GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας: Κάντο όπως οι Γάλλοι...

Γράφει ο Γιώργος Μιχαλόπουλος Μηχανολόγος-Μηχανικός Μαθήματα στρατηγικής σε θέματα ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας, για τ...



Γράφει ο Γιώργος Μιχαλόπουλος
Μηχανολόγος-Μηχανικός

Μαθήματα στρατηγικής σε θέματα ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας, για τα οποία η Ελλάδα θα έπρεπε να κρατά ευλαβικά σημειώσεις, παραδίδει η Γαλλία.

Η χώρα, η οποία είναι γνωστή για την επιθετική πολιτική τιμών ενέργειας, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας της, επιβεβαίωσε τη φήμη της: ο ενεργειακός κολοσσός της EDF και η Exeltium (Ένωση των 27 μεγαλύτερων βιομηχανικών καταναλωτών ενέργειας) συμφώνησαν σε μείωση των τιμολογίων.

Μετά από ένα τρίμηνο διαπραγματεύσεων μεταξύ EDF-Exeltium, η πρώτη γνωστοποίησε ότι προχωρά σε μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας για τις περισσότερες βιομηχανίες εντάσεως ενέργειας της χώρας. Η δε συμφωνία επιτεύχθηκε μετά από σχετική παραίνεση της γαλλικής κυβέρνησης. Αποτέλεσμα του συντονισμού των δυνάμεων των τριών πλευρών; Η υπογραφή ενός Μνημονίου Κατανόησης, στη βάση του οποίου όχι μόνο προβλέπονται φθηνότερα βιομηχανικά τιμολόγια, αλλά υπάρχει δέσμευση για διατήρηση των χαμηλών τιμών για τα επόμενα 5-6 χρόνια, ανάλογα με την εξέλιξη της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Κοινή διαπίστωση και των τριών πλευρών: οι βιομηχανίες εντάσεως ενέργειας θα μπορέσουν να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Τα χαρμόσυνα για τη γαλλική βιομηχανία νέα έρχονται σε μια χρονική συγκυρία που η Ελλάδα –η οποία κάθε άλλο παρά αντέχει νέα λουκέτα- επιμένει να κοιτάζει τα φουγάρα να σβήνουν. Με τους χαλυβουργούς να εκπέμπουν sos για το ενεργειακό κόστος, το οποίο ροκανίζει τις εξαγωγές, που πήραν τον κατήφορο κατά 21,2% το τετράμηνο του 2014, η Ελλάδα δεν χρειάζεται παρά να πάρει μαθήματα γαλλικής και να το κάνει όπως οι Γάλλοι.

Το πρόσφατο καμπανάκι της Ένωσης Χαλυβουργιών Ελλάδας είναι πολύ ηχηρό και δεν δέχεται παρερμηνειών: το υψηλό ενεργειακό κόστος καθιστά απαγορευτικές τις εξαγωγές ελληνικών χαλυβουργικών προϊόντων. Ποιοι κερδίζουν; Άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, που είδαν τις εξαγωγές σε χαλυβουργικά προϊόντα να απογειώνονται το τελευταίο διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση