GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Διευρύνονται οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας

Την διεύρυνση των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας προκειμένου να συμπεριληφθούν οι ρωσικές και ουκρανικές επιχειρήσεις που... συμβ...



Την διεύρυνση των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας προκειμένου να συμπεριληφθούν οι ρωσικές και ουκρανικές επιχειρήσεις που... συμβάλλουν στην παράταση της κρίσης και στην αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας συζήτησαν χθες κατά την διάρκεια της έκτακτης Συνόδου Κορυφής οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ. «Θα συζητήσουμε νέες κυρώσεις γιατί πιστεύουμε ότι η ρωσική συνεισφορά στην ειρήνη στην Ουκρανία δεν είναι επαρκής», σημείωσε η Μέρκελ προσερχόμενη στην Σύνοδο Κορυφής.

Τον δρόμο είχαν ανοίξει οι Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίες πήρα μέτρα για τον περιορισμό των ρωσικών επιχειρήσεων και τραπεζών στην αμερικανική αγορά. Τις προηγούμενες ημέρες ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κ. Τζο Μπάιντεν είχε μιλήσει με ευρωπαίους ηγέτες μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς για το θέμα της Ουκραρνίας. Στην χθεσινή σύνοδο οι ηγέτες της ΕΕ έκριναν ότι η Ρωσία δεν καλύπτει τους όρους που είχαν τεθεί στην προηγούμενη σύνοδο του Ιουνίου με στόχο την αποκλιμάκωση της κρίσης με τον περιορισμό των συγκρούσεων μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των φιλορώσων αυτονομιστών που είναι ιδιαίτερα έντονες στις ανατολικές επαρχίες.

Στο πλαίσιο αυτό το Συμβούλιο Κορυφής αποφάσισε να προχωρήσει στο πάγωμα περιουσιακών στοιχείων ρωσικών και ουκρανικών επιχειρήσεων που στηρίζουν τους αυτονομιστές στην Ουκρανία. Οι κυρώσεις αυτού του είδους αποσκοπούν στο να δημιουργήσουν πρόβλημα στις σχέσεις του προέδρου Πούτιν με επιχειρηματίες και εξ αυτού πιέσεις για υποχώρηση του ρώσου Προέδρου. Οι ηγέτες αποφάσισαν επίσης να παγώσει η χρηματοδότηση από τους ευρωπαϊκούς φορείς νέων δημόσιων έργων στη Ρωσία και γενικότερα τα σχέδια επενδυτικής συνεργασίας με τη Ρωσία, πλην όσων αφορούν κοινωνικά ζητήματα. Ιδιαίτερη επισήμανση γίνεται στην ανάγκη να αποκλειστούν επενδύσεις στην Κριμαία.

Η θέση της χώρας μας πάντως είναι ιδιαίτερα λεπτή αφενός λόγω των ιστορικών δεσμών με την Ρωσία και αφετέρου λόγω του μεγάλου αριθμού ρώσων τουριστών αλλά και των επενδύσεων που θέλει η κυβέρνηση να προσελκύσει με ρωσικά κεφάλαια.

Στο χθεσινοβραδινό δείπνο οι ηγέτες της ΕΕ συζήτησαν για τα νέα πρόσωπα στα σημαντικά χαρτοφυλάκια στην ΕΕ, για την διανομή των επιτρόπων καθώς και για την θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όπως και του Ύπατου Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση