GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οργή για το βίντεο που δείχνει το πλήρωμα να εγκαταλείπει το πλοίο Sewol. Εκτοξεύτηκαν παπούτσια στο δικαστήριο!

Αίσθηση προκαλεί η δήλωση Νοτιοκορεάτη εισαγγελέα, ο οποίος υποστήριξε ότι πολλά από τα 250 παιδιά που πνίγηκαν από τη βύθιση τ...



Αίσθηση προκαλεί η δήλωση Νοτιοκορεάτη εισαγγελέα, ο οποίος υποστήριξε ότι πολλά από τα 250 παιδιά που πνίγηκαν από τη βύθιση του νοτιοκορεατικού οχηματαγωγού τον Απρίλιο θα είχαν επιζήσει αν το πλήρωμα είχε απλά διατάξει την μετάβασή τους στα καταστρώματα, έξω ακριβώς από τις καμπίνες τους.
Δεκαπέντε επιζήσαντα μέλη του πληρώματος του Sewol, περιλαμβανομένου του καπετάνιου του πλοίου, δικάζονται και αντιμετωπίζουν κατηγορίες από εγκληματική αμέλεια μέχρι ανθρωποκτονία, καθώς είπαν στους επιβάτες να παραμείνουν στις καμπίνες τους προτού οι ίδιοι εγκαταλείψουν το πλοίο, το οποίο είχε λάβει μεγάλη κλίση.

Για πρώτη φορά στο δικαστήριο της Γκουανγκτζού, της πλησιέστερης στον τόπο της ναυτικής τραγωδίας της 16ης Απριλίου πόλης, παρουσιάστηκε βίντεο που δείχνει το πλήρωμα να εγκαταλείπει το πλοίο, γεγονός που προκάλεσε θλίψη και οργή στους παρευρισκόμενους.

Συγγενείς των θυμάτων σηκώθηκαν πάνω οργισμένοι στη θέα του πληρώματος να εγκαταλείπει ο ένας μετά τον άλλο το πλοίο. Πολλοί ξέσπασαν σε λυγμούς και φώναζαν προς τους κατηγορούμενους, οι οποίοι παρακολουθούσαν το βίντεο εμβρόντητοι.

Μία γυναίκα επιχείρησε να εκτοξεύσει ένα παπούτσι, αλλά συγκρατήθηκε από φρουρό ασφαλείας του δικαστηρίου. Μία άλλη σηκώθηκε να ρωτήσει αυτό που έχει διατυπωθεί επανειλημμένως, αν δηλαδή το πλήρωμα θα είχε κάνει το ίδιο αν επρόκειτο για τα δικά τους παιδιά που υπάκουαν εντολές και περίμεναν μέσα στις καμπίνες τους.

«Μπορεί να το σκάσατε και να ζήσετε λίγο παραπάνω, αλλά όλοι θα πεθάνετε μία μέρα. Μην καταλήξετε για πάντα χαμένοι στον άλλον κόσμο έχοντας κατασπαραχθεί από τα παιδιά που σας περιμένουν έχοντας πεθάνει με ορθάνοιχτα τα μάτια. Κάντε ό,τι μπορείτε για να πείτε την αλήθεια για αυτό που συνέβη», έγραφε πλακάτ που κρατούσε ο πατέρας ενός από τα θύματα.

Ο εισαγγελέας χρησιμοποίησε ως παράδειγμα ένα πιστό αντίγραφο του Sewol για να υποστηρίξει ότι πολλοί από τους μαθητές βρίσκονταν στις καμπίνες τους, κοντά στα καταστρώματα στο τρίτο και στο τέταρτο επίπεδο του πλοίου.

«Αν είχαν ληφθεί γρήγορα μέτρα διάσωσης, οι νεαροί μαθητές θα είχαν καταφέρει να εγκαταλείψουν το πλοίο από τις εξόδους κινδύνου», είπε ο εισαγγελέας Κιμ Χιούν-γου στο δικαστήριο και πρόσθεσε ότι τα καταστρώματα βρίσκονταν ακριβώς έξω από τις πόρτες των καμπινών. «Τότε θα είχαν καταγραφεί ελάχιστες ή καθόλου απώλειες», είπε ο ίδιος.

Από τους 476 επιβαίνοντας στο πλοίο, οι 339 ήταν μαθητές και οι καθηγητές τους από γυμνάσιο σχολείο στα περίχωρα της Σεούλ. Μόνο 172 άνθρωποι διασώθηκαν και οι υπόλοιποι, περιλαμβανομένων παιδιών και καθηγητών, θεωρούνται νεκροί.

Στο δικαστήριο παρουσιάστηκε επίσης βίντεο που τράβηξε με το κινητό του τηλέφωνο κάποιος από τους μαθητές που δείχνει τα παιδιά αρχικά να αστειεύονται, στη συνέχεια να ζητούν βοήθεια και τέλος να στέλνουν μηνύματα στους γονείς τους λέγοντάς τους ότι τους αγαπούν. «Καπετάνιε, τι κάνετε;…Ε…βυθιζόμαστε;», ακούγεται να λέει ένας μαθητής μέσα στην καμπίνα του.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης υποστήριξαν ότι η διάσωση των επιβαινόντων ήταν αρμοδιότητα της ακτοφυλακής, γιατί οι διασώστες της θα διέθεταν καλύτερο εξοπλισμό και θα ήταν καλύτερα εκπαιδευμένοι.

Η ακτοφυλακή κατηγορήθηκε δημοσίως για την αργή και αναποτελεσματική αντίδρασή της. Η πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γκέουν-χιε είπε ότι το σώμα θα διαλυθεί και οι αρμοδιότητες της διάσωσης θα μεταφερθούν σε άλλη υπηρεσία, η οποία ακόμη δεν έχει συσταθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση