GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μόνον η τρόικα είναι ικανή να κατασκευάζει ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Αύγουστο η τρόικα κάνει διακοπές…

Σημειώνει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος. Και οι (πολιτικές) ειδήσεις στην Ελλάδα υπό την επιτροπεία της τρόικας διαμορφώνονται, αλλά δεν ...

Σημειώνει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος.

Και οι (πολιτικές) ειδήσεις στην Ελλάδα υπό την επιτροπεία της τρόικας διαμορφώνονται, αλλά δεν το γνωρίζει ο Φουκαράς δημοσιογράφος-προπαγανδιστής της κυβέρνησης [Τα Νέα] που σημειώνει: «Οι κρίσιμες εξελίξεις μετατίθενται για τον Σεπτέμβρη - όταν επανέρχονται και οι τροϊκανοί. Διάλλειμα για θερινή ραστώνη δεν φαίνεται όμως ότι θα υπάρξει. Ορθώς ο υπουργός οικονομικών διέψευσε προκαταβολικά την αμπελοφιλοσοφία του Ουμπέρτο Έκο ότι τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις».

Όταν «οι εξελίξεις μετατίθενται για τον Σεπτέμβρη», μετατίθεται και η αναγωγή συμβάντων σε γεγονότα για τον Σεπτέμβρη: «μετατίθενται» οι ειδήσεις για τον Σεπτέμβρη, Φουκαρά! Και δεν θα έγραφα αυτό το σημείωμα αν δεν με ερέθιζε η αποκρουστική ηλιθιότητα κάθε σαχλαμάρα διαμορφωτή της κοινής γνώμης, ο οποίος δεν μπορεί όχι απλώς να καταλάβει στοιχειωδώς τι λέει ο Ουμπέρτο Έκο, αλλά ούτε ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός τίτλου άρθρου (στο εβδομαδιαίο περιοδικό L’ Espresso, στις 23 Σεπτεμβρίου 1990, στην περίπτωση μας) από μια «αμπελοφιλοσοφία» με την μορφή τσιτάτου. Δεν λέει ο Έκο πως δεν συμβαίνουν σοβαρά πράγματα τον Αύγουστο, ενίοτε και απολύτως κρίσιμα στο επίπεδο της εθνικής ή διεθνούς πολιτικής, αλλά πως αυτά σημασιοδοτούνται πολιτικά, μεταβάλλονται δηλαδή σε γεγονότα, σε ειδήσεις, από το φθινόπωρο, όταν ο μηχανισμός κατασκευής ειδήσεων επαναλειτουργήσει ολοκληρωμένα. Δηλαδή, όταν ανασυσταθεί η στενή σχέση decision maker-opinion maker- αποδέκτη (πολίτη, ψηφοφόρου), η οποία χαλαρώνει κατά την περίοδο των θερινών διακοπών.

Ο Έκο παρατήρησε, ανέλυσε και χλεύασε τις μαλακίες που ανέφεραν σαν ειδήσεις οι έγκριτες ιταλικές εφημερίδες, παραβλέποντας κρίσιμα πολιτικά γεγονότα, όπως το ξέσπασμα της κρίσης στον Περσικό εκείνη την περίοδο, που αντιμετωπίσθηκε ως μια σειρά συμβάντων δίχως εξέχουσα πολιτική σημασία και σημασιοδότηση, χωρίς πολιτικοποιημένη signification, Φουκαρά!

Οι ειδήσεις είναι πολιτικές κατασκευές και στην σημερινή Ελλάδα δεν υπάρχει κίνημα ή ισχυρή πολιτικοποιημένη αστική τάξη που να παράγει ειδήσεις. Στο εσωτερικό μέτωπο βιώνουμε κάτι σαν φάρσα των ειδήσεων που παράγει αυθεντικά η τρόικα. Μόνον η τρόικα είναι ικανή να κατασκευάζει ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Αύγουστο η τρόικα κάνει διακοπές… και όλα τα άλλα είναι χειρότερες μαλακίες από εκείνες που με καυστικό τρόπο σχολίασε ο Ουμπέρτο Έκο, εστιάζοντας κυρίως στην Ιταλία εκείνης της περιόδου.

Ο έλληνας υπουργός οικονομικών δεν «διέψευσε προκαταβολικά την αμπελοφιλοσοφία του Ουμπέρτο Έκο ότι τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις», αλλά απλώς θεώρησε απαραίτητο να επισημάνει, κυρίως προς τους συναδέλφους του του υπουργικού συμβουλίου και προς τον πρωθυπουργό, την ανάγκη να εκμεταλλευθούν την περίοδο των διακοπών για να αμβλύνουν τις μεταξύ τους εσωτερικές αντιφάσεις ώστε να συγκροτήσουν ένα ενιαίο μέτωπο ως προς όλα τα εκκρεμή ζητήματα που θα ξανασυζητηθούν με τους δανειστές το Σεπτέμβριο για την λήψη τελικών αποφάσεων που θα αποτελούν Τις Ειδήσεις. Ίσως ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης να υπαινίσσεται και κάτι άλλο ακολουθώντας την πολιτικάντικη λογική προκατόχων του: την ανάγκη (τους) να εκμεταλλευθεί η κυβέρνηση την περίοδο των «μπάνιων του λαού» για να περάσει μέσω των τμημάτων διακοπών της βουλής και των τμημάτων διακοπών της διοίκησης και των ΜΜΕ ως μη-ειδήσεις ή μικρο-ειδήσεις αυτά που θα συνθέσουν ή θα προκαλέσουν τις Ειδησάρες, τα γεγονότα, δηλαδή, του φθινοπώρου του ελληνικού 2014.

Ειδήσεις τον Αύγουστο δεν υπάρχουν διότι αυτός είναι ο πολιτικώς ορθός τρόπος λειτουργίας εκείνων που βρίσκουν «αμπελοφιλοσοφία» την προσέγγιση του Έκο! Δεν υπάρχει φαιδρότερο πράγμα στον κόσμο από το να βλέπεις εκείνους που ορίζουν με έναν πολιτικώς αυθεντικό τρόπο τις τάξεις των συμβάντων σε μία κοινωνία, εξαιρώντας τον Αύγουστο από την πολιτική signification αυτών των συμβάντων, να σου μιλούν για ειδήσεις τον Αύγουστο!

Ο Έκο, Φουκαρά έλληνα δημοσιογράφε του Αυγούστου, δεν σου λέει ότι τον Αύγουστο «παύουν οι άνθρωποι να δαγκώνουν σκύλους», αλλά πως από το σύμπαν των ανθρώπων που δαγκώνουν σκύλους εσύ θα επιλέξεις απομονωμένα συμβάντα που θα εξυπηρετούν στην διαμόρφωση (στην πολιτική νομιμοποίηση) αποφάσεων για την θεσμική αναθεώρηση της σχέσης σκύλος-άνθρωπος τον Σεπτέμβρη. Η θεσμική μεταβολή σε μια σχέση αποτελεί είδηση. Είναι αυτή δηλαδή που μετατρέπει ένα συμβάν ή μία σειρά συμβάντων σε γεγονός: σε αντικειμενικότητα από ιδιαίτερες και ξεχωριστές πραγματικότητες που βιώνει ο κάθε άνθρωπος, ομάδες ανθρώπων, ή κοινωνικές τάξεις. Η πραγματικότητα σε κάθε περίπτωση είναι υποκειμενική. Πραγματικότητα αντικειμενική δεν υπάρχει έξω από τον χώρο της ιδεολογίας. Η ιδεολογία είναι αυτή που καθιστά κάθε ιδιαίτερη πραγματικότητα αντικειμενικότητα.

Εσύ, όμως, Φουκαρά, από την μια πλευρά εμφανίζεσαι πολέμιος της ιδεολογίας, ενώ από την άλλη αναφερόμενος σε ειδήσεις, υπαινίσσεσαι την αντικειμενικότητα της δημοσιογραφίας, με την έννοια της αντικειμενικότητας του εαυτού σου. Να, λοιπόν, γιατί σε αποκαλώ Φουκαρά! Θεωρείς τον ίδιο σου τον εαυτό, όχι φορέα κάποιας ιδεολογίας, αλλά ιδεολογία. Και ως ιδεολογία δεν θα μπορούσες τον Αύγουστο να κάνεις διακοπές. Και όμως κάνεις… Άρα είσαι μία ψευδοϊδεολογία που τις θερινές πραγματικότητες που κατασκευάζει, επιφυλάσσεται να ορίσει ως αντικειμενικότητα από τον Σεπτέμβρη.

Αυτό λέει και ο Γκίκας Χαρδούβελης με δικά του λόγια και με ύφος επιμελή μαθητή στην τρόικα: «Ένα από τα σοβαρά θετικά μας είναι ότι ο προϋπολογισμός βαίνει καλώς. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Υπάρχει μία λίστα θεμάτων που η κυβέρνηση πρέπει να επισπεύσει […] για την κυβέρνηση ο Αύγουστος θα είναι ένας μήνας σκληρής δουλειάς […] εμάς μας ενδιαφέρει να ανταποκρίνεται και η άλλη πλευρά, όταν στέλνουμε μηνύματα να έχουμε ανταπόκριση. Να μην είναι όλοι διακοπές στις Βρυξέλλες. Θα είναι ”αμερικανικός Αύγουστος”». Δυστυχώς ή ευτυχώς γι’ αυτόν ούτε ο «αμερικανικός Αύγουστος» παράγει ειδήσεις.

Το νταλαβέρι του Αυγούστου ολοκληρώνεται πολιτικώς ως ντιλίβερι τον Σεπτέμβρη. Τότε είναι που ο πρωθυπουργός θα ξαναπεί προς την τρόικα «you asked and we've delivered»! Και αυτό το ντιλίβερι θα περιέχει ειδήσεις που θα καταλήξουν αναπόφευκτα σε ένα πολιτικό γεγονός: στην Είδηση για τον ελληνικό λαό. Τον Αύγουστο έχει δικαίωμα ακόμη κι ο ντιλιβεράς να κάνει διακοπές ως επαναστάτης που σκίζει μνημόνια. Μόνον που αυτό ούτε ο Θεοδωράκης του Ποταμιού δεν θα το αξιολογούσε ως είδηση!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση