GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αφορολόγητα τα επιδόματα βιβλιοθήκης και συνεδρίων των γιατρών του ΕΣΥ

Αντισυνταγματική είναι φορολόγηση των επιδομάτων ενημέρωσης βιβλιοθήκης και συμμετοχής σε συνέδρια, που λαμβάνουν οι γιατροί του ΕΣΥ...


Αντισυνταγματική είναι φορολόγηση των επιδομάτων ενημέρωσης βιβλιοθήκης και συμμετοχής σε συνέδρια, που λαμβάνουν οι γιατροί του ΕΣΥ όλων των βαθμών, αποφάνθηκε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, διευρύνοντας ακόμη πιο πολύ την «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού.
Η επίμαχη απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (2306/2014), που δικαίωσε διευθύντρια του Γενικού Νοσοκομείου-Μαιευτηρίου Έλενα Βενιζέλου, έρχεται να προστεθεί στις τόσες άλλες που δικαίωσαν άλλες κατηγορίες εργαζομένων που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια όπως είναι οι ένστολοι, κ.λπ.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας στην επίμαχη απόφαση για τους γιατρούς του ΕΣΥ, ακολούθησαν την λογική και τις σκέψεις μιας άλλης προγενέστερης απόφασης τους (29/2014) του περασμένου Ιανουαρίου που αφορούσε τους Πανεπιστημιακούς καθηγητές.
Με την προγενέστερη αυτή απόφαση του περασμένου Ιανουαρίου η Ολομέλεια στου ΣτΕ είχε κρίνει ότι είναι αντισυνταγματική η φορολόγηση των επιδομάτων δημιουργίας και ενημέρωσης βιβλιοθήκης και συμμετοχής σε συνέδρια, καθώς και το ειδικό ερευνητικό επίδομα που λαμβάνουν τα μέλη, κάθε βαθμίδας, του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) των Πανεπιστημίων (ΑΕΙ) της χώρας.
Τώρα, τους δικαστές τους απασχόλησαν οι γιατροί του ΕΣΥ που λαμβάνουν τα επιδόματα ενημέρωσης βιβλιοθήκης και συμμετοχής σε συνέδρια. Τα επιδόματα κυμαίνονται ανάλογα με την βαθών που κατέχουν, από 322,8 έως 176 ευρώ μηνιαίως.
Ειδικότερα, το Β΄ Τμήμα του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου δύο χρόνια πριν είχε κρίνει ότι είναι αντισυνταγματική η φορολόγηση της μηνιαίας αποζημίωση που χορηγείται στους γιατρούς του ΕΣΥ για τη δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης και για συμμετοχή σε συνέδρια.
Η φορολόγηση των επίμαχων επιδομάτων ξεκίνησε από 8.7.2002, μετά την εφαρμογή του άρθρου 12 του Ν. 3052/2002.
Λόγω της αντισυνταγματικότητας η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ προς οριστική κρίση.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας της Ολομέλειας συνταυτιστήκαν με την άποψη του Τμήματος κρίνοντας και αυτοί με την σειρά τους ότι τα επίμαχα επιδόματα δεν αποτελούν προσαύξηση μισθού, δηλαδή εισόδημα.
Αναλυτικότερα, σημειώνουν ότι τα επιδόματα αυτά δίνονται για κάλυψη των πρόσθετων δαπανών στις οποίες οι γιατροί υποβάλλονται και οι οποίες από τη φύση τους κρίνονται από τον νομοθέτη αναγκαίες προς εκπλήρωση των καθηκόντων τους.
Τα επιδόματα αυτά προορίζονται για την κάλυψη πραγματικών δαπανών στις οποίες υποβάλλονται οι γιατροί κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και έχουν αποζημιωτικό χαρακτήρα για την κάλυψη των δαπανών αυτών.
Το γεγονός ότι οι γιατροί δεν έχουν κάθε μήνα σεμινάρια, αλλά ούτε αγοράζουν κάθε μήνα βιβλία -χωρίς μάλιστα την προσκόμιση αποδεικτικών στοιχείων (αποδείξεων) για τις δαπάνες αυτές- δεν έχει καμία σημασία, υπογραμμίζεται στην απόφαση της Ολομέλειας, αφού το ποσό των επιδομάτων αυτών «αποτελεί προφανή επιμερισμό τους σε ετήσια βάση».
Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 78 του Συντάγματος και του άρθρου 4 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, δεν φορολογούνται τα εν λόγω επιδόματα και είναι αντισυνταγματική η ρύθμιση του άρθρου 12 του Ν. 3052/2002 που προβλέπει την φορολόγηση τους, κατέληξαν οι σύμβουλοι Επικρατείας.

Πηγή: www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση