GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Εμπιστεύτηκαν το μέλλον τους σε ένα νομικό

To νεοσύστατο κόμμα της Σλοβενίας του Μίρο Τσέραρ, ενός νομικού αρχάριου στην πολιτική, κέρδισε με μεγάλη διαφορά τις βουλευτικ...



To νεοσύστατο κόμμα της Σλοβενίας του Μίρο Τσέραρ, ενός νομικού αρχάριου στην πολιτική, κέρδισε με μεγάλη διαφορά τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στη μικρή χώρα της ευρωζώνης, σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα.

Ο καθηγητής της νομικής, που θεωρούνταν το φαβορί των εκλογών, έλαβε το 34,7% των ψήφων, σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα στο 95% των εκλογικών τμημάτων, ενώ το συντηρητικό κόμμα του Γιάνεζ Γιάνσα, που βρίσκεται στην φυλακή για διαφθορά, συγκέντρωσε το 20,6%.

«Είναι ένα καλό αποτέλεσμα. Δείχνει ότι οι νέοι επέλεξαν μια δέσμευση σε μια διαφορετική πολιτική κουλτούρα που δε διχάζει» δήλωσε ο Τσέραρ. Ο επιφανής καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου ίδρυσε το «Κόμμα του Μίρο Τσέραρ» (SMC) πριν από μερικές εβδομάδες έχοντας μαζί του μόνο ακαδημαϊκούς και επιχειρηματίες.

«Το κόμμα μας επιδιώκει για τη Σλοβενία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την ΕΕ αλλά στο πλαίσιο αυτό εμείς θα αναζητήσουμε τους δικούς μας τρόπους να πετύχουμε αυτούς τους στόχους με τον καλύτερο τρόπο για τη Σλοβενία» υποστήριξε ο ίδιος αφήνοντας να εννοηθεί ότι σχεδιάζει να επανεξετάσει το πρόγραμμα εξυγίανσης της οικονομίας που είχε συμφώνησει η προηγούμενη ηγεσία με την ΕΕ.

Το Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS) του Γιάνεζ Γιάνσα απέρριψε το αποτέλεσμα, καταγγέλλοντας την φυλάκιση του ηγέτη του 3 εβδομάδες πριν από τις εκλογές.

«Οι εκλογές αυτές δεν ήταν ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του κόμματος Ζβόνκο Τσέρνατς.

Σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα 7 κόμματα, περιλαμβανομένου εκείνου της απερχόμενης πρωθυπουργού Άλενκα Μπράτουσεκ (κεντροαριστερά) θα εκπροσωπηθούν στο νέο Κοινοβούλιο, που μετρά 90 έδρες.

Το Κόμμα των Συνταξιούχων Desus λαμβάνει σχεδόν το 10,2% των ψήφων ενώ το νεοσύστατο Κόμμα της Ενωμένης Αριστεράς (ZL) έκανε την έκπληξη συγκεντρώνοντας σχεδόν το 5,9% των ψήφων. Οι σοσιαλδημοκράτες (SD) έλαβαν λίγο περισσότερο από το 6%.

Αντίθετα το πρώην κόμμα της Μπράτουσεκ, Θετική Σλοβενία, του οποίου ηγείται ο δήμαρχος της Λιουμπλιάνα Ζόραν Γιάνκοβιτς, δεν κατάφερε να περάσει το όριο του 4% που χρειάζεται για την είσοδο στο Κοινοβούλιο. Είχε κερδίσει τις εκλογές του Δεκεμβρίου του 2011.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση