GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ειρωνικά χειροκρότηματα και γιουχαΐσματα στη Θεσσαλονίκη και ΜAT στην Ερμού της Αθήνας [video]

Με ειρωνία, χλευαστικά χειροκροτήματα και γιουχαϊσματα περίμεναν τα μέλη της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων έξω από καταστήματα της Θεσ...



Με ειρωνία, χλευαστικά χειροκροτήματα και γιουχαϊσματα περίμεναν τα μέλη της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων έξω από καταστήματα της Θεσσαλονίκης τους πελάτες οι οποίοι ψώνισαν σήμερα.
Οι εμποροϋπάλληλοι διαμαρτύρονται για το άνοιγμα των καταστημάτων 52 Κυριακές τον χρόνο μέσα από την πορεία τους στο ιστορικό κέντρο της πόλης και, έτσι, τις τελευταίες ώρες σταματούν μπροστά από καταστήματα τα οποία είναι ανοιχτά με στόχο να πείσουν τους υπεύθυνους να τα κλείσουν.

 Ερμού : Άνοιξαν κεφάλια για να κρατήσουν ανοιχτά τα μαγαζιά
Η επίθεση των ΜΑΤ εναντίον των απεργών στη γεμάτη περιπατητές Ερμού έδωσε το έναυσμα ενός άτυπου debate για την κυριακάτικη αργία που ξεκίνησε επί τόπου και απλώθηκε στα social media, περιλαμβάνοντας από στατιστικά στοιχεία μέχρι τις εικόνες καταστολής.

Αποκορύφωμα το ματωμένο πρόσωπο του διαδηλωτή, που νοσηλεύτηκε για τις πρώτες βοήθειες στο Γενικό Κρατικό, αλλά και η παρ' ολίγον σύλληψη άλλου που βοηθούσε μια γυναίκα να μην τσαλαπατηθεί από τις διμοιρίες που υποτίθεται πως θέλησαν να διασφαλίσουν την ελεύθερη πρόσβαση στα μαγαζιά.

"Χαζεύει τις βιτρίνες, αλλά δεν αγοράζει ο κόσμος", λένε καταστηματάρχες
Ο κόσμος "παρακάμφθηκε" ωστόσο από την επέμβαση της αστυνομίας. Την ώρα που περνούσαν οικογένειες με παιδικά καροτσάκια, οι άνδρες των ΜΑΤ χτυπούσαν αδιακρίτως με τα γκλομπ, έσπρωχναν, κλωτσούσαν και έριχναν δακρυγόνα κατά των εργαζομένων που φώναζαν: "Δεν μας λείπουν ώρες για ψώνια, αλλά ώρες για να ζήσουμε", "Βιτρίνες λουσάτες, απλήρωτοι εργάτες", "Μας κλέβουν κατακτήσεις ολόκληρου αιώνα - Όλοι στο δρόμο - Όλοι στον αγώνα", "Κρατάμε γερά, ούτε βήμα πίσω - Καμία Κυριακή δεν θα τους χαρίσω".
Οι συγκεντρωμένοι είχαν μαζευτεί από νωρίς το πρωί της Κυριακής. Με πανό είχαν σταθεί μπροστά από τους εμπορικούς κολοσσούς και ενημέρωναν τον κόσμο με φυλλάδια. Κάποιοι εργαζόμενοι αντέδρασαν, πελάτες ήθελαν να μπουν και τα έβαζαν με τους απεργούς.

Η άλλη όψη του νομίσματος είχε πρωταγωνιστή εργαζόμενο - υπάλληλο, που όταν πήγε ν' ανοίξει το μαγαζί, βρέθηκε απέναντι σε διαδηλωτές που είχαν κλείσει με πανό την είσοδο. "Σήμερα χάνω 30 ευρώ, αλλά θέλω να μείνετε", τους είπε, δείχνοντας αλληλέγγυος.
Η ανταπόκριση αυτή συνεχίστηκε από κόσμο που περνούσε και μιλούσε για την ανατροπή. Από την πλευρά των διαδηλωτών αισθητή ήταν η παρουσία της Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ), του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής, συλλογικοτήτων από εργασιακούς χώρους και γειτονιές. "Δεν ζούμε για να δουλεύουμε, δεν θα πεθάνουμε δουλεύοντας", ένα από τα πανό που τράβηξαν πολλά βλέμματα.

Οι διαδηλωτές βρίσκονταν σε δύο σημεία, Φωκίωνος και Διομείας, διαδηλώνοντας ειρηνικά. Όταν ο επικεφαλής της Αστυνομίας ζήτησε να διαλυθούν, απάντησαν πως θα παραμείνουν μέχρι τις 2 όπως είχε προαναγγελθεί.
Λίγο μετά, παρ' ότι απέμεναν μόνο τρία τέταρτα για να ολοκληρωθεί η κινητοποίηση, οι διμοιρίες των ΜΑΤ, με συνοπτικές διαδικασίες εκτόπισαν το πλήθος συγκεντρωμένων χτυπώντας τους με κάθε πιθανό τρόπο, ωστόσο δεν σημειώθηκαν συλλήψεις.

"Τα δήθεν φραστικά επεισόδια και η παρεμπόδιση πολιτών να δουν τις βιτρίνες ή να ψωνίσουν, από 'γνωστούς - αγνώστους' είναι απλώς ψέματα, προκειμένου να δικαιολογηθεί η αστυνομική επιχείρηση διάλυσης της απεργιακής συγκέντρωσης. Οι διαδηλωτές ήταν εμποροϋπάλληλοι, είχαν όνομα και είχαν και ιδιότητα", ανέφερε η ΟΙΥΕ.

Μειωμένος τζίρος
Η εικόνα του πλήθους στην Ερμού θύμιζε καθημερινή, αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για τον τζίρο. "Σήμερα έχω είσπραξη... μείον σαράντα ευρώ.
Είχα μια είσπραξη των 50 και έδωσα μια επιστροφή των 90 ευρώ", μας λέει ο Παντελής Χάρος, μικροκαταστηματάρχης υποδημάτων στο Μοναστηράκι, ενώ την ίδια εικόνα περιγράφουν από το απέναντι καφέ. "Ο κόσμος κάνει βόλτα, χαζεύει, αλλά δεν αγοράζει", εξηγεί. Δεν είναι όμως μόνο τα χρήματα. "Είμαστε άνθρωποι. Δεν μπορώ εγώ να δουλεύω 7 μέρες τη βδομάδα, 365 μέρες τον χρόνο. Και δεν μπορώ να το αποφύγω γιατί δεν έχω λεφτά, όπως μια πολυεθνική, για να προσλάβω κάποιον".

Για μικρότερη κίνηση μίλησε και ιδιοκτήτης καταστήματος αντικειμένων για το σπίτι στην Καραγιώργη Σερβίας, συμπληρώνοντας: "Μας θέλουν όλη μέρα αιχμάλωτους". Μια ιδέα για ν' απαντήσει στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας είχε η Σοφία Τζίμα, που έχει μαγαζί με χάντρες στην Ομόνοια.
"Στο κατάστημά μας στη Λάρισα, που έχουμε υπαλλήλους τρεις γυναίκες - μητέρες, είπαμε τις Κυριακές, ν' ανοίγουμε τα μαγαζιά, άλλα έξω από αυτά να στήνουμε τραπέζια, για να τρώνε μαζί με τις οικογένειές τους. Η Κυριακή είναι μια μέρα για ξεκούραση, μια μέρα για την οικογένεια και μια μέρα για να έρχεται ο κόσμος κοντά".

ΣΥΡΙΖΑ: Ακραίος αυταρχισμός
«Η σημερινή απρόκλητη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων στην κινητοποίηση εργαζομένων και φορέων για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας δείχνει τον ακραίο αυταρχισμό της κυβέρνησης απέναντι στον αγωνιζόμενο λαό» τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας ότι «η καταστολή είναι το τελευταίο όπλο μιας κυβέρνησης που καταρρέει».
Την αντίθεσή του στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και την αντιμετώπιση των απεργών από την αστυνομία εξέφρασε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τον ΣΥΡΙΖΑ. "Χωρίς να υπολογίσουν τους πολίτες της Αθήνας, έριξαν χημικά στον κεντρικότερο εμπορικό δρόμο, την Ερμού, ανάμεσα σε μικρά παιδιά, μητέρες και ηλικιωμένους. Και φυσικά πέτυχαν τον σκοπό τους: εκτέλεσαν σωστά τις εντολές κυβέρνησης και τρόικας, πλην όμως, τα μαγαζιά έκλεισαν από τα χημικά".

Επικριτικός για τον τρόπο επέμβασης της αστυνομίας εμφρανίστηκε ο Γ. Καμίνης: "ξέφυγε και έδρασε υπερβολικά", είπε στον "Σκάι" ξεκαθαρίζοντας ότι τάσσεται υπέρ της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας: "Όλα τα εμπορικά καταστήματα στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο της Αθήνας πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να παραμένουν ανοικτά τις Κυριακές, με την προϋπόθεση ότι διασφαλίζονται τα εργασιακά δικαιώματα".
Τις ευθύνες του αποποιήθηκε ο Ν. Δένδιας, που είπε: "Ο καθένας μπορεί να διαφωνεί με ό,τι θέλει. Αυτό η αστυνομία έχει υποχρέωση να το προασπίσει. Από εκεί και πέρα, εγώ δεν είμαι ο επιχειρησιακός αξιωματικός"...

Δείτε το video με την ειρωνεία και τον χλευασμό των εμποροϋπαλλήλων προς τους καταναλωτές:

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση