GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Με το σταγονόμετρο τα κινέζικα δάνεια προς την ελληνική ναυτιλία

Αν και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Κινέζου πρωθυπουργού στην Ελλάδα υπεγράφησαν 19 συμφωνίες μεταξύ... ελληνικών επιχει...



Αν και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Κινέζου πρωθυπουργού στην Ελλάδα υπεγράφησαν 19 συμφωνίες μεταξύ... ελληνικών επιχειρήσεων εκ των οποίων οι περισσότερες είναι ναυτιλιακές και κινεζικών τραπεζών, παρ΄ όλα αυτά δεν επρόκειτο για χορήγηση δανείων αλλά για συμφωνητικά συνεργασίας στο απώτερο μέλλον. Όπως επισημαίνουν οικονομικοί παράγοντες η πρόσβαση στην κινέζικη τραπεζική χρηματοδότηση δεν είναι εύκολη για όλους τους ξένους πλοιοκτήτες καθώς μόνο τα μεγαλύτερα ονόματα μπορούν να προσελκύσουν προς το παρόν το ενδιαφέρον των κινέζικων τραπεζών.
Οι κινέζικες τράπεζες παρά το γεγονός ότι βρίσκονται εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία σε διαρκή αναμόρφωση αποτελούν κυρίως εργαλεία εφαρμογής πολιτικών της κεντρικής κυβέρνησης.
- Η οικονομία της αγοράς που λειτουργεί στην Κίνα δεν εμφανίζει ακόμα σημάδια ωρίμανσης.
- Οι κινέζικες τράπεζες έχουν ακόμα μεγάλες διαφορές σε σχέση με τις ανταγωνίστριες τράπεζες της Δύσης ειδικά στο επίπεδο Διοίκησης ,των υψηλόβαθμων στελεχών, του διεθνούς δικτύου και των τρόπων διαχείρισης του πιστωτικού κινδύνου.
- Οι προσπάθειες που αρκετές κινέζικες τράπεζες καταβάλλουν για να αποκτήσουν μερίδια αγοράς στον τομέα της ναυτιλιακής χρηματοδότησης συγκρατούνται κυρίως από τους εσωτερικούς σκληρούς φορολογικούς κανόνες αλλά και από την απουσία σοβαρής εξειδίκευσης των αντίστοιχων ναυτιλιακών τμημάτων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Petrofin Bank Research οι ασιατικές τράπεζες αυξάνουν το ποσοστό που κατέχουν στη χρηματοδότηση της ελληνικής ναυτιλίας και έχουν φθάσει από 4,56% το 2012 στο 6,02% το 2013 με τα ποσά να ανεβαίνουν από τα τρία δισεκατομμύρια δολάρια στα 3, 7 δισεκατομμύρια ενώ το 2011 ήταν μόλις 1,2 δισ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση