GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ημερίδα και μια νέα ΙΔΕΑ για το μεταναστευτικό...

Ημερίδα στο πλαίσιο του έργου με τίτλο Γραφεία Παροχής Υποστήριξης κατά των διακρίσεων σε πολίτες τρίτων χωρών (Vid) Στόχος της ημερίδα...

Ημερίδα στο πλαίσιο του έργου με τίτλο Γραφεία Παροχής Υποστήριξης κατά των διακρίσεων σε πολίτες τρίτων χωρών (Vid)
Στόχος της ημερίδας ήταν η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Έργου αλλά και η συζήτηση γύρω από άμεσα ζητήματα που αφορούν στο νέο μεταναστευτικό κώδικα, τη διαπολιτισμική μεσολάβηση, την πρόσβαση στην υγεία, και θέματα που αφορούν πιο εξειδικευμένα τη γυναίκα μετανάστρια. Συμμετείχαν εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, των μεταναστευτικών κοινοτήτων, εμπειρογνώμονες και Ανεξάρτητες Αρχές, άνθρωποι από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης των μεταναστευτικών κοινοτήτων.
Όλοι εξέθεσαν τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους σε σχέση με ζητήματα διακρίσεων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες τρίτων χωρών, κατά τη διάρκεια της ενταξιακής τους πορείας στην Ελλάδα.

Αρχικά, παρουσιάστηκε από τον κο Τζανέτο Αντύπα, Πρόεδρο της PRAKSIS, το πρόγραμμα, η συνεργασία και οι επιμέρους στόχοι του αλλά και η διάθεση για συνέχιση του προγράμματος σε όλες τις περιοχές παρέμβασης με υποστήριξη από διεπιστημονική ομάδα. Χαρακτηριστικά είπε:
«Το πρόγραμμα αυτό ήταν ένα στοίχημα για όλο το εταιρικό σχήμα γιατί ο χρόνος υλοποίησης δεν ξεπερνούσε τον ένα μήνα. Αυτό βέβαια θα πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη και η πολιτική ηγεσία. Για να μπορέσουν τα προγράμματα αυτά να έχουν τον μεγαλύτερο δυνατό αντίκτυπο και ωφέλεια, οι διαδικασίες από την προκήρυξη μέχρι και την επιλογή των εμπλεκομένων θα πρέπει να ακολουθούν τα χρονοδιαγράμματα που ορθολογικά ορίζονται από τις γενικότερες επιταγές του ΕΤΕ.
Η βραχύχρονη υλοποίηση των προγραμμάτων αυτών δεν κάνει τίποτε άλλο από το να επικυρώνει αυτό που κατά καιρούς έχουμε τονίσει ότι η μεταναστευτική πολιτική στην Ελλάδα έχει πάντοτε ένα φοβικό χαρακτήρα. Ως εγγύηση, και προκειμένου ο μήνας αυτός να θεωρηθεί παρακαταθήκη για το μέλλον, το εταιρικό σχήμα δεσμεύθηκε με ιδίους πόρους να συνεχίσει την υλοποίηση του προγράμματος».
Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι του εταιρικού σχήματος, παρουσίασαν το επικοινωνιακό υλικό και το υλικό αναφοράς του Έργου καθώς και τα επιμέρους αποτελέσματά του. Μέχρι και τις 24 Ιουνίου έχει δοθεί υποστήριξη και πληροφορίες σε 682 ωφελούμενους με μέσο όρο ηλικίας τα 37 έτη, διάρκεια παραμονής στην Ελλάδα 13 έτη και με βασικό ζητούμενο τη νομική στήριξη.
Μετά άνοιξε ο διάλογος ανά θεματική. Ορισμένα βασικά πρώτα συμπεράσματα της ημερίδας ήταν τα εξής:

-Ανάγκη ενημέρωσης για την καλύτερη κατανόηση του τι είναι διάκριση.
-Ο νέος Μεταναστευτικός Κώδικας κινείται σε θετική κατεύθυνση, συγκεντρώνει τη νομοθεσία, δίνονται λύσεις και απλοποιούνται διαδικασίες αλλά είναι σαφές ότι ο Νομοθέτης δεν τόλμησε αρκετά.
-Η έλλειψη προσωπικού στις Περιφέρειες και οι ελλείψεις σε υποδομές δυσκολεύουν ήδη τις διαδικασίες εφαρμογής του Κώδικα.
-Υπάρχει ανάγκη Πολιτισμικού Διαμεσολαβητή σε όλα τα επίπεδα και τους τομείς της δημόσιας διοίκησης.
-Καθώς δεν δίνεται η δυνατότητα απόκτησης ιθαγένειας μένουν άλυτα και εκκρεμή ζητήματα που αφορούν την τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά και την γενικότερη ένταξη.
-Εξακολουθεί να συνδέεται το θέμα του νομικού status με την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας.
-Η φωνή των άμεσα ενδιαφερομένων πρέπει να υπάρχει σε κάθε τραπέζι διεκδίκησης και διαμόρφωσης πολιτικής και αυτό είναι ένα στοίχημα για την κοινωνία των πολιτών αλλά και για κάθε βαθμίδα εξουσίας.
-Οι γυναίκες που πλησίασαν τα γραφεία εξυπηρέτησης του Έργου άγγιξαν περίπου το 50%, πράγμα πρωτόγνωρο και ενθαρρυντικό.
-Εξακολουθούν να καταγράφονται αμείωτα από τις μεταναστευτικές κοινότητες οι πολύπλευρες διακρίσεις που αντιμετωπίζει ο ευαίσθητος πληθυσμός των γυναικών.
Πηγή: www.news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση