυναμικού εμπορικού ιστού στο κέντρο της πόλης – ας μη βλέπουμε μόνο την κατάσταση που διαμορφώθηκε από την πολύχρονη οικονομική κρίση – που συνέβαλε τα μέγιστα στην πραγματική ανάπτυξη (προσλήψεις εργαζομένων, εισροή καταναλωτών κι επισκεπτών, αύξηση της αξίας των ακινήτων, ανάπτυξη τραπεζικού τομέα κλπ.)

Αυτό, η Δημοτική Αρχή δεν το σεβάστηκε.

Για παράδειγμα, στη Γρ. Λαμπράκη, από τη συμβολή με την οδό Ευαγγελιστρίας ως την 23ης Φεβρουαρίου, η ερήμωση που προκλήθηκε από το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων, λόγω κρίσης, δεν καλύφθηκε από καταστήματα εστίασης. Για μας, είναι λογικό, αφού χωρίς εμπορικά δεν υπάρχει οικονομική ζωή στην πόλη.
Πάνω από όλα τους καλούσαμε να κάνουν το αυτονόητο που θα έπρεπε να κάνει μια Δημοτική Αρχή όλων των πολιτών:
«…ο κάθε κανονισμός που διέπει την κοινωνική κι επαγγελματική ζωή πρέπει να διασφαλίζει την ισότιμη αντιμετώπιση των πολιτών, τον υγιή ανταγωνισμό και να προβλέπει τους τρόπους που η εφαρμογή του θα γίνει εφικτή, περιορίζοντας όσους θελήσουν να αγνοήσουν το κοινωνικό σύνολο.»
Προφανώς, για τη Δημοτική Αρχή, αυτά είναι λόγια κενά.

Σήμερα, δυο χρόνια μετά, αφαίρεσαν και το δεύτερο σιντριβάνι από την Ελ. Βενιζέλου και τρεις μήνες πριν τη λήξη της θητείας τους θέλουν να «αναπλάσουν» τον συγκεκριμένο δρόμο.

Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδριάζει με αυτό το θέμα, την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου στις 6.30 το απόγευμα.

Κατατέθηκαν και συζητήθηκαν από το δημοτικό συμβούλιο δυο προτάσεις για ανάπλαση του Πεζόδρομου, στα τέλη του 2011 και δεν προχώρησε τίποτα. Εμείς ζητήσαμε, τότε, να «ξηλωθούν» τα σιντριβάνια, γιατί ήταν απεριποίητα κι είχαν γίνει εστίες μόλυνσης. Ζητούσαμε, παράλληλα, να γίνει νέα χωροθέτηση και συνολική παρέμβαση στον Πεζόδρομο, ώστε να οριοθετηθούν ζώνες διέλευσης πεζών, χώροι πρασίνου και προσβασιμότητα στα εμπορικά καταστήματα.
Τώρα, έχουν χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία. Για μας – κι όχι μόνο – κάθε ιδέα «ανάπλασης» της Δημοτικής Αρχής, σημαίνει αύξηση του αριθμού των τραπεζοκαθισμάτων σε βάρος των εμπορικών επιχειρήσεων.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας γνωστοποιεί ότι θα επιδιώξει την εφαρμογή του κανονισμού λειτουργίας πεζοδρόμων και κοινόχρηστων χώρων, με όσες δυνατότητες του δίνουν οι διατάξεις περί λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης και ο νόμος.

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Σκεύης Κωνσταντίνος - πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ηγουμενίτσας
----------------------------------------------------------
Σχετικά με το άρθρο αναγνώστη που αναρτήσατε στις 18 Ιουλίου, συμφωνώ κατά 99%. Διαφωνώ, μόνο, στο ότι ο Εμπορικός Σύλλογος είναι αδιάφορος. Καταγγέλει χρόνια την απαράδεκτη κατάσταση με τα τραπεζοκαθίσματα, έφτασε μέχρι τον εισαγγελέα. Δυστυχώς είναι ο μόνος φορέας που ασχολείται, εκτός από τον δικηγορικό σύλλογο ίσως, γι' αυτό και η Δημοτική Αρχή δεν τον λαμβάνει υπόψη του.
Αφορά Ηγουμενίτσα...μια πόλη αφημένη έρμαιο στην τύχη της...

1 σχόλιο

  1. ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΙΣΜΑΤΑ
    ΠΕΦΤΟΥΝ ΧΟΝΤΡΑ ΠΑΚΕΤΑ ΕΥΡΩ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΘΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΟΥΝ ΟΙ ΓΥΦΤΟΙ . ΚΑΤΕΒΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΤΑ ΠΑΖΟΔΡΟΜΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΜΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΝΑ ΠΑΘΟΥΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ . ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ ΔΡΟΜΟΙ ΟΛΑ ΠΙΑΣΜΕΝΑ ΑΠΟ ΠΟΥ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση