GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αφγανιστάν: Προηγείται ο Άσραφ Γάνι

Ο Άσραφ Γάνι προηγείται στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στο Αφγανιστάν με 56,4% των ψήφων έναντι 43,5% για τον αντίπαλό του...


Ο Άσραφ Γάνι προηγείται στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στο Αφγανιστάν με 56,4% των ψήφων έναντι 43,5% για τον αντίπαλό του Αμπντουλά Αμπντουλά, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή της χώρας.
Η συμμετοχή στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 14 Ιουνίου ξεπέρασε τους 8 εκατομμύρια ψηφοφόρους, ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό του πρώτου γύρου που ήταν περίπου 6 εκατομμύρια, διευκρίνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Άχμαντ Γιούσουφ Νουριστάνι.
Ο Αμπντουλά, πρώην υπουργός Εξωτερικών που είχε θέσει υποψηφιότητα και στις εκλογές του 2009, έχει καταγγείλει εκτεταμένη νοθεία στις εκλογές. Προς το παρόν δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο για το αποτέλεσμα που ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή.
Οι αριθμοί που ανακοινώθηκαν δεν είναι «οριστικοί», προειδοποίησε ο Νουριστάνι, διαβεβαιώνοντας ότι «μπορεί να αλλάξουν». «Δεν καθορίζουν τον νικητή» των εκλογών, πρόσθεσε επίσης, επισημαίνοντας ακόμη πως «από τώρα και στο εξής είναι ευθύνη της Ανεξάρτητης Εκλογικής Επιτροπής να ασχοληθεί με τις καταγγελίες».
Ο Νουριστάνι παραδέχθηκε επίσης ότι υπήρξε νοθεία στις εκλογές. «Η Επιτροπή παραδέχεται ότι παρά το ότι έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε ώστε να διεξαχθούν καλύτερες εκλογές, υπήρξαν τεχνικά λάθη και παραλείψεις στη διαδικασία», είπε.
«Δεν μπορούμε να αρνηθούμε τη νοθεία και τις παραβιάσεις στη διαδικασία, σε κάποιες περιπτώσεις ενεπλάκησαν οι δυνάμεις ασφαλείας και σε άλλες υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης, όπως κυβερνήτες ή πιο χαμηλόβαθμοι αξιωματούχοι», πρόσθεσε ο ίδιος.
Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 5 Απριλίου ο Αμπντουλά είχε έρθει πρώτος με 45% των ψήφων έναντι 31,6% για τον Γάνι.
Ο Νουριστάνι διευκρίνισε επίσης ότι από τους 8,1 εκατομμύρια ψηφοφόρους το 37,6% ήταν γυναίκες και το 62.3% άνδρες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση