GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Ας μείνει στο παρελθόν η υπουργική θητεία Γεωργιάδη»

Διαβάστε παρακάτω την ομιλία της Μαρίνας Χρυσοβελώνη στη Βουλή: «Κύριε Πρόεδρε. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Συζητούμε σήμε...



Διαβάστε παρακάτω την ομιλία της Μαρίνας Χρυσοβελώνη στη Βουλή:

«Κύριε Πρόεδρε. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Συζητούμε σήμερα ένα νομοσχέδιο που θα μπορούσε να αποτελεί μια νέα αρχή. Δεν μιλώ μόνο για το περιεχόμενο των διατάξεων που ανέλυσε ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ο συνάδελφος κ. Μελάς, ορισμένες από τις οποίες αν και ασύνδετες μεταξύ τους κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση όπως θα αναλύσουμε διεξοδικότερα αύριο.
Μιλώ για την ευκαιρία που δίνεται στην νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να σηματοδοτήσει κάποιες αλλαγές. Ο τρόπος νομοθέτησης είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που περιμένουμε να δούμε να αλλάζει κ. Υπουργέ. Κι αυτό γιατί κατά τον 1 χρόνο της υπουργίας Γεωργιάδη είδαμε στη Βουλή πράγματα και θαύματα. Είδαμε γιατρούς να μπαινοβγαίνουν στη διαθεσιμότητα, είδαμε διαδοχικές τροπολογίες να πηγαινοέρχονται για το περίφημο 25ευρω, είδαμε να κατατίθενται εδώ στη Βουλή μέχρι και εξουσιοδοτικές διατάξεις για να μπορεί ο υπουργός να ρυθμίζει σοβαρά θέματα δημόσιας υγείας με εγκυκλίους αντί υπουργικών αποφάσεων!

Το πρώτο λοιπόν πράγμα που περιμένουμε να δούμε από ‘δω και πέρα είναι σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Εδώ κ. Πρόεδρε θέλω να πω κάτι, χωρίς να προεξοφλώ καταστάσεις. Άλλωστε δεν είναι βασική ευθύνη του κ. Βορίδη αλλά του Πρωθυπουργού, όμως πρέπει να ρωτήσω το εξής. Πέρασαν 3 εβδομάδες από τον ανασχηματισμό και ακόμα δεν δόθηκαν αρμοδιότητες στον κ. Γρηγοράκο και στην κ. Παπακώστα. Δεν υπάρχει καμία τέτοια απόφαση δημοσιευμένη στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης που να ρυθμίζει τι κάνει ο καθένας στο υπουργείο Υγείας.

Δεν ξέρω τους λόγους για την περίεργη αυτή καθυστέρηση. Θέλω όμως να την επισημάνω γιατί είναι ενδεικτική μιας γενικότερης παράλυσης στη κυβέρνηση Σαμαρά. Μέχρι και ο σύμβουλος του κ. Βενιζέλου σε θέματα Υγείας, ο κ. Δατσέρης επεσήμανε με άρθρο του τα παραπάνω «δείχνοντας» τον Πρωθυπουργό. Ελπίζω η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να μπορέσουν άμεσα να λύσουν τις ενδοοικογενειακές τους διαφορές, έτσι ώστε να προχωρήσει και η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας σ’ αυτά που μας λέει ότι θέλει να κάνει. Δεν υπάρχει λοιπόν κανένας λόγος να διαιωνίζετε τέτοιες ιδιόρρυθμες καταστάσεις. Έτσι κι αλλιώς διαθέτετε τόσες αρμοδιότητες στο υπουργείο Υγείας. Ας πάρει μιαν απόφαση επιτέλους ο πρωθυπουργός, να χωρίσει τους τομείς ευθύνης του κάθε υπουργού και υφυπουργού για να προχωρήσουν λίγο τα πράγματα.

Πέρα όμως από τα γραφειοκρατικά θέματα, υπάρχουν τα οξύτατα προβλήματα ουσίας που αντιμετωπίζει ο χώρος της Υγείας στην Ελλάδα του Μνημονίου. Κι εδώ πραγματικά η νέα ηγεσία του υπουργείου σας έχει να διαχειριστεί την πολύ βαριά κληρονομιά της εποχής Γεωργιάδη. Ενός εκρηκτικού μείγματος χρονίως άλυτων προβλημάτων που αφέθηκαν στη τύχη τους και νέων - προκλητών καταστάσεων στη Δημόσια Υγεία τις οποίες κατασκεύασαν οι προκάτοχοι σας. Πραγματικά αυτά που άφησε πίσω της η προηγούμενη ηγεσία συνιστούν «βομβαρδισμένο τοπίο».

Από πού να ξεκινήσει κανείς. Ας θυμηθούμε μόνο τις κοινωνικές εντάσεις που προκάλεσε η Συγκυβέρνηση με σχεδόν όλες τις επαγγελματικές ομάδες στον χώρο της Υγείας. Απαριθμώ ενδεικτικά τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία, τους ιδιώτες γιατρούς, τους φαρμακοποιούς, τα ιατρικά εργαστήρια, τα διαγνωστικά κέντρα. Μάλιστα λίγο πριν φύγει ο κ. Γεωργιάδης πρόλαβε να ανοίξει μέτωπα και με τους νοσηλευτές και με τις ιδιωτικές κλινικές.

Το πρώτο πράγμα λοιπόν που χρειάζεται αυτή την στιγμή είναι κοινωνική ειρήνευση κ. υπουργέ. Η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας καλείται να δείξει νηφαλιότητα και σωφροσύνη. Καλείται πάνω από όλα όμως να επιδείξει πνεύμα λογικής, συνεννόησης και καταλαγής. Δεν είναι δυνατόν όλοι να είναι εχθροί του υπουργείου και της ΝΔ. Δεν μπορεί όλοι οι επαγγελματίες και επιστήμονες του χώρου της Υγείας να κινούνται εκτός ορίων νομιμότητος, όλοι οι ασθενείς που διαμαρτύρονται να είναι προβοκάτορες και όσοι σας ασκούν κριτική από την αντιπολίτευση να μην γνωρίζουν τα θέματα όπως ο βαθύς γνώστης τους και πανεπιστήμων κ. Γεωργιάδης. Τελικά δεν γίνεται να βαφτίζεται η όποια άλλη άποψη για την δημόσια υγεία ως δήθεν «κομμουνιστική» και μάλιστα από τον τότε αρμόδιο υπουργό κ. Γεωργιάδη. Ούτε εσείς χρειάζεται να βλέπετε παντού κομμουνιστές και εχθρούς που θέλουν να σας υπονομεύσουν. Γιατί στο κάτω κάτω της γραφής ούτε ο κ. Βλασταράκος, ούτε η κ. Ανεμοδουρά, ούτε ο κ. Πατούλης, κανένας από τους παραπάνω εκπροσώπους των Ελλήνων γιατρών δεν ανήκει σε αυτήν την κατηγορία! Σίγουρα το ξέρετε, όλοι αυτοί οι άνθρωποι που διαμαρτύρονται για την ασκούμενη πολιτική Υγείας είναι νεοδημοκράτες! Επίλεκτα στελέχη επί χρόνια της ΝΔ! Οπότε ελπίζω ότι αυτή η αστεία κατάσταση με την κατασκευή δήθεν εσωτερικών εχθρών θα σταματήσει. Ελπίζουμε ειλικρινά ότι δεν θα επαναληφθούν τέτοια νοσηρά φαινόμενα. Είναι σίγουρο πως τις ακραίες ιδεολογίες πάντα τις βόλευε η προπαγάνδα περί δήθεν εχθρών που απειλούν την παράταξη τους και το κοινωνικό σύνολο.

Θα πρέπει όμως να δεχθούμε πως έστω στην σημερινή Ελλάδα του Μνημονίου, βρισκόμαστε πια στον 21ο αιώνα. Δεν μπορούμε πλέον να δικαιολογούμε το οποιοδήποτε πισωγύρισμα σε ιδεολογικές ακρότητες, πολύ δε περισσότερο για να καλύψουμε αποτυχημένες κυβερνητικές πολιτικές. Ελπίζω ειλικρινά πως η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν θα καταφύγει ποτέ ξανά στην δαιμονοποίηση των λειτουργών της Υγείας. Γιατί κανένας υπουργός δεν κινδυνεύει από καμία κ. Ανεμοδουρά και κανένα κομμουνιστικό κίνημα δεν προετοιμάζει την κατάληψη των νοσοκομείων μας!

Κύριε Πρόεδρε. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Δεν χωρούν άλλες απρόκλητες αντιπαραθέσεις στο χώρο της Υγείας. Η δημόσια υγεία στη χώρα μας είναι ήδη τόσο επιβαρημένη που η συνέχιση της προηγούμενης πολιτικής της «πρόκλησης για την πρόκληση» θα είναι καταστροφική. Κι όταν την ασκούσε ο κ. Γεωργιάδης τα ίδια λέγαμε. Θεωρούσαμε ακατανόητο, σχεδόν εγκληματικό το συνεχές άνοιγμα και νέων μετώπων με τους ανθρώπους της Υγείας. Αυτή ήταν και η βασική πολιτική μας αντίθεση που νομίζω ότι κατανόησε πολύ καλά ο κ. Γεωργιάδης.

Γιατί μπορούμε όντως να του καταλογίσουμε διάφορα σε σχέση με τις γνώσεις του, την διοικητική του επάρκεια ή την ιδιαίτερη ψυχοσύνθεση του. Δεν μπορούμε όμως να αμφισβητήσουμε την ευφυΐα του. Και εσείς επίσης ως ευφυής άνθρωπος είμαι σίγουρη ότι αναγνωρίζετε πως η συνέχιση μιας διαρκούς πολεμικής κατάστασης στον χώρο της Υγείας δεν ωφελεί κανέναν. Εκτός ίσως από κάποιους που επεδίωκαν εύκολη δημοσιότητα στα τηλεοπτικά παράθυρα μέσα από κατηγορίες και καταγγελίες.

Θέλω να ελπίζω πως η σημερινή ηγεσία θα επιδείξει σωφροσύνη και θα αποφύγει θεατρικού τύπου ενέργειες στο μέλλον. Θυμίζω εδώ την επίσκεψη του κ. Γεωργιάδη στο ΣΔΟΕ με μια βαλίτσα γεμάτη με δήθεν στοιχεία κατά εκατοντάδων γιατρών που εξαπατούσαν τον ΕΟΠΥΥ. Τελικά αποδείχθηκε πως οι περιπτώσεις αυτές μετριόντουσαν στα δάχτυλα του ενός χεριού!

Παρά ταύτα ο κ. Γεωργιάδης συνέχισε τις αναπόδεικτες καταγγελίες του στα κανάλια για απατεώνες γιατρούς, για εκατοντάδες πλαστικούς χειρούργους που δήθεν υπηρετούσαν στο ΙΚΑ, για εργαζόμενους δημόσιων νοσοκομείων που εξαφανίζονταν από τις εφημερίες, για κλέφτες φαρμακοποιούς και ένα σωρό άλλες δύσοσμες υποθέσεις. Αποδείχθηκε βέβαια στη πορεία ότι αυτό που μύριζε άσχημα ήταν τελικά ο λαϊκισμός και ο φθηνός εντυπωσιασμός του κ. Γεωργιάδη. Ακούγαμε συνεχώς καταγγελίες για τις καταγγελίες προκειμένου να κερδίσει ο τέως υπουργός λίγα λεπτά τηλεθέασης εκμεταλλευόμενος τα κατώτερα ένστικτα της κοινής γνώμης.

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ελπίζουμε ειλικρινά κ. υπουργέ πως αυτή η ιστορία θα σταματήσει οριστικά. Γιατί δεν πρόκειται πλέον να κερδίσετε τίποτα στρέφοντας τους πολίτες κατά των λειτουργών της Υγείας. Ελπίζω ότι με σωφροσύνη θα διαπιστώσετε και εσείς πως εκείνο που ηττήθηκε κατά το τελευταίο έτος είναι οι μηχανισμοί κοινωνικού αυτοματισμού. Η πρόκληση μίσους για παράδειγμα των ασθενών κατά των γιατρών του ΙΚΑ «επειδή δεν λειτουργούν τα πολυιατρεία» δεν οδήγησε πουθενά. Ήταν απλώς ένα επικοινωνιακό τρυκ για να τραβήξει η τότε πολιτική ηγεσία την προσοχή των ασφαλισμένων από τα πραγματικά προβλήματα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Η διοχέτευση όμως της λαϊκής δυσαρέσκειας κατά των γιατρών δεν αποτελεί λύση. Για να είμαι ακριβής αποτέλεσε μιαν εγκληματική πολιτική που προκάλεσε μαζί με άλλους παράγοντες το φιάσκο που λέγεται ΠΕΔΥ.

Κύριε Υπουργέ.

Η σημερινή επί της αρχής συζήτηση για θέματα Υγείας μπορεί να αποτελέσει όντως μιαν νέα αρχή για όλους. Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ με πνεύμα καλής πίστης και αντιμετωπίζοντας, όπως πάντα εποικοδομητικά, τα πραγματικά προβλήματα προς όφελος του Ελληνικού λαού, δηλώσαμε ότι θα ψηφίσουμε επί της αρχής το συζητούμενο νομοσχέδιο, διατηρώντας το δικαίωμα να τοποθετηθούμε επί των άρθρων στην αυριανή συζήτηση.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν οφείλουμε να επισημάνουμε, επ’ ευκαιρία και της νέας αρχής στην οποία αναφέρθηκα, τα τεράστια προβλήματα που δημιούργησε η Συγκυβέρνηση στο χώρο της Υγείας. Τα προβλήματα αυτά δυστυχώς συνεχίζουν να χαρακτηρίζουν τη Συγκυβέρνηση, είτε ως κακές νοοτροπίες είτε ως ήδη διαμορφωμένες καταστάσεις.

Πρώτο παράδειγμα: η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Υπάρχουν κάποιες διατάξεις και στο παρόν νομοσχέδιο που όμως δυστυχώς δεν λύνουν το πρόβλημα. Και το πρόβλημα ποιο είναι; Η υποστελέχωση των δομών του ΠΕΔΥ και η ιδεοληπτική σας πολιτική να αντικαταστήσετε τις δημόσιες δομές υγείας μακροπρόθεσμα με ιδιωτικές εταιρίες.

Δεν σας αρέσει η δημόσια πρωτοβάθμια υγεία, γι’ αυτό και την υποβαθμίζετε. Μια επίσκεψη στις μονάδες υγείας του πρώην ΙΚΑ στο Βόλο είναι ενδεικτική της κατάστασης που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Τεράστιες ελλείψεις από ειδικευμένους γιατρούς μέχρι και γενικούς γιατρούς - παθολόγους που πλέον δεν υπάρχουν στα πολυιατρεία για να εξυπηρετήσουν τους ασφαλισμένους. Έτσι μετακυλύετε το βάρος της πρωτοβάθμιας υγείας στο νοσοκομείο του Βόλου που φυσικά και αυτό δεν είναι στελεχωμένο, αλλά ούτε και αρμόδιο να υποδέχεται στα εξωτερικά του ιατρεία όλον αυτό το κόσμο.

Τι κατάφερε επομένως ο προηγούμενος Υπουργός με την δήθεν μεταρρύθμιση του στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας; Αυτό που κατάφερε είναι να ταλαιπωρήσει ταυτόχρονα τους ασθενείς, τους γιατρούς και να εξαντλήσει το προσωπικό των δημόσιων μονάδων υγείας μέσα από άσκοπες και αυθαίρετες πολιτικές.

Για να μην κάνουμε όμως μόνο κριτική στον κ. Γεωργιάδη ή στην κυρία Μακρή, την πρώην υφυπουργό Υγείας η οποία ως βουλευτής Μαγνησίας γνώριζε την κατάσταση αλλά αδράνησε, θα πρέπει εδώ να αναγνωρίσουμε πως η υποβάθμιση της δημόσιας υγείας δεν ήταν προσωπική τους επιλογή. Δεν μπορώ να δεχθώ για παράδειγμα ότι η Ζέττα Μακρή στήριξε αυτές τις καταστροφικές επιλογές για την Υγεία στη Μαγνησία επειδή τις θεωρούσε σωστές. Κανένας βουλευτής που ακούει πραγματικά τους συμπολίτες του δεν μπορεί ενσυνείδητα να επιδιώκει την βλάβη του κοινωνικού συμφέροντος αλλά ούτε βέβαια και την εκλογική καταστροφή στην περιφέρεια του.

Είχαμε επομένως την σύμπλευση τους - από αδράνεια αρχικά ή από φόβο απώλειας της υπουργικής καρέκλας - με μια νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία που επέβαλε π.χ. υποχρεωτικές διαθεσιμότητες σε όλο το υγειονομικό προσωπικό για να ικανοποιηθεί η Τρόικα. Είχαμε την τότε υφυπουργό την κ. Μακρή ή τον τέως υπουργό κ. Γεωργιάδη να πλειοδοτούν πολύ συχνά σε Μνημονιακή διάθεση για να δείξουν πως «συμμορφώνονται προς τας εντολάς». Έτσι καταλήξαμε να βλέπουμε στο υπουργείο Υγείας μια ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική να εφαρμόζεται χωρίς όρια ή κάποιο έστω αυτοέλεγχο.

Δηλαδή είχαμε στο υπουργείο 2 μνημονιακούς καμικάζι που στην πορεία μετατράπηκαν σε μνημονιακότερους ακόμα κι από τον κ. Τόμσεν. Εδώ οφείλω να εξαιρέσω τον κ. Μπέζα που ως σοβαρός άνθρωπος απέφυγε τις υπερβολές και έτσι τελικά κατάφερε να μην συμμετάσχει σε αποστολές αυτοκτονίας, μόνο και μόνο για να υψώσει την μνημονιακή σημαία επί των ερειπίων της δημόσιας υγείας.

Κύριε Υπουργέ.

Συμπερασματικά αν είχαμε να προτείνουμε κάτι στην νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αυτό θα ήταν να αποφύγετε τις εξάρσεις και υπερβολές των προκατόχων σας και να θέσετε ως βασική προτεραιότητα σας την κάμψη των ανισοτήτων σε βάρος των πολιτών και την προάσπιση του αναφαίρετου δικαιώματος τους για πρόσβαση στην δωρεάν υγεία».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση