GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τεράστιες απώλειες προκάλεσε σε 10 δυτικούς κολοσσούς το ρωσικό εμπάργκο

Πτώση της τιμής των μετοχών, αδύναμη εμπορευσιμότητα ή ακόμη και κλείσιμο καταστημάτων...  Αυτή είναι η σημερινή πραγματικότητ...



Πτώση της τιμής των μετοχών, αδύναμη εμπορευσιμότητα ή ακόμη και κλείσιμο καταστημάτων...
 Αυτή είναι η σημερινή πραγματικότητα για πολλές δυτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία μετά το εμπάργκο που επέβαλλε ο Πούτιν εξαιτίας της στάσης της Δύσης στην Ουκρανική κρίση.

Τις μεγαλύτερες απώλειες έχουν υποστεί έως τώρα παγκόσμιοι γίγαντες όπως η McDonalds ή η Coca-Cola, για τις οποίες η Ρωσία είναι μια πολύ σημαντική αγορά. Εκτός από τη βιομηχανία τροφίμων μεγάλες ζημιές έχουν ήδη καταγράψει κολοσσοί της αυτοκινητοβιομηχανίας. Αυτή είναι η λίστα των 10 εταιρειών που από την ημέρα της επιβολής του ρωσικού εμπάργκο έχουν υποστεί τις σοβαρότερες συνέπειες.

Adidas
Η ύφεση και η μειωμένη ζήτηση επηρέασε και την γερμανική εταιρεία αθλητικών ειδών. Η εταιρεία ήδη ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι δεν σκοπεύει να επεκταθεί περαιτέρω στην Ρωσία, το αντίθετο μάλιστα. Μάλιστα έκλεισαν και κάποια υποκαταστήματα.Η εταιρεία γνώρισε μια απότομη πτώση στις μετοχές, αφού μόνο τον Ιούλιο μειώθηκαν κατά 20%. «Η πρόσφατη αλλαγή στα ρωσικά ρούβλια, καθώς και η αύξηση του κινδύνου της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και των καταναλωτικών δαπανών και μόνο οδηγεί σε υψηλότερο κίνδυνο για την επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα αυτό», δήλωσε η εταιρεία.

British Petroleum
Η Βρετανική εταιρεία ενέργειας έχει άμεση σύνδεση με τη ρωσική Rosneft. Οι Βρετανοί κατείχαν σχεδόν το 20% της ρωσικής εταιρείας όταν οι Αμερικανοί επέβαλλαν κυρώσεις. Αυτός είναι ο λόγος που φοβούνται τις πιθανές συνέπειες. «Αν επιβάλλουν περαιτέρω διεθνείς κυρώσεις στη Rosneft ή τη Ρωσία, θα μπορούσε να έχει σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις μας και τους στρατηγικούς στόχους μας στη Ρωσία» αναφέρει η British Petroleum στην οικονομική έκθεσή της για το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Carlsberg
Τεράστια προβλήματα αντιμετωπίζει και η δανέζικη μπύρα αφού η κατανάλωση γνώρισε απότομη πτώση. Σύμφωνα με τα στοιχεία το πρώτο εξάμηνο η Carlsberg έχασε 6%-7% από την εμπορευσιμότητα της μάρκας. «Οι πρόσφατοι δείκτες υποδηλώνουν ότι οι συνθήκες στην Ουκρανία είναι όλο και πιο δύσκολες και αβέβαιες. Θα πρέπει να πάρουμε αποφάσεις και να προσαρμόσουμε τη δομή του κόστους για να διασφαλίσουμε ότι θα εξακολουθήσουμε να είμαστε και στο μέλλον μια ισχυρή και κερδοφόρα επιχείρηση στην Ανατολική Ευρώπη» δήλωσε ο Γιόργκεν Ράσμουσεν, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Carlsberg.

Coca Cola
Ενώ συνολικά η εταιρεία το τελευταίο τρίμηνο ανέβασε την εμπορευσιμότητα των προϊόντων της, στη Ρωσία συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Τα κέρδη της πιο διάσημης εταιρείας αναψυκτικών στη Ρωσία, τη Λευκορωσία και την Ουκρανία, έπεσαν κατακόρυφα.

Danone
Ανάμεσα στις δέκα δυτικές εταιρείες που επηρεάζονται περισσότερο από το ρωσικό εμπάργκο είναι και η γαλλική βιομηχανία παραγωγής τροφίμων. Ο όγκος των πωλήσεων της εταιρείας για το πρώτο τρίμηνο μειώθηκε κατά 1,9%.

Ford
Η αγορά του αυτοκινήτου στη Ρωσία άρχισε να υποχωρεί από τις αρχές του έτους και η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για τους ξένους κατασκευαστές αυτοκινήτων που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία έχει τρία εργοστάσια στη Ρωσία και έχει ήδη ανακοινώσει μείωση των πωλήσεων της αλλά και περικοπές 950 θέσεων εργασίας.

McDonalds
Τα εστιατόρια γρήγορου φαγητού βιώνουν τις τελευταίες εβδομάδες στη Ρωσία, μια σειρά εξονυχιστικών ελέγχων από τις ρωσικές ρυθμιστικές αρχές. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, οι ρωσικές αρχές έκλεισαν τρία εστιατόρια, συμπεριλαμβανομένου του καταστήματος του πιο διάσημου McDonald “s στην πλατεία Πούσκιν, το οποίο ήταν το πρώτο McDonald” s που άνοιξε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Ο λόγος για το κλείσιμο του καταστήματος ήταν ότι δεν τηρούσε τις απαραίτητες προδιαγραφές υγιεινής αλλά όλοι γνωρίζουν ότι το κλεισιμο του είχε περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα στη διπλωματική σκακιέρα με επίκεντρο την Ουκρανία.

Renault
Ισχυρές απώλειες έχει υποστεί και η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault που έχει ήδη προειδοποιήσει τους επενδυτές της για τη ρωσική αγορά.

Societe Generale
Η σύγκρουση στην Ουκρανία και οι ψυχρές σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης χτύπησαν και τον τραπεζικό τομέα. Τα κέρδη του ρωσικού υποκαταστήματος της γαλλικής τράπεζας Societe Generale υποχώρησαν κατά το δεύτερο τρίμηνο κατά 36%.

Volkswagen
Οι συνέπειες των κυρώσεων άρχισαν να αντανακλούν αρνητικά και στην Γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία. Το πρώτο εξάμηνο η εταιρεία μετράει πτώση των πωλήσεων της κατά 8%.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση