GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Διαγράφονται οριστικά 200.000 «αιώνιοι φοιτητές»

Αποφασισμένος να εφαρμόσει το νόμο για τη διαγραφή των «αιώνιων φοιτητών» είναι ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος. Σε αποκλειστι...


Αποφασισμένος να εφαρμόσει το νόμο για τη διαγραφή των «αιώνιων φοιτητών» είναι ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος.
Σε αποκλειστική του δήλωση στο , ο υπουργός Παιδείας είναι κατηγορηματικός ότι θα διαγραφούν από τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ οι «αιώνιοι φοιτητές», δηλαδή όσοι δεν ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους, παρά τις ειδοποιήσεις από το 2007 έως το 2011.
Επιβεβαιώνοντας πλήρως το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο ΘΕΜΑ», ο κ. Λοβέρδος, απαντώντας σε ερώτηση του protothema. gr σχετικώς με τους «λιμνάζοντες» φοιτητές, τονίζει ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος, και διευκρινίζει τα εξής:

«Από το 2007, αλλά και από το 2011 ενημερώθηκαν οι φοιτητές των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ που δεν είχαν ολοκληρώσει τις σπουδές τους, παραμένοντας επί πολλά χρόνια εγγεγραμμένοι σε αυτά τα ιδρύματα, πως θα διαγραφούν το Σεπτέμβριο του 2014. Δόθηκαν μάλιστα από τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και επιπλέον εξεταστικές περίοδοι. Φθάσαμε όμως στο νομοθετικά καθορισμένο χρόνο και έτσι ο νόμος θα εφαρμοστεί, δηλαδή θα διαγραφούν από τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ όσοι δεν ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους. Είμαστε σε συνεχή συνεννόηση με τα συντονιστικά όργανα των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ για την εφαρμογή της νομοθεσίας, που θα εξορθολογίσει τα ιδρύματα, δίνοντας νόημα στην έννοια του κύκλου σπουδών, αλλά και απαλλάσσοντάς τα από μια άνευ λόγου και νοήματος γραφειοκρατία».
Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας, το οποίο αποκαλύπτει σήμερα το «ΘΕΜΑ», το Σεπτέμβριο θα διαγραφούν από τα μητρώα όλων των πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας 200.000 φοιτητές, χωρίς να δοθεί καμία επιπλέον μεταβατική περίοδος.
Ο υπουργός θεωρεί ότι έχουν ήδη διευκολυνθεί οι «λιμνάζοντες φοιτητές» με επιπλέον εξετάσεις, με βάση τον νόμο 4009 του 2011, οπότε μετά την εξεταστική του Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η διαδικασία της εκκαθάρισης των μητρώων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μικρός ήταν ο αριθμός των «αιώνιων φοιτητών» που έκαναν χρήση των επαναληπτικών εξετάσεων, γεγονός που καθιστά σαφές ότι ο κύριος όγκος αφορά σε χρόνια ανενεργούς φοιτητές που δεν έχουν δείξει έμπρακτο ενδιαφέρον για την απόκτηση του πτυχίου τους. Σε ό,τι αφορά τους φοιτητές που σπουδάζουν και για τους οποίους ισχύει συγκεκριμένο πλέον χρονικό πλαίσιο, το υπουργείο επισημαίνει ότι πάντα υπάρχουν και τα κοινωνικά κριτήρια.
Ο κ. Λοβέρδος φαίνεται αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει τα μητρώα των ΑΕΙ, βάζοντας οριστικά τέλος σε ένα χρονίζον θέμα το οποίο επιβαρύνει τόσο τα οικονομικά των πανεπιστημίων όσο και τη γραφειοκρατία τους.
Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε κανένας χρονικός περιορισμός για την απόκτηση του πτυχίου και ο φοιτητής μπορούσε να διατηρεί τη φοιτητική ιδιότητα για όλη του τη ζωή. Από την ανάλυση των στοιχείων που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Παιδείας προκύπτει ότι τέσσερις στους δέκα φοιτητές καθυστερούν σημαντικά να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους ή τις έχουν εγκαταλείψει οριστικά, ενώ μόλις ο ένας στους δέκα καταφέρνει να αποκτήσει εγκαίρως το πτυχίο του. Οι ενεργοί φοιτητές υπολογίζονται σε 230.000, ενώ για πρώτη φορά ένας υπουργός δείχνει έτοιμος να απελευθερώσει ανενεργές θέσεις σπουδών, τις οποίες μέχρι σήμερα καταλαμβάνουν φοιτητές που έχουν εγκαταλείψει εδώ και χρόνια τις σπουδές τους.

1 σχόλιο

  1. και τι κοστιζει η φοιτητικη ιδιοτητα αφου ηδη ισχυει οτι ο φοιτητης μετα τα υποχρεωτικα ετη σπουδων δεν λαμβανει καμμια στηριξη (σιτιση,πασο,συγγραμματα κλπ), και που πηγε η οφειλομενη προστασια του υπουργου στους οι φοιτητες οτι δεν πρεπει να χανουν εξαμηνο η εξεταστικη περιοδο , οπως εγινε το 2013 2014 ( απο μη υπαιτιοτητα δικη τους )? Και μην αναφερει για διπλες εξεταστικες γιατι ουτε στους ΜΑΟ ΜΑΟ δεν κανουν διπλες εξεταστικες σε δεκα ημερολογιακες ημερες. Καλλιο μη προτρεχετο η γλωσσα της διανοιας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση