GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στην 1η Πανελλήνια Έκθεση Μοντελισμού για την Καρδίτσα, χρυσά μετάλλια σε λιλιπούτειους μοντελιστές!

Του Δημήτρη Βάλλα Πανελλήνια διάκριση για δύο μικρούς Λαρισαίους που χάρη στην υπομονή και το κουράγιο τους τα κατάφεραν στη ...



Του Δημήτρη Βάλλα

Πανελλήνια διάκριση για δύο μικρούς Λαρισαίους που χάρη στην υπομονή και το κουράγιο τους τα κατάφεραν στη λεπτομέρεια και κέρδισαν 3 χρυσά μετάλλια στην 1η Πανελλήνια Έκθεση Μοντελισμού που πραγματοποιήθηκε φέτος στην Καρδίτσα.
Νικητές ο μόλις οκτώ χρόνων Βαγγέλης Κουρούκας, αλλά και η αδελφή του Νικολέτα που ακολουθώντας τα χνάρια του πατέρα τους Κώστα ασχολούνται με τον αερομοντελισμό.
Ο Βαγγέλης, το πρώτο του μοντέλο που κατασκεύασε ήταν ένα αμερικάνικο αεροπλάνο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και συγκεκριμένα ένα Μάσταγκ σε ηλικία μόλις 6 χρόνων, ενώ η αδελφή του στα οκτώ της χρόνια ένα Φάντομ τύπου F4/S.
Ο μικρός Βαγγέλης μας δηλώνει θαυμαστής της Πολεμικής Αεροπορίας και δεν έχει αφήσει αεροπορική εκδήλωση στην Ελλάδα που να μην έχει επισκεφθεί.
Μόλις λοιπόν πριν περίπου δύο μήνες τα δύο παιδιά αποφασίζουν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους και δηλώνουν συμμετοχή στην Πανελλήνια Έκθεση στην οποία εμφανίστηκαν 680 μοντέλα από 170 εκθέτες. Στις μικρότερες κατηγορίες για παιδιά υπήρχαν 90 αεροπλανάκια συναρμολογημένα και εκεί στην κατηγορία children, ο 8χρονος πήρε το χρυσό μετάλλιο με ένα διπλάνο αμερικάνικο Seagal της εποχής του μεσοπολέμου και η αδελφή του στην κατηγορία Junior με ένα επίσης Seagal και ένα Heallcat, το αμερικανικό καταδιωκτικό-θρύλος που μεταφέρονταν από αεροπλανοφόρα και έγραψε ιστορία στις μάχες του Ειρηνικού!
Η επιτυχία συνεχίστηκε και αμέσως μετά σε διαγωνισμό πλέον που πραγματοποιήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, όπου πάλι οι δυο μικροί Λαρισαίοι κέρδισαν ανταγωνιζόμενοι 200 άλλα μοντέλα τα χρυσά μετάλλια!
Ο νεαρός , όχι τυχαία, έχει γίνει και η... μασκότ του ΑΤΑ και των μοιρών της 110 Π.Μ. με αποτέλεσμα ούτε ο Αρχηγός Τ.Α αντιπτέραρχος Χρήστος Βαΐτσης να μην μπορεί να... αρνηθεί μια φωτογραφία μαζί του!
ΚΑΙ ΟΛΙΓΑ ΧΡΗΣΙΜΑ
Και μια που με αφορμή την επιτυχία των μικρών Λαρισαίων αναφερθήκαμε στον μοντελισμό, ορισμένες οδηγίες για όσους ενδιαφέρονται από το σχετικό βιβλίο του Αχιλλέα Φακατσέλη είναι ιδιαίτερα χρήσιμες:
«Τα στατικά μοντέλα, που δεν προορίζονται για να πετάξουν, πέρα από την οπτική ομορφιά που τα χαρακτηρίζει, αποτελούν και ένα ευχάριστο και αξιόλογο τεστ κατασκευαστικών δυνατοτήτων τού αερομοντελιστή. Όσοι έχουν ασχοληθεί με τη συναρμολόγηση των κομματιών που περιέχονται σ' ένα κιτ στατικού μοντέλου, γνωρίζουν τις πρακτικές δυσκολίες που συναντώνται στη διάρκεια της συναρμολόγησης, δυσκολίες που δεν ξεπερνιούνται παρά μόνο αν ο αερομοντελιστής γνωρίζει μια σειρά από κατασκευαστικά μυστικά, και παράλληλα διαθέτει μια κάποια πείρα στις μικροκατασκευές.
Η συναρμολόγηση ενός πλαστικού μοντέλου κλίμακας απαιτεί ιδιαίτερη προεργασία και ιδιαίτερη τακτική, πέρα από αυτή που υποδείχνουν τα σχέδια τού μοντέλου που βρίσκονται μέσα στο κιτ.
Η τακτική, η προεργασία και τα κατασκευαστικά μυστικά που αφορούν στη συναρμολόγηση και το φινίρισμα ενός στατικού μοντέλου θα μας απασχολήσουν στο κεφάλαιο αυτό.
Τα απαιτούμενα εργαλεία, είναι: ένας κόφτης, μια λεπτή λίμα, τσιμπίδια, πλαστικός στόκος, λεπτά τρυπάνια, ειδική κόλλα από πολυεστέρα, πινελάκια βαψίματος (διαφόρων μεγεθών), καθαριστικό υγρό για τα πινέλα. Όσο και αν φαίνεται κάπως υπερβολικός ένας τέτοιος εξοπλισμός για τον μοντελιστή, η πράξη αποδείχνει ότι τα παραπάνω εργαλεία είναι τα εντελώς απαραίτητα. Με αυτά, και με το σχέδιο που συνοδεύει το κιτ, ο μοντελιστής θα καταφέρει, έχοντας μία κατασκευαστική άνεση, να φτιάξει ένα πραγματικά όμορφο μοντέλο. Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε πως στα στατικά μοντέλα, εκείνο που παίζει καθοριστικό ρόλο είναι η λεπτομέρεια. Στη λεπτομέρεια και στην πιστότητα τού μοντέλου προς το πρωτότυπο βασίζεται η επιτυχία, αλλά και η ομορφιά των στατικών μοντέλων. Είναι γνωστό άλλωστε το πάθος των έμπειρων μοντελιστών, για την ανεύρεση των συγκεκριμένων καμουφλάζ και χαρακτηριστικών αριθμών των αληθινών αεροπλάνων, των οποίων φτιάχνουν το μοντέλο.
Έχοντας λοιπόν επιλέξει το κιτ του αερομοντέλου, πριν αρχίσετε οποιαδήποτε εργασία συναρμολόγησης, θα πρέπει να γνωρίσετε καλά το κιτ που αγοράσατε: μελετήστε προσεκτικά το σχέδιο, και εντοπίστε χωρίς να τα κόψετε από το πλαίσιό τους τα διάφορα κομμάτια. Κάθε κομμάτι τού μοντέλου έχει ένα αριθμό, που αντιστοιχεί στον αριθμό που αναφέρεται στο σχέδιο. Με τη μέθοδο των αριθμημένων κομματιών, ο κατασκευαστής μειώνει στο μηδέν την πιθανότητα να κολληθεί λάθος κομμάτι, σε κάποιο τμήμα τού μοντέλου.
Έχοντας κατανοήσει πλήρως το κιτ, μπορείτε να αρχίσετε τη συναρμολόγηση, ακολουθώντας πιστά τα στάδια κατασκευής που αναφέρονται στο σχέδιο. Προσέξτε όμως στον τρόπο με τον οποίο αφαιρείτε τα κομμάτια από το πλαίσιό τους: μην τα σπάτε, αλλά χρησιμοποιώντας τον κόφτη, κόψτε τα σημεία στήριξης των κομματιών στο πλαίσιο. Το κόψιμο να είναι τέτοιο, ώστε να μην απομένουν ακίδες (μυτούλες) στα σημεία που συνδεόταν το κομμάτι με το πλαίσιο. Τέλος, πριν τα κομμάτια κολληθούν, δοκιμάστε την εφαρμογή τους, ενώνοντάς τα όπως δείχνει το σχέδιο του κιτ, και αφού σιγουρευτείτε για τη σωστή εφαρμογή τους, προχωρήστε στο κόλλημα με προσοχή...».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση