GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αρνητικά ομόφωνη η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης...

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, εξουσιοδοτημένη από το Περιφερειακό Συμβούλιο να αποφασίζει για ζητήματα περιβ...



Η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, εξουσιοδοτημένη από το Περιφερειακό Συμβούλιο να αποφασίζει για ζητήματα περιβάλλοντος και χωροταξίας, αποφάσισε να
γνωμοδοτήσει ομόφωνα αρνητικά κατά τη συζήτηση της ΣΜΠΕ του Στρατηγικού Πλαισίου Επενδύσεων Μεταφορών 2014 -2025 (ΣΠΕΜ) για τους παρακάτω λόγους:

1. Το σύνολο του προϋπολογισμού των προτεινόμενων επενδύσεων στις μεταφορές (ανεξαρτήτως πηγής χρηματοδότησης) για την περίοδο 2014 – 2025 είναι 10 δις ευρώ. Από αυτά, τα 3,1 δις προορίζονται για σιδηροδρομικά έργα, 2,2 δις περίπου προορίζονται για έργα αστικών συγκοινωνιών, ενώ επιπλέον 235 εκ ευρώ προβλέπονται να επενδυθούν σε λιμενικά έργα. Στο συνολικό ύψος των 5,5 δις ευρώ των τριών παραπάνω κατηγοριών έργων μεταφορών η Περιφέρεια Κρήτης δεν έχει καμία απολύτως συμμετοχή.

2. Ο προϋπολογισμός που αντιστοιχεί στα οδικά έργα για όλη τη χώρα είναι 4,4 δις ευρώ, από τα οποία σύμφωνα με την κατανομή, στην Περιφέρεια Κρήτης αντιστοιχεί το ποσό των 251,4 εκ. ευρώ, δηλαδή ποσοστό 5,7% επί του συνόλου. Το ποσόν αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό μόλις 2,49% επί του συνολικού προϋπολογισμού των 10 δις ευρώ που θα επενδυθούν στις μεταφορές στα επόμενα 11 χρόνια.

Χωρίς να αμφισβητούμε την στρατηγική επιλογή για προώθηση συγκοινωνιακών και μεταφορικών έργων σταθερής τροχιάς, παρατηρούμε ότι για ακόμα μια φορά η Κρήτη αλλά και γενικότερα η νησιωτική Ελλάδα, αδικούνται κατάφωρα, με το επιχείρημα της θέσπισης προτεραιοτήτων σε επίπεδο χώρας. Αυτό ακριβώς επαναλαμβάνεται τις τελευταίες δεκαετίες που έχουν υλοποιηθεί πολύ μεγάλα συγκοινωνιακά έργα στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας, έργα από τα οποία η νησιωτική Ελλάδα είχε αναλογικά μικρά μόνο και έμμεσα οφέλη, χωρίς να έχει ληφθεί μέριμνα για αντισταθμιστικά μέτρα με πρόσθετη χρηματοδότηση οδικών αλλά και άλλων έργων μεταφορών στα νησιά. Έργα που θα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής το περιβάλλον και την ασφάλεια στις μετακινήσεις, όχι μόνο των ντόπιων αλλά και των εκατομμυρίων επισκεπτών που έρχονται κάθε χρόνο, και θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην ανάπτυξη όχι μόνο της τοπικής αλλά και της εθνικής οικονομίας.

3. Ειδικότερα για την Κρήτη που χαρακτηρίζεται από έλλειψη βασικού οδικού δικτύου, έχει προβλεφθεί από το ΣΠΕΜ για την επόμενη 11ετία συνολική χρηματοδότηση 251 εκ ευρώ, από τα οποία μόλις 147 εκ. για τον ΒΟΑΚ. Ποσό που κατ ουσίαν αποτυπώνει την ανυπαρξία πολιτικής βούλησης για την αναβάθμιση ενός στοιχειώδους μεταφορικού δικτύου για την Κρήτη, το οποίο μάλιστα προβλέπεται να παίξει διευρωπαϊκό ρόλο, και για το οποίο υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός σε εθνικό επίπεδο για στήριξη σχεδίου δράσης ανάπτυξης του τουρισμού. Επιπλέον όπως αναφέρεται και στο ίδιο το ΣΠΕΜ, ο ΒΟΑΚ εντάσσεται στις προτεραιότητές του, καθώς διευκολύνει την επίτευξη του στόχου της δημιουργίας διακομετακομιστικού κόμβου Ανατολικής Μεσογείου στην Κρήτη, που αποτελεί βασικό κόμβο του νέου Μεταφορικού άξονα Ανατολικής Μεσογείου – Κύπρου – Κρήτης - Πειραιά. Όλα αυτά τα σημαντικά παραμένουν σε θεωρητικό επίπεδο, όταν δεν προβλέπεται ταυτόχρονα και η ανάλογη χρηματοδότηση.

4. Ουσιαστικά μέσω του ΣΠΕΜ μας λέτε να το πάρουμε απόφαση ότι και οι επόμενες γενιές των Κρητικών αλλά και των εκατομμυρίων επισκεπτών που θα έρχονται στην Κρήτη τις επόμενες δεκαετίες, θα χρησιμοποιούν καθημερινά αυτό το επικίνδυνο και ανεπαρκές οδικό δίκτυο. Ένα δίκτυο που απειλεί και υποβαθμίζει τη ζωή μας, ναρκοθετεί την ανάπτυξή μας και γενικότερα μας κατατάσσει σε μια υποδεέστερη κατηγορία πολιτών εντός της Ελληνικής Επικράτειας.

Και σαν να μη έφθαναν όλα αυτά, παρακολουθούμε μια προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των λιμανιών και των αεροδρομίων μας που αποτελούν τις μοναδικές πύλες εισόδου – εξόδου και που αναμένεται να μεταβάλλουν αρνητικά ακόμα περισσότερο από ότι είναι σήμερα το μεταφορικό ισοδύναμο της Κρήτης αλλά και όλων των νησιών, σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα καταστρατηγώντας βασικές αρχές ανταγωνισμού, ισονομίας και ισομεταχείρισης.

Για τους παραπάνω λόγους και επειδή θεωρούμε ότι ως περιφερειακή αρχή δεν έχουμε το δικαίωμα να παραμείνουμε αδρανείς όταν ο εμπαιγμός και η αδικία σε βάρος της Κρήτης συνεχίζονται αμείωτοι, αποφασίζουμε τα παρακάτω:

α. Να γνωμοδοτήσουμε ομόφωνα αρνητικά για την ΣΜΠΕ του Στρατηγικού Πλαισίου Επενδύσεων Μεταφορών (ΣΠΕΜ) 2014 – 2025.

β. Να αποσταλεί η παρούσα στο ΥΠΟΜΕΔΙ για να ληφθεί υπ’ όψη πριν την οριστικοποίηση του ΣΠΕΜ.

γ. Ζητάμε την ολοκλήρωση του ΒΟΑΚ μέσα στα χρονικά πλαίσια του ΣΠΕΜ 2014 – 2025, με αναλυτικό και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα μελετών και έργων, ως μια βασική υποχρέωση της Ελληνικής Πολιτείας προς Έλληνες και Ευρωπαίους πολίτες που δικαιούνται αυτονόητα ένα καθεστώς στοιχειώδους ισοπολιτείας.

δ. Η παρούσα να αποσταλεί, στον Αρχιεπίσκοπο και τους Ιεράρχες της Κρήτης, στους βουλευτές του νησιού, στους Δήμους, στα Επιμελητήρια, καθώς και σε όλους τους φορείς, ώστε όλοι μαζί και ο καθένας από την πλευρά του να απαιτήσουμε την αποκατάσταση μιας μεγάλης αδικίας, για να σταματήσει επιτέλους αυτή η βάναυση και προσβλητική διάκριση εις βάρος της Κρήτης και των πολιτών της.

ε. Τέλος αποφασίσαμε η παρούσα να αποσταλεί στον Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά, τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Ευάγγ. Βενιζέλο, στον Υπουργό ΠΟΜΕΔΙ κ. Χρυσοχοϊδη, και να δημοσιευτεί στα ΜΜΕ.

Για την Επιτροπή Περιβάλλοντος Περιφέρειας Κρήτης

Ο Πρόεδρος
Νίκος Καλογερής
Αντιπεριφερειάρχης Χωροταξίας Περιβάλλοντος


ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

1. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ

2. ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

3. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΜΕΔΙ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ

4. ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΡΗΤΗΣ και ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ

5. ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗ

6. ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΡΗΤΗΣ

7. ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΚΡΗΤΗΣ (ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ)

8. ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

9. ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΠΙΜΕΛ/ΡΙΑ ΑΝΑΤΟΛ ΚΑΙ ΔΥΤ. ΚΡΗΤΗΣ

10.ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

11. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ ΑΝΑΤΟΛ ΚΑΙ ΔΥΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση